Структурне резервуванняпередбачає введення надмірності. При цьому надмірні резервні структурні елементи виконують робочі функції при відмові відповідних основних або протягом усього періоду функціонування об’єкта.
Структурне резервування може бути загальним і поелементним. Розрізняють загальне постійне, поелементне постійне, загальне заміщувальне, поелементне заміщувальне і ковзне (з дробовою кратністю), резервування систем і підсистем (рис. 1).
Рис.1. Схема резервування: а – загального постійного; б – поелементного постійного; в – загального заміщувального; г – поелементного заміщувального; д – ковзного
При постійному резервуванні (рис. 1, а, б,) резервні елементи працюють нарівні з основними, а тому немає потреби у пристроях, що включають в резерв. Такий вид резервування називаютьпасивним.
При заміщувальному резервуванні (рис. 1, в, г) у разі відмови основного елемента вмикається резервний, а тому такий вид резервування називають активним.
Ковзне резервування (рис. 1, д) – окремий вид заміщувального – застосовують тоді, коли до складу системи входять однотипні елементи. Тоді група основних елементів може мати один або кілька резервних.
Залежно від режиму роботи розрізняють такі види резервних елементів:
- навантажені (теплі), коли вони перебувають у полегшених робочих умовах і включаються в робочий режим після відмови працюючого основного елемента;
- ненавантажені (холодні), коли вони не навантажені і включаються в робочий режим після відмови працюючого основного елемента.
У підсистемах АСК ТП застосовуються всі розглянуті схеми резервування. У системах автоматичного керування процесами харчової технології здебільшого застосовують здебільшого поелементне резервування заміщенням і ненавантаженим резервом.