МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Органолептичні випробування.Харчових продуктів. Лекція 16. Органолептичні і фізичні випробування показників якості Дегустаторами у складі дегустаційних комісій. Дослідження якості і безпеки харчових продуктів. Методи,що застосовуються при дослідженні харчових продуктів відповідно вимог розділяються на органолептичні,фізичні,фізико-хімічні,хіміко-токсико- логічні,радіологічні і мікробіологічні показники.Є і показники,що відносяться до специфічної сфери діяльності ветеринарної медицини,фітосанітарного і са- нітарно-гігієнічного контролю. Органолептичний аналіз.Органолептичними методами здійснюється конт- роль якості за допомогою органів чуття людини -аналізаторів:смакових,орга- нів зору, органів нюху, дотику (тактильні відчуття),органів слуху.Особливе значення мають дегустаційні випробування,які проводяться спеціалістами- Фізичні методи. Це методи, при проведені яких використовують фізичні явища ( зміна стану речовин, їх характеристик,оптичні явища(рефрактометрія, колориметрія,фотоколориметрія,поляриметрія спектроскопія,люмінесценція), полярографія,температурні зміни(термометрія)вязкість (віскозіметрія), тиск, денсиметрія,електричні та магнітні явища,рН-метрія і потенціометрія, хрома- тографія,люмінесценція,спектроскопія,радіометрія та інші). Фізичні методи дослідження застосовують за допомогою вимірювальних приладів. Фізико-хімічні методи. Такими називаються методи,при яких застосовують первинні хімічні операції для досягнення такого стану речовини ( об`єкту контролю),при якому можливо проводити кінцеві виміри фізичних величин, шо встановлені технічною документацією, як показники якості і безпеки. Окрім того ,за допомогою прямих хімічних методів( титриметрія,екстракція, фільтрація,розділ фаз,термічна обробка,визначення складу,харчові добавки, вміст мікроелементів та токсичних речовин) також визначають задані показ- ники .
Як вже зазналось при випробуванні якості харчових продуктів основними аналізами являються органолептичний,фізичний та фізико-хімічний. Органолептичні показники якості закладені у всі нормовані згідно НТД по- казники і підчас вони вже,на цій стадії дослідження дають відповідь про якість продуктів і доцільність виконання фізико-хімічних та інших дослід- жень.Кожна група харчових продуктів має свої найбільш важливі показники: зовнішній вигляд,свіжість мяса, риби,продукції птахівництва,овочів,фруктів, ягід,плодів,грибів,хлібобулочної продукції.Специфічні органолептичні по- казники відносятс до алкогольної продукції: прозорість,наявність сторонніх включень,осаду.Для визначення якості кави і чаю дуже важливі смакові при- знаки ,зовнішній вигляд і аромат.Молочні і молочно-кислі продукти,соки повинні відповідати якісній продукції,зовнішній вигляд,колір бульону,спосіб укладки важливі при оцінкі якості консерв рибних.В цілому, кожному про- дукту притаманні тільки його органолептичні показники.У ряду випадків органолептичні показники визначають дегуствтори у складі комісій. Фізико-хімічні методи методи дослідження ставять своєю метою встанов- лення складу харчових продуктів і вмісту в них нормованих показників згідно НТД.Звичайно,що при цьому не досліджується весь склад продуктів, а встановлюються ті показники,що повинні відповідати якісній продукції, вмість нормованих компонентів або нормовані фізико-хімічні показники. Такі лабораторні дослідження та аналізи проводять відповідно до положень (пропису) стандартів на методи випробування. Читайте також:
|
||||||||
|