Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Загальна сутнісна характеристика продукції. Номенклатура й асортимент продукції.

Література

1. Гаркавенко С. С Маркетинг: Підручник. — К.: Лібра, 2007.- С.127 – 147.

2. Эриашвили Н. Д. Книгоиздания. Менеджмент и маркетинг. — М : Юнити, 2005. – С.67 – 96.

3. Липчук В., Яців І., Гошко Б. та ін. Маркетинговий аналіз: Навч. посіб. — К.: Академвидав, 2008.- С.146 – 165.

4. Мостенська Т.Л.Основи маркетингу: Навч. Посібник. - К.: Кондор, 2005. - С.223 - 234.

 

ТЕМА 9. ЯКІСТЬ І КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПРОДУКЦІЇ, РОБІТ, ПОСЛУГ.

План

1. Загальна сутнісна характеристика продукції. Номенклатура й асортимент продукції.

2. Формування виробничої програми підприємства. Показники виробничої програми.

3. Якість і конкурентоспроможність продукції.

4. Ефективність і способи підвищення якості та конкурентоспроможності продукції вітчизняних підприємств(сам. вивч.).

5. Стандартизація та сертифікація продукції, як інструменти державного регулювання якості (сам. вивч.).

 

Предмети праці, що підлягають обробці в процесі виробництва і змінюють свою форму, перетворюються на продукти праці, які розподіляються на засоби виробництва та предмети споживання; стосовно суспільства виробництва в цілому називаються продукцією І та II підрозділів, а у промисловості - продукцією груп «А» і «Б».

Засоби виробництва, у свою чергу, поділяються на засоби праці та предмети праці, а предмети споживання - на продовольчі і непродовольчі товари.

Важливими показниками планування виробництва продукції у натуральних одиницях виміру є випуск продукції (обсяг виробництва) в натуральних одиницях виміру або в умовно-натуральних в розрізі номенклатурних і асортиментних позицій.

Номенклатура- це назва виду продукції, яка випускається. Номенклатура може бути централізована (виступає у вигляді державного замовлення), децентралізована (формується підприємством самостійно, заключається угода між підприємствами).

Асортимент-це різновидність, виробів в межах даної номенклатури по певних параметрах (формі, розмірах, кольору).

Кількість, склад і обсяг продукції, яка має бути виготовлена підприємством і доставлена споживачам в плановому періоді визначається виробничою програмою.

Виробнича програма – це необхідний обсяг виробництва продукції в плановому періоді, який відповідає за номенклатурою, асортиментом і якістю плану продажу.

Обсяг виробництва продукції в натуральних вимірниках встановлюють на основі обсягу поставок:

ОВ=РП-Зп+Зк,

де РП – готова продукція призначена для реалізації, обсяг виробництва продукції в натуральних одиницях, РП - обсяг поставок в натуральних одиницях, Зп, Зк - залишки продукції на складі відповідно на початок і на кінець планового року в натуральних одиницях.

При формуванні виробничої програми підприємства виділяють декілька груп продукції:

- продукція за державним контрактом (замовленням);

- продукція, визначена на основі ринкового попиту, за замовленнями споживачів, торгівельних організацій;

- продукція, випущена з власної ініціативи підприємства для продажу на ринку;

- продукція, яка використовується для внутрішніх потреб у плановому періоді.

Кожна підприємницька структура формує свою виробничу програму самостійно з врахуванням ресурсів підприємства й отримання найкращих результатів господарювання. При цьому враховуються вимоги: дотримання встановлених термінів поставок продукції, рівномірність завантаження виробничих потужностей, забезпечення випуску конкурентноспроможної продукції.

Особливістю формування виробничої програмив умовах ринку є те, що визначальними орієнтирами масштабів, асортименту, якості, ціни продукції виступають параметри ринку продукції (робіт, послуг): частка ринку, ступінь насиченості, інтенсивність насичення, параметри продукції підприємств-конкурентів, ефективність антимонопольної політики.

Основна метаформування виробничої програмиполягає воптимізації номенклатури і асортименту продукції для укладання договорів на її виготовлення та поставку при максимальному використанні виробничого потенціалу з метою забезпечення стійких фінансових результатів господарювання.


Читайте також:

  1. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  2. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  3. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  4. Ni - загальна кількість періодів, протягом яких діє процентна ставка ri.
  5. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  6. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  7. Автокореляційна характеристика системи
  8. Амплітудно-частотна характеристика, смуга пропускання і загасання
  9. Аналіз асортименту й структури випуску продукції.
  10. Аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції.
  11. Аналіз рентабельності продукції.
  12. Аналіз собівартості окремих видів продукції.




Переглядів: 1382

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Спад продаж і прибутку. | Формування виробничої програми підприємства. Показники виробничої програми.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.