Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Забезпечення раціонального компонування робочих місць в технологічній функціональній зоні, компоновка приміщень цехів.

Вимоги до проектування цехів для первинної обробки сировини

1. Розташовуються на І або на ІІ поверсі.

2. Орієнтація по сторонах обрію: північ, п-с, п-з.

3. Освітлення природне.

4. Передбачається зручний зв’язок зі складськими приміщеннями (овочевий цех повинен мати безпосередній зв’язок з коморою овочів) і с цехами по приготуванню кулінарної продукції.

5. Цех повинен мати прямокутну конфігурацію, без виступів та порогів. Оптимальне співвідношення сторін в цеху 1:2.

6. Співвідношення площі вікон до площі підлоги називається коефіцієнтом освітленості, який повинен складати для даної групи приміщень – !/8 або 1/10.

 

У виробничих приміщеннях обладнання встановлюють у відповідності з технологічними схемами обробки окремих видів продуктів, які відбивають послідовність технологічного процесу і ступінь його механізації. Обладнання встановлюється в технологічні лінії, бажано щоб вони не перетиналися і не мали зворотних потоків. Використовують пристінний та острівний методи розташування обладнання. Принцип розташування технологічного обладнання в цехах по первісній механічній обробці продуктів – лінійний. Найбільш раціональним напрямком технологічного процесу вважається з право на ліва.

Компонування технологічних ліній необхідно з врахуванням мінімально припустимих відстаней між окремими одиницями технологічного обладнання, або між обладнанням і стіною. Дані відстані повинні складати в метрах не менше:

- між обладнанням і стіною і обладнанням, що розташовано поблизу не менше 0,4м;

- між окремими одиницями механічного обладнання -0,7 м;

- між центрами машин для очищення картоплі при паралельному встановленні -0,8 м;

- між допоміжнім обладнанням (в лінії) – 0,1 м;

- між стіною і допоміжнім обладнанням -0,05 м, (біля вікон – 0,2 м ).

Ширина виробничих проходів в цехах по первісній механічній обробці сировини приймається:

- між лініями допоміжного обладнання при двосторонньому розміщенні робочих місць – не менше 1,3 м,

- між лініями допоміжного обладнання при двосторонньому розміщенні робочих місць – не менше 1,0 м.

Основні принципи компонування приміщень для механічної обробки сировини в закладах ресторанного господарства надані на рисунках 1-3.

 

 

Рисунок 1 – Функціонально-габаритна схема овочевого цеху

Умовні позначки:

1. Стіл виробничий СПСМ – 1

2. Стіл для очищення цибулі

3. Стіл для доочищення картоплі СПК

4. Підтоварник ПТ-2

5. Ванна виробнича ВМ-1А

6. Стелаж пересувний СПП

7. Машина для нарізання овочів МРО-50

8. Машина для очищення картоплі МОК

9. Раковина для миття рук

 
 

 


Рисунок 2 – Функціонально-габаритна схема м’ясо-рибного цеху

Умовні позначки:


Читайте також:

  1. E) теорія раціонального вибору.
  2. I. Введення в розробку програмного забезпечення
  3. II.1 Програмне забезпечення
  4. III. Етапи розробки програмного забезпечення
  5. VII. Прибирання робочих місць учнями (по завершенню роботи) і приміщення майстерні черговими.
  6. Адвокатура — неодмінний складовий елемент механізму забезпечення прав людини.
  7. Адміністративно-правові методи забезпечення економічного механізму управління охороною довкілля
  8. Акустичний контроль приміщень через засоби телефонного зв'язку
  9. Аналіз вузьких місць у мережі
  10. Аналіз програмного забезпечення з управління проектами.
  11. Апаратне забезпечення USB
  12. Апаратне забезпечення мереж




Переглядів: 1201

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Алгоритм розрахунку та підбору технологічного обладнання | Тема 4. Технологічний розрахунок та проектування цехів по доведенню до готовності напівфабрикатів різного ступеню готовності

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.