Технологічний процес помелу пшениці в борошно без застосування процесу збагачення та скороченою вальцьовою лінією розмелювального процесу характерний для борошномельних заводів потужністю до 100 т/добу. Загальний вихід борошна на таких завода складає 70…75 % (табл. 4.3) [10].
Таблиця 4.3 – Технічні характеристики малогабаритних борошномельних установок [10]
Показники
Марка установки
Р6-АВМ-7
Р6-АВМ-15
Р6-АВМ-50
Фермер-1
Фермер-2
Продуктивність, т/добу
50…75
4…5
8,0…8,5
Загальний вихід борошна, %
72…75
70…75
70…75
в тому числі:
борошна вищого сорту, %
48…50
48…50
50…55
30…35
30…35
борошна першого сорту, %
22…24
22…24
12…15
35…40
35…40
борошна другого сорту, %
---
---
5…8
---
---
Подрібнення зерна здійснюється на 2…4 драних системах та 2…5 розмелювальних системах, в залежності від модифікації установки.
Схема технологічного процесу помелу зерна пшениці без застосування процесу збагачення наведено на рис. 4.8. Загальний вихід борошна при помелі зерна пшениці в борошно за наведеною схемою складає 63,9 %, з яких борошна вищого сорту 40,8 %, борошна першого сорту 23,1 %, висівки 36,0 % [2].
Рис. 4.8. Схема технологічного процесу виробництва борошна на мінізаводі типу ANA-2100 фірми «ANA GROUP» [2]