Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Трудомісткість продукції – сума всіх витрат праці на виробництво одиниці продукції на данному підприємстві.

Показник трудомісткості має низку переваг порівняно з показником виробітку:

1) він відображає прямий зв'язок між обсягом виробницт­ва та витратами праці;

2) застосування показника трудомісткості дає змогу вияви­ти фактори та резерви зростання продуктивності праці;

3) він дає змогу порівнювати витрати праці на однакові

вироби у різних цехах та дільницях підприємства.

Трудомісткість буває:

· нормативна – сума витрат робочого часу окремого робітника чи бригади на виготовлення одиниці продукції або виконання комплексу робіт;

· планова – визначається на основі показників нормативної трудомісткості;

· фактична– показує фактичні витрати робочого часу

Залежно від складу трудових витрат, що включають у тру­домісткість, розрізняють:

□ технологічну трудомісткість;

□ трудомісткість обслуговування виробництва;

□ виробничу трудомісткість;

□ трудомісткість управління виробництвом;

□ повну трудомісткість.

Технологічна трудомісткість (Ттехн) відображає всі витра­ти праці основних робітників - відрядників та погодинників:

Т =Твідр + Тпог

Т відр — витрати праці робітників-відрядників, нормо-години;

Т пог - витрати праці робітників-погодинників, нормо-години.

Трудомісткість обслуговування (Тобсл) включає витрати праці допоміжних робітників, що обслуговують обладнання та робочі місця у виробничих цехах, а також працюють у допо­міжних цехах та службах.

Виробнича трудомісткість (Т вироб) включає в себе всі ви­трати праці основних та допоміжних робітників:

Т вироб = Т техн + Т обсл

Трудомісткість управління (Тупр) відображає витрати праці керівників, спеціалістів, службовців, учнів, працівників охоро­ни підприємства.

Повна трудомісткість (Т п) включає в себе витрати праці всіх категорій промислово-виробничого персоналу підприєм­ства:

Тп = Т вироб +Т упр

Трудомісткість обчислюють як на одиницю, так і на весь випуск продукції підприємства.

Рівень продуктивності праці не є сталою величиною. З ча­сом під впливом різноманітних чинників продуктивність праці на підприємстві змінюється. Усю сукупність факторів, що впливають на рівень продуктивності праці, поділяють на дві великі групи:

1) зовнішні - такі, що об’єктивно перебувають за межами впливу підприємства (наприклад, вимоги чинного зако­нодавства в галузі праці, ринкова інфраструктура, макроструктурні зрушення в економіці країни,, забезпече­ність країни природними ресурсами тощо);

2) внутрішні- ті, на які підприємство може безпосередньо впливати (наприклад, характер продукції, технологія ви­робництва, сучасність обладнання, рівень кваліфікації персоналу, забезпеченість та безперебійність постачан­ня всіх видів ресурсів тощо), які в свою чергу поділяються на :

I. Матеріально-технічні:

1. комплексна автоматизація і автоматизація виробництва;

2. впровадження прогресивних технологій;

3. поліпшення конструкторських властивостей виробу;

4. підвищення якості сировини і нових конструкторських матеріалів.

II . Організаційні фактори:

1. вдосконалення організації праці і виробництва;

2. механізація і організація праці;

3. вдосконалення нормування праці.

III . Соціально-економічні фактори:

1. підвищення виробничої кваліфікації;

2. покращення характеру і умов праці;

3. стимули, мотиви і спонукання до трудової діяльності.

Під резервами росту продуктивності праці розуміють можливості повнішої реалізації продуктивності праці за рахунок покращення використання всіх факторів її підвищення, тобто це невикористані можливості економії затрат праці, які зявляються внаслідок дії тих чи інших факторів.

Резерви росту продуктивності праці бувають:

· за сферами виникнення:

ü народногосподарські (загальнодержавні);

ü регіональні

ü галузеві;

ü міжгалузеві;

ü внутрішньовиробничі.

До внутрішньовиробничих резервів належать:

§ зниження трудомісткості продукції;

§ поліпшення використання робочого часу;

§ зміни у структурі кадрів.

· За часом використання

ü Поточні – можуть бути реалізовані в найближчій час і не потребують значних одноразових витрат;

ü Перспективні – потребують перебудови виробництва, впровадження новітніх технологій, додаткових капітальних вкладень, значних строків здійснення робіт

Якщо вважати, що показник продуктивності праці - це відношення виробленої продукції до витрат, то продуктивність праці може підвищуватись коли:

1. обсяг продукції підвищився, а витрати знизилися;

2. обсяг продукції підвищився швидше порівняно з витратами (темпи зростання Q більші за темпи зростання Т);

3. обсяг продукції не змінився, а витрати знизилися;

4. обсяг продукції збільшився, а витрати не змінилися;

5. обсяг продукції знизився повільніше, ніж витрати (Q<Т).

ІІ. Питання для перевірки виконання домашнього завдання

1. Визначте сутність понять «трудові ресурси», «трудо­вий колектив», «кадри», «персонал».

2. Наведіть склад та структуру виробничого персоналу.

3. Які ознаки покладено в основу класифікації персо­налу підприємства?

4. Що таке кваліфікація працівника?

5. Дайте визначення поняття «продуктивність праці» та розкрийте його економічний зміст.

6. Охарактеризуйте систему показників, за допомогою яких вимірюють продуктивність праці.

7. Які методи використовують для вимірювання про­дуктивності праці?

8. Як продуктивність праці впливає на ефективність господарсько-фінансової діяльності підприємства? Доведіть ваші твердження.

9. Дайте характеристику факторам, що впливають на продуктивність праці, та визначте характер їх впливу на зміну продуктивності праці.

 

 

Тема. Сутність і значення нормування праці


Читайте також:

  1. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  2. V теорія граничної корисності визначає вартість товарів ступенем корисності останньої одиниці товару для споживача.
  3. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  4. Автоматизація помпових станцій підкачування і перекачування. Охорона праці під час експлуатації систем автоматизації.
  5. Автоматичне регулювання витрати помпових станцій
  6. Аграрне виробництво і його особливості
  7. Адаптація працівників.
  8. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  9. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників.
  10. Акти з охорони праці в організації.
  11. Акти з охорони праці, що діють в організації, їх склад і структура.
  12. Акти за формою Н – 5, Н – 1 та НПВ. Нещасні випадки пов’язані з виробництвом і не пов’язані з виробництвом.




Переглядів: 2592

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Виробіток – показник рівня продуктивності праці, який характеризує кількість продукції, що виготовлено на одиницю часу або приходиться на одного середньооблікового працівника. | План лекції

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.