СТРУКТУРА І ХАРАКТЕРИСТИКА ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ПОМЕЛУ ЗЕРНА
Обойні помели пшениці і жита відносять до простих помелів. Існують чотири однакових за побудовою обойних помели: пшеничний, житній, житньо-пшеничний (60 % жита і 40 % пшениці) та пшенично-житній (70 % пшениці та 30 % жита). Принципові схеми простих помелів наведено на рис. 4.1 [5].
Рис. 4.1. Принципова схема простих помелів:
а – простий помел з послідовним подрібненням; б – простий помел з послідовно-паралельним подрібненням.
Схема простого помелу з послідовним подрібненням наведена на рис. 4.2.
Рис. 4.2. Схема обойного помелу пшениці і жита з використанням бичевих машин [1, 3, 5]
Рис. 4.3. Схема технологічного процесу обойного помелу з відбором до 10 % сортового борошна [5]
Обдирний 87 %-ий помел жита
Рис. 4.4. Схема технологічного процесу односортного 87 % помелу жита