Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Показники і методи вимірювання продуктивності праці

Використовують два показники для оцінки продуктивності праці: виробіток і трудомісткість.

Виробіток – це прямий показник рівня продуктивності праці. Він показує кількість продукції (робіт, послуг), що виробляються одним працівником за одиницю робочого часу:

,

де О – обсяг продукції (робіт, послуг);

Т – витрати праці на випуск даного обсягу продукції (робіт, послуг).

Існує три способи визначення виробітку (залежно від того, якими одиницями вимірюються обсяг продукції і витрати праці):

· натуральний;

· вартісний;

· трудовий.

Натуральний спосіб – обсяг продукції вимірюється натуральними показниками. Якщо підприємство випускає кілька видів подібної продукції, то обсяг випуску можна виразити в умовно-натуральних показниках. Натуральні показники точні, наочні, але важливішими є вартісні.

Вартісний спосіб – обсяг продукції вимірюється грошовими одиницями. Ці показники універсальні, дають змогу вимірювати продуктивність праці при виробництві різних благ. Недолік - необґрунтоване підвищення ціни продукції зумовлює фіктивне зростання продуктивності праці.

Трудовий спосіб – обсяг виробництва вимірюють трудогодинами. Використовують для оцінки продуктивності праці на окремих робочих місцях при виробництві незавершеної продукції. Обмежені у використанні, бо вимагають науково-обгрунтованих норм.

Витрати праці вимірюють людино-годинами, людино-днями, середньосписковою чисельністю персоналу.

Трудомісткість – кількість робочого часу, витрачена на виробництво одиниці продукції (робіт, послуг):

.

Розраховують різні види трудомісткості:

  • технологічна трудомісткість – витрати праці основних робітників;
  • трудомісткість обслуговування – витрати праці допоміжних робітників;
  • виробнича трудомісткість – технологічна + трудомісткість обслуговування;
  • трудомісткість управління – витрати праці керівників, спеціалістів, технічних виконавців;
  • повна трудомісткість – всі витрати праці на виготовлення одиниці виробу.

 

 


Читайте також:

  1. I. Теорія граничної продуктивності і попит на ресурси
  2. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  3. IV група- показники надійності підприємства
  4. Абсолютні показники фінансової стійкості
  5. Абсолютні показники фінансової стійкості та її типи
  6. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  7. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  8. Автоматизація помпових станцій підкачування і перекачування. Охорона праці під час експлуатації систем автоматизації.
  9. Агрегативна стійкість, коагуляція суспензій. Методи отримання.
  10. Адаптація працівників.
  11. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  12. Адаптовані й специфічні методи дослідження у журналістикознавстві




Переглядів: 426

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Продуктивність і рентабельність праці | Поняття та види заробітної платні

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.