МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
ТЕМА 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВАНОРМИ, НОРМАТИВИ ТА ПОКАЗНИКИ ПЛАНІВ Обгрунтування планів розвитку підприємств здійснюється на основі системи прогресивних техніко-економічних нормативів, які розробляються за такими основними групами: норми затрат праці (норми затрат робочого часу на одиницю продукції, норми виробітку продукції за одиницю часу, норми обслуговування, норми чисельності); норми матеріальних витрат (питомі витрати сировини, матеріалів, палива, енергії); нормативи використання знарядь праці (нормативи використання машин, устаткування, механізмів, будівель, споруд); нормативи організації виробничого процесу (тривалість виробничого циклу, обсяги незавершеного будівництва, запаси сировини, матеріалів, палива); норми тривалості освоєння потужностей підприємств, виробництв, цехів, ліній. Техніко-економічне обгрунтування планів та підвищення ефективності виробництва визначає систему показників плану.Показники, що використовуються в плануванні, поділяють на кількісні і якісні, об'ємні та питомі. До кількісних належать: обсяг товарної, валової продукції, обсяг реалізації, чисельність працюючих, чисельність робітників, фонд заробітної плати, сума прибутку, розмір різних виробничих ресурсів (сировини, матеріалів, палива тощо). «Якісні показники виражають економічну ефективність виробництва та окремих чинників: підвищення продуктивності праці, зниження собівартості, рентабельність виробництва, фондовіддача, якість продукції та ін. * Об'ємні показники — витрати сировини, матеріалів на одиницю продукції; капітальні вкладення на одиницю виробничої потужності та ін. Для розрахунку показників плану підприємства використовують натуральні, вартісні та показники затрат праці. Натуральні показники використовують при плануванні обсягу виробництва, сировинних і матеріальних ресурсів. Для виміру обсягу виробництва однорідних виробів, різних за матеріаломісткістю чи іншою ознакою, використовують умовно-натуральні показники: мило 40%-ної жирності, трактори в 15-сильному обчисленні та ін. Широко використовують показники затрат праці в нормо-годинах для визначення норм виробітку та ін. »В умовах товарно-грошових відносин важливе значення мають вартісні показники: обсяг реалізації, товарна і валова продукція. За їх допомогою визначають динаміку розвитку підприємства, темпи та пропорції, взаємоузгоджують усі розділи плану підприємства.
План лекційного заняття 1. Поняття, ознаки, мета та основні напрямки діяльності підприємства. 2. Види підприємств: класифікація за різними ознаками. 3. Об’єднання підприємств: поняття, принципи, види. 4. Господарські товариства. Мінілексикон: підприємство, види підприємств, виробнича діяльність, комерційна діяльність,добровільні об’єднанняпідприємств, господарські товариства. Рекомендована література: [ 5, 8-18, 20-28, 37, 58, 66-70, 