Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Загальна характеристика продукції підприємства

План

Література

Питання для самоперевірки

 

1. Що є виробничий процес?

2. Назвіть і охарактеризуйте складові частини виробничого процесу .

3. Яких принципів слід дотримуватися, щоб раціонально організувати

виробничий процес?

4. Чим характеризується одиничне виробництво?

5. Які характерні риси серійного виробництва?

6. В чому полягає суть масового виробництва?

7. Що означає виробничий цикл? Які складові елементи виробничого циклу Ви знаєте?

8. Дайте характеристику послідовному, паралельному, паралельно-послідовному способам поєднання операцій .

9. Назвіть напрямки скорочення тривалості виробничого циклу

10. Які ознаки має потокове, а які -- непотокове виробництво?

11. Які параметри потокової лінії Ви знаєте і як вони обчислюються?

12. Що є інфраструктура підприємства?

13. Які види інфраструктури існують на підприємстві?

14. Охарактеризуйте виробничу інфраструктуру.

15. Які елементи соціальної інфраструктури Ви знаєте?

16. В чому полягає необхідність розвитку інфраструктури підприємства?

17. Які підрозділи входять до системи технічного обслуговування виробництва?

18.Охарактеризуйте основні функції системи технічного обслуговування виробництва.

 

 

 

 

1. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного.—Вид. 2-ге перероб. та доп. – К.: КНЕУ, 2000, с.246 - 292

 

2. Тарасюк Г.М., Шваб Л.І. Планування діяльності підприємств. Навч.посіб.— К.: „Каравела”, 2003, 152 - 165

 

 

Тема 8 Виробництво, якість і конкурентоспроможність продукції

 

 

Мета вивчення теми: ознайомлення з сутністю, значенням і характеристикою якості та конкурентоспроможності продукції, змістом та основними показниками виробничої програми та плану матеріально-технічного забезпечення виробництва.

1 Загальна характеристика продукції підприємства.

2. Поняття, значення та основні показники якості продукції.

3. Методі оцінки якості продукції

4. Сутнісна характеристика та шляхи підвищення конкурентоспроможності продукції підприємства.

5. Стандартизація і сертифікація продукції.

6. Роль маркетингу у формуванні плану виробництва і реалізації продукції.

7. Значення та зміст виробничої програми підприємства.

8. Натуральні і вартісні показники виробничої програми.

9. Матеріально-технічне забезпечення виробництва та його організація на підприємстві.

10. Обчислення потреби підприємства в матеріальних ресурсах

 

 

У процесі виробництва людина взаємодіє з певними засобами виробництва і створює конкретні матеріальні блага. Отже, останні є продуктами праці, тобто споживною вартістю, речовиною природи, пристосованою людиною за допомогою знарядь праці до своїх потреб. Результат праці здебільшого матеріалізується у вигляді конкретного продукту (продукції, виро­бу). Продукція, що виготовляється, протягом певного часу перебуває на різних стадіях технологічного про­цесу і з огляду на це називається незавершеним ви­робництвом, напівфабрикатом чи готовим для спожи­вання продуктом (виробом).

Ясна річ, що в промисловому виробництві ре­зультатом (продуктом) праці є продукція, на підприємствах транспорту -- відповідний обсяг вико­наної роботи (перевезених вантажів або пасажирів на ту чи ту відстань), а в установах зв'язку та бан­ках -- надані юридичним і фізичним особам послу­ги. Іноді продукт праці є водночас і виробленою продукцією, і виконаною роботою, і наданою послу­гою (наприклад, полагоджені годинник, телевізор, холодильник, взуття тощо).

Продукт праці, що існує в готовій для споживання формі, може стати сировиною для виробництва іншого продукту (наприклад, виноград -- для ви­готовлення виноградного соку. вина). Чи стане конкретна спожив­на вартість засобом виробництва або кінцевим предметом спожи­вання, цілком залежить від її функції та місця в процесі праці. Предмети праці, що підлягають обробці в процесі виробництва і змінюють свою форму, перетворюються на продукти праці, котрі розподіляються на засоби виробництва та предмети споживання; стосовно суспільного виробництва в цілому вони називаються про­дукцією відповідно І та II підрозділів, а у промисловості — про­дукцією груп «А» і «Б».

Засоби виробництва, у свою чергу, поділяються на засоби праці та предмети праці, а предмети споживання — на продовольчі і непродовольчі товари. Такий поділ продукції класифікує її за озна­кою економічного призначення. Зрештою для загальної характери­стики продукції (роботи, послуг) практичне значення має застосу­вання системи вимірників її (їхнього) обсягу.

За умов товарного виробництва та ринкової економіки виготовлена продукція, виконана робота -- або надана послуга є товаром, котрий має не лише споживну вартість, а й вартість (мінову вартість). Для постійного й повного задоволення потреб ринку планування та облік товарів, що їх виготовляють на продаж, здійснюється в натуральних (фізичних) і вартісних (грошових) вимірниках. Важливо зважити на те, що міру задоволення потреб ринку можна охарактеризувати, виходячи на­самперед із показників обсягу товарів певної номенклатури та асор­тименту в натуральному вигляді.

Номенклатура продукції -- це перелік найменувань виробів, завдання з випуску яких передбаче­но планом виробництва продукції.

Асортимент -- це сукупність різновидів продукції кожного найменування, що різняться за відпо­відними техніко-економічними показниками (за типорозмірами, по­тужністю, продуктивністю, дизайном тощо). Номенклатура і товар­ний асортимент включають стару продукцію, попит на яку збері­гається, а також нову продукцію, дослідні зразки принципово но­вих виробів.

Вимірниками обсягу продукції в натуральному виразі є конк­ретні фізичні одиниці – штуки, тонни, метри тощо. У практиці планування та обліку обсягу продукції іноді використовують умов­но-натуральні (наприклад, умовні банки консервів, умовні листи шиферу, штуки цегли) і подвійні натуральні показники (наприк­лад, виробництво сталевих труб може вимірюватися тоннами та метрами, тканин — погонними і квадратними метрами).

Вартісні показники розраховуються на підставі натуральних, але водночас, виходячи з узагальненої вар­тісної оцінки витрат та результатів, стимулюють раціональне ви­користання ресурсів, зростання ефективності виробництва.

 


Читайте також:

  1. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  2. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  3. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  4. IV група- показники надійності підприємства
  5. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  6. Ni - загальна кількість періодів, протягом яких діє процентна ставка ri.
  7. WEB - сайт підприємства в Інтернет
  8. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  9. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  10. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  11. Автокореляційна характеристика системи
  12. Автопідприємства вантажних автомобілів




Переглядів: 883

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Система технічного обслуговування виробництва | Поняття, значення та основні показники якості продукції

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.