Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Органолептичні випробування.

Харчових продуктів.

Лекція 16. Органолептичні і фізичні випробування показників якості

Дегустаторами у складі дегустаційних комісій.

Дослідження якості і безпеки харчових продуктів.

Методи,що застосовуються при дослідженні харчових продуктів відповідно

вимог розділяються на органолептичні,фізичні,фізико-хімічні,хіміко-токсико-

логічні,радіологічні і мікробіологічні показники.Є і показники,що відносяться

до специфічної сфери діяльності ветеринарної медицини,фітосанітарного і са-

нітарно-гігієнічного контролю.

Органолептичний аналіз.Органолептичними методами здійснюється конт-

роль якості за допомогою органів чуття людини -аналізаторів:смакових,орга-

нів зору, органів нюху, дотику (тактильні відчуття),органів слуху.Особливе

значення мають дегустаційні випробування,які проводяться спеціалістами-

Фізичні методи. Це методи, при проведені яких використовують фізичні

явища ( зміна стану речовин, їх характеристик,оптичні явища(рефрактометрія,

колориметрія,фотоколориметрія,поляриметрія спектроскопія,люмінесценція),

полярографія,температурні зміни(термометрія)вязкість (віскозіметрія), тиск,

денсиметрія,електричні та магнітні явища,рН-метрія і потенціометрія, хрома-

тографія,люмінесценція,спектроскопія,радіометрія та інші).

Фізичні методи дослідження застосовують за допомогою вимірювальних

приладів.

Фізико-хімічні методи. Такими називаються методи,при яких застосовують

первинні хімічні операції для досягнення такого стану речовини ( об`єкту

контролю),при якому можливо проводити кінцеві виміри фізичних величин,

шо встановлені технічною документацією, як показники якості і безпеки.

Окрім того ,за допомогою прямих хімічних методів( титриметрія,екстракція,

фільтрація,розділ фаз,термічна обробка,визначення складу,харчові добавки,

вміст мікроелементів та токсичних речовин) також визначають задані показ-

ники .

 

Як вже зазналось при випробуванні якості харчових продуктів основними

аналізами являються органолептичний,фізичний та фізико-хімічний.

Органолептичні показники якості закладені у всі нормовані згідно НТД по-

казники і підчас вони вже,на цій стадії дослідження дають відповідь про

якість продуктів і доцільність виконання фізико-хімічних та інших дослід-

жень.Кожна група харчових продуктів має свої найбільш важливі показники:

зовнішній вигляд,свіжість мяса, риби,продукції птахівництва,овочів,фруктів,

ягід,плодів,грибів,хлібобулочної продукції.Специфічні органолептичні по-

казники відносятс до алкогольної продукції: прозорість,наявність сторонніх

включень,осаду.Для визначення якості кави і чаю дуже важливі смакові при-

знаки ,зовнішній вигляд і аромат.Молочні і молочно-кислі продукти,соки

повинні відповідати якісній продукції,зовнішній вигляд,колір бульону,спосіб

укладки важливі при оцінкі якості консерв рибних.В цілому, кожному про-

дукту притаманні тільки його органолептичні показники.У ряду випадків

органолептичні показники визначають дегуствтори у складі комісій.

Фізико-хімічні методи методи дослідження ставять своєю метою встанов-

лення складу харчових продуктів і вмісту в них нормованих показників

згідно НТД.Звичайно,що при цьому не досліджується весь склад продуктів,

а встановлюються ті показники,що повинні відповідати якісній продукції,

вмість нормованих компонентів або нормовані фізико-хімічні показники.

Такі лабораторні дослідження та аналізи проводять відповідно до положень

(пропису) стандартів на методи випробування.


Читайте також:

  1. Випробування статичним навантаженням. Основи планування випробування.Оцінка стану конструкцій за результатами статичних випробувань
  2. Метод фінансово-господарського контролю базується на загальнонаукових і специфічних (фактичні (органолептичні) і документальні) прийомах дослідження об’єктів.
  3. Обкатування і випробування.
  4. Органолептичні, фізико-хімічні та функціональні властивості соєвого борошна ЕСО
  5. Повторні незалежні випробування. Граничні теореми
  6. Пошук медикаментозних засобів та їх клінічні випробування.
  7. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ВИПРОБУВАННЯ.




Переглядів: 1040

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 15. Основи лабораторних та експертних досліджень. | Застосування основних фізичних методів.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.