Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Властивості інформації

Інформація

Зараз зупинимося на ще не розглянутому понятті інформації. Незважаючи на поширеність даного поняття, ми не завжди можемо точно його визначити та відрізнити від поняття даних. Інформація, по своїй суті, має багатогранну природу. З розвитком людства, у тому числі, з розвитком комп'ютерних технологій, інформація знаходить все нові і нові властивості.

Звернімося до словника. Інформація (лат. informatio) –

  1. будь-які повідомлення про що-небудь;
  2. відомості, що є об'єктом зберігання, переробки і передачі (наприклад генетична інформація);
  3. у математиці (кібернетиці) – кількісна міра усунення невизначеності (ентропія), міра організації системи; у теорії інформації – розділ кібернетики, що вивчає кількісні закономірності, які зв'язані зі збором, передачею, перетворенням та обчисленням інформації.

Інформація – будь-які, невідомі раніше відомості про яку-небудь подію, сутність, процесі і т.п., що є об'єктом деяких операцій, для яких існує змістовна інтерпретація.

Під операціями тут мається на увазі сприйняття, передача, перетворення, зберігання і використання. Для сприйняття інформації необхідна деяка сприймаюча система, що може інтерпретувати її, перетворювати, визначати відповідність певним правилам і т.п. Таким чином, поняття інформації варто розглядати тільки при наявності джерела та одержувача інформації, а також каналу зв'язку між ними.

Повнота інформації.

Ця властивість характеризує якість інформації і визначає достатність даних для прийняття рішень, тобто інформація повинна містити весь необхідний набір даних.

Приклад. "Продажі товару А почнуть скорочуватися" Ця інформація неповна, оскільки невідомо, коли саме вони почнуть скорочуватися.

Приклад повної інформації. "Починаючи з першого кварталу, продажі товару А почнуть скорочуватися." Цієї інформації досить для прийняття рішень.

Вірогідність інформації.

Інформація може бути достовірною і недостовірною. У недостовірній інформації присутній інформаційний шум, і чим він вище, тим нижче достовірність інформації.

Цінність інформації.

Цінність інформації не може бути абстрактною. Інформація повинна бути корисна і цінна для певної категорії користувачів.

Адекватність інформації.

Ця властивість характеризує ступінь відповідність інформації реальному об'єктивному стану. Адекватна інформація – це повна і достовірна інформація.

Актуальність інформації.

Інформація повинна бути актуальною, тобто не застарілою. Це властивість інформації характеризує ступінь відповідності інформації дійсному моменту часу.

Ясність інформації.

Інформація повинна бути зрозуміла тому колу осіб, для якого вона призначена.

Доступність інформації.

Доступність характеризує міру можливості одержати певну інформацію. На цю властивість інформації впливають одночасно доступність даних і доступність адекватних методів.

Суб'єктивність інформації.

Інформація носить суб'єктивний характер, вона визначається ступенем сприйняття суб'єкта (одержувача інформації).

 


Читайте також:

  1. Аеродинамічні властивості колісної машини
  2. Алфавітний підхід до вимірювання кількості інформації.
  3. Аналіз зовнішньої інформації
  4. Аналіз інформації та постановка задачі дослідження
  5. Аналіз та інтерпретація інформації
  6. Аналіз та узагальнення отриманої інформації.
  7. Аналіз якості виробничої інформації
  8. Аналізатори людини та їхні властивості.
  9. Аналізатори людини та їхні властивості.
  10. Аналітико-синтетична переробка інформації
  11. Аналітична обробка інформації вузлами інформаційно-аналітичної функціональної підсистеми МОЗ України і питань НС.
  12. Атрибутивні ознаки і властивості культури




Переглядів: 652

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Від завдання до додатка | ТЕМА 4: ОБЛІК ПЛАТНИКІВ І НАДХОДЖЕНЬ ПОДАТКІВ ДО БЮДЖЕТУ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.