Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Сутність і значення бухгалтерського обліку як основи підприємницької діяльності, його види, функції та завдання на підприємствах готельно-ресторанного господарства

Перелік питань

Методичні рекомендації

Тема 1. Сутність і значення бухгалтерського обліку як основи підприємницької діяльності, його предмет і метод

Модуль І. Основи теорії бухгалтерського обліку

Вивчення теми необхідно починати з усвідомлення обліку в управлінні підприємством ресторанного господарства і його значення в підприємницькій діяльності. Для цього необхідно зрозуміти концептуальні передумови обліку і його необхідність. Необхідно ознайомитися з видами обліку і зрозуміти місце бухгалтерського обліку в системі господарського обліку і його завдання в ринковій економіці. Визначити основні принципи обліку за Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Об’єктами бухгалтерського обліку є майно підприємства (за продуктивним аспектом) та його капітал і зобов’язання (за правовим аспектом). Крім того, об’єктами обліку є процеси, які відбуваються під час господарської діяльності. Все це складає предмет бухгал­терського обліку. При вивченні теми необхідно освоїти озна­ки класифікації майна і капіталу.

Вивчення предмету бухгалтерського обліку дає можливість зрозуміти його прийоми і способи, які складають метод бухгалтерського обліку. До елементів методу бухгалтерського обліку належать: документація, інвентаризація, оцінка, калькуляція, система рахунків, подвійний запис, бухгалтерський баланс, звітність.

1.1. Тема «Сутність і значення бухгалтерського обліку як основи підприємницької діяльності, його предмет і метод»

1. Сутність і значення бухгалтерського обліку як основи підприємницької діяльності, його види, функції та завдання на підприємствах готельно-ресторанного господарства.

2. Предмет бухгалтерського обліку і його об’єкти. Класифікація об’єктів обліку за матеріальним і правовим аспектами (складом і розміщенням, джерелами їх формування та цільовим призначенням). Готельні послуги і використання номерного фонду як об’єкту обліку.

3. Метод бухгалтерського обліку та його основні елементи. Принципи бухгалтерського обліку за Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

4. Порядок регулювання бухгалтерського обліку. Стандарти бухгалтерського обліку. Облікова політика.

5. Склад інформації необхідної для управління господарською діяльністю підприємств готельно-ресторанного господарства і основи організації обліку

 

Всі суб’єкти господарювання, займаючись певною справою, бажають мати інформацію, яку суму коштів вони витрачають, скільки вкладають у капітал, скільки віддають державі у вигляді податків і яка сума коштів залишається їм особисто. І бухгалтерський облік надає їм таку інформацію.

Згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», бухгалтерський облік – процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є одержання узагальненої інформації про стан майна і його джерела, стан господарювання, стан взаємозв’язків підприємства з іншими підприємствами і на їх підставі визначення результатів господарювання для надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.Виділяють зовнішніх і внутрішніх користувачів бухгалтерського обліку. Перші – це постачальники, покупці, потенційні інвестори, держава (статистична та податкова інформація), банківські установи тощо. Другі – адміністративний персонал підприємства (керівники, акціонери), робітники.

Бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації: введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером; користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи; ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою; самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися. Підприємство самостійно: визначає облікову політику підприємства; обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему реєстрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних; розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів; затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і реєстрів аналітичного обліку; може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

Завдання бухгалтерського обліку обумовлені вимогами управління господарством, функціонуванням господарського механізму. За умов розвитку ринкових відносин, автоматизації облікових робіт дещо змінюються і завдання бухгалтерського обліку.

До бухгалтерського обліку ставляться такі вимоги, як :

-точність і об'єктивність, при якій всі облікові дані мають бути правильними й відображати справжній стан господарської діяльності. Вони повинні відображати не тільки досягнення, а й допущені недоліки в роботі підприємства;

-ясність і доступність обліку необхідна для того, щоб він міг служити засобом контролю і при цьому показники обліку повинні бути простими й зрозумілими, чітко характеризувати важливі сторони господарської діяльності;

-своєчасність обліку необхідна для оперативного керівництва й контролю за раціональним використанням матеріальних і трудових ресурсів; що дасть можливість своєчасно розробляти конкретні заходи, спрямовані на поліпшення роботи господарства.

