МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Органолептичні випробування.Харчових продуктів. Лекція 16. Органолептичні і фізичні випробування показників якості Дегустаторами у складі дегустаційних комісій. Дослідження якості і безпеки харчових продуктів. Методи,що застосовуються при дослідженні харчових продуктів відповідно вимог розділяються на органолептичні,фізичні,фізико-хімічні,хіміко-токсико- логічні,радіологічні і мікробіологічні показники.Є і показники,що відносяться до специфічної сфери діяльності ветеринарної медицини,фітосанітарного і са- нітарно-гігієнічного контролю. Органолептичний аналіз.Органолептичними методами здійснюється конт- роль якості за допомогою органів чуття людини -аналізаторів:смакових,орга- нів зору, органів нюху, дотику (тактильні відчуття),органів слуху.Особливе значення мають дегустаційні випробування,які проводяться спеціалістами- Фізичні методи. Це методи, при проведені яких використовують фізичні явища ( зміна стану речовин, їх характеристик,оптичні явища(рефрактометрія, колориметрія,фотоколориметрія,поляриметрія спектроскопія,люмінесценція), полярографія,температурні зміни(термометрія)вязкість (віскозіметрія), тиск, денсиметрія,електричні та магнітні явища,рН-метрія і потенціометрія, хрома- тографія,люмінесценція,спектроскопія,радіометрія та інші). Фізичні методи дослідження застосовують за допомогою вимірювальних приладів. Фізико-хімічні методи. Такими називаються методи,при яких застосовують первинні хімічні операції для досягнення такого стану речовини ( об`єкту контролю),при якому можливо проводити кінцеві виміри фізичних величин, шо встановлені технічною документацією, як показники якості і безпеки. Окрім того ,за допомогою прямих хімічних методів( титриметрія,екстракція, фільтрація,розділ фаз,термічна обробка,визначення складу,харчові добавки, вміст мікроелементів та токсичних речовин) також визначають задані показ- ники .
Як вже зазналось при випробуванні якості харчових продуктів основними аналізами являються органолептичний,фізичний та фізико-хімічний. Органолептичні показники якості закладені у всі нормовані згідно НТД по- казники і підчас вони вже,на цій стадії дослідження дають відповідь про якість продуктів і доцільність виконання фізико-хімічних та інших дослід- жень.Кожна група харчових продуктів має свої найбільш важливі показники: зовнішній вигляд,свіжість мяса, риби,продукції птахівництва,овочів,фруктів, ягід,плодів,грибів,хлібобулочної продукції.Специфічні органолептичні по- казники відносятс до алкогольної продукції: прозорість,наявність сторонніх включень,осаду.Для визначення якості кави і чаю дуже важливі смакові при- знаки ,зовнішній вигляд і аромат.Молочні і молочно-кислі продукти,соки повинні відповідати якісній продукції,зовнішній вигляд,колір бульону,спосіб укладки важливі при оцінкі якості консерв рибних.В цілому, кожному про- дукту притаманні тільки його органолептичні показники.У ряду випадків органолептичні показники визначають дегуствтори у складі комісій. Фізико-хімічні методи методи дослідження ставять своєю метою встанов- лення складу харчових продуктів і вмісту в них нормованих показників згідно НТД.Звичайно,що при цьому не досліджується весь склад продуктів, а встановлюються ті показники,що повинні відповідати якісній продукції, вмість нормованих компонентів або нормовані фізико-хімічні показники. Такі лабораторні дослідження та аналізи проводять відповідно до положень (пропису) стандартів на методи випробування. Читайте також:
|
||||||||
|