Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



ПОНЯТТЯ, ВИДИ ТА ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПОТУЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

НАПРЯМКИ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ВІДТВОРЕННЯ ТА СПОСОБИ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ

 

Напрямки інтенсифікації відтворення:

1. Всебічне прискорення розвитку машинобудівного комплексу країни, що забезпечує необхідною технікою різногалузеві підприємства

2. Зосередження зусиль різних галузей науки на пріоритетних напрямах
НТП, форсований розвиток наукомістких виробництв.

3. Докорінне поліпшення економічного обґрунтування та організації робіт на всіх стадіях відтворювального циклу.

4. Розробка і реалізація власної стратегії технічного, організаційного та
економічного розвитку підприємства

5. Створення ринкового механізму, що забезпечує постійну
заінтересованість у здійсненні ефективних відтворювальних процесів.

 

Способи ефективного використання:

1. Збільшення екстенсивного навантаження в межах календарного фонду часу.

• Скорочення простоїв машин та устаткування

• Підвищення коефіцієнта змінності роботи виробничого устаткування

• Зниження частки недіючого і виведення з експлуатації зайвого устаткування

2. Підвищення інтенсивного навантаження (продуктивності за одиницю часу)

• Впровадження нових високоефективних технологій; інтенсифікація виробничих процесів

• Застосування прогресивних форм і методів організації виробництва

• Освоєння в стислі строки проектних експлуатаційних показників нових об'єктів,
нової техніки і технології.

3. Застосування дійової системи колективних та індивідуальних стимулів ефективного використання основних фондів.

 

Виробнича потужність підприємства характеризує – максимально можливий річний обсяг випуску продукції заздалегідь визначених номенклатури, асортименту та якості за умови найбільш повного використання прогресивної технології та організації виробництва.

Одиниці виміру виробничої потужності підприємств застосовуються різні. Загальне правило таке: виробнича потужність визначається в тих самих одиницях виміру, в яких планується та здійснюється облік продукції, що виготовляється. Здебільшого це натуральні або умовно натуральні вимірники за видами продукції.

Для багатономенклатурних виробництв потужність може визначатися також вартісним показником усього обсягу продукції.

На підприємствах окремих галузей (наприклад цукрової та молочної промисловості) виробнича потужність характеризується кількістю сировини, що переробляється за добу.

Наука та практика господарювання виокремлюють три види потужності підприємства; проектну, поточну (фактично досягнуту), резервну. Проектною є потужність, яка визначається в процесі проектування, реконструкції (розширення) діючого або будівництва нового підприємства. Поточна (фактично досягнута) виробнича потужність визначається періодично у зв’язку зі зміною умов виробництва (номенклатури і структури трудомісткості продукції) або перевищенням проектних показників. При цьому обчислюють вхідну (на початок року), вихідну (на кінець року) та середньорічну потужність підприємства. Резервна потужність повинна формуватись і постійно існувати в певних галузях національної економіки: електроенергетиці і газовій промисловості – для покриття так званих пікових навантажень в електро – та газових мережах, надійного забезпечення енергоресурсами споживачів на період виконання ремонтно – аварійних робіт; харчовій індустрії – для переробки істотно збільшеного обсягу сільськогосподарської сировини, що швидко псується, у високоврожайні роки; на транспортні – для перевезення збільшеної кількості пасажирів у літні місяці.

Величина виробничої потужності підприємства формується під впливом багатьох чинників. Головними з них є:

• номенклатура асортимент та якість продукції, що виготовляється;

• кількість встановленого устаткування, розміри і склад виробничих площ, можливий фонд часу роботи устаткування та використання площ протягом року;

• прогресивні техніко-економічні норми продуктивності й використання устаткування, зняття продукції з виробничих площ, нормативи тривалості виробничого циклу та трудомісткості продукції, що виробляється (послуг, що надаються).

 

 


Читайте також:

  1. IV група- показники надійності підприємства
  2. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  3. Ne і ne – поточне значення потужності і частоти обертання колінчастого вала.
  4. WEB - сайт підприємства в Інтернет
  5. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  6. Автопідприємства вантажних автомобілів
  7. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  8. Адміністративний проступок: поняття, ознаки, види.
  9. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  10. Адміністративно-правовий статус торговельного підприємства
  11. Акти застосування юридичних норм: поняття, ознаки, види.
  12. Активами торговельного підприємства




Переглядів: 492

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ВІДТВОРЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ | МЕТОДИЧНІ ПРИНЦИПИ РОЗРАХУНКУ ВИРОБНИЧОЇ ПОТУЖНОСТІ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.