-економічність обліку означає, що він повинен бути максимально дешевим при необхідній повноті й своєчасності. Це досягається його раціональною організацією і автоматизацією облікових робіт. Автоматизація обліково-обчислювальних робіт не тільки прискорює інформацію, потрібну для управління господарством, а й підвищує ефективність обліку.

забезпечення інформацією про фінансовий стан і діяльність підприємства для потреб внутрішніх і зовнішніх користувачів

На сьогоднішній день існує поділ бухгалтерського обліку на управлінський, фінансовий та облік з метою оподаткування.

Управлінський облік – це оперативний процес формування та накопичення інформації у вартісному, натуральному та трудовому вигляді з метою контролю за окремими ділянками господарської діяльності та прийняття обґрунтованих рішень для забезпечення ефективної взаємодії між окремими підрозділами підприємства. Ця інформація необхідна для накопичення витрат, формування собівартості продукції, планування діяльності. Цей вид обліку є комерційною таємницею, призначений для внутрішніх користувачів, не регламентований законодавством і розробляється відповідно до потреб адміністрації підприємства.

Фінансовий облік – це процес безперервного накопичення інформації про майновий і фінансовий стан підприємства і результати його діяльності. Він відображає всі зміни у складі активів, зобов’язань та власного капіталу у натуральному, трудовому та вартісному вираженні з використанням оперативної інформації управлінського обліку і призначений для зовнішніх користувачів (органи статистики, банки, потенційні інвестори). Цей вид обліку чітко регламентований законодавством.

Облік з метоюоподаткування – це процес накопичення і визнання доходів і витрат підприємства у вартісному вираженні відповідно до чинного податкового законодавства з метою розрахунку податків і платежів до сплати і призначений для працівників структур Державної податкової адміністрації України та керівництва підприємства.

Таким чином, ці три види обліку тісно пов’язані між собою, використовують одні й ті самі масиви інформації, оперують одними й тими ж даними, але призначення і мета їх різна.

У бухгалтерському обліку застосовують натуральні, трудові й грошовий вимірники, але характерним для цього обліку є застосування вартісних показників. Особливістю реєстрації господарських операцій у бухгалтерському обліку є те, що вона проводиться на підставі документів, безперервна за часом, охоплює всі сторони діяльності, дає закінчене узагальнене відображення господарської діяльності кожного підприємства.

А різні вимірники, що використовуються в обліку, пов'язані один з одним і в окремих випадках застосовуються разом, що забезпечує правильну характеристику облікових об'єктів.

Бухгалтерський облік має свій предмет і метод, він забезпечує систематичне й взаємозв'язане відображення господарських операцій. Отже, бухгалтерський, облік – це система, суцільного безперервного, документально обґрунтованого і взаємозв'язаного відображення господарських явищ в узагальненому грошовому вимірнику.


Читайте також:

  1. A) правові і процесуальні основи судово-медичної експертизи
  2. DIMCLRE (РЗМЦВЛ) - колір виносних ліній (номер кольору). Може приймати значенняBYBLOCK (ПОБЛОКУ) і BYLAYER (ПОСЛОЮ).
  3. I визначення впливу окремих факторів
  4. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  5. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  6. Iсторичне значення революції.
  7. Ne і ne – поточне значення потужності і частоти обертання колінчастого вала.
  8. Ocнoвнi визначення здоров'я
  9. R – розрахунковий опір грунту основи, це такий тиск, при якому глибина зон пластичних деформацій (t) рівна 1/4b.
  10. V. Завдання.
  11. VІ. Підсумки уроку і повідомлення домашнього завдання.
  12. Аварійно-рятувальні підрозділи Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, їх призначення і склад.




Переглядів: 3216

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Міжнародний комерційний арбітраж. | Порядок регулювання бухгалтерського обліку. Стандарти бухгалтерського обліку. Облікова політика.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.018 сек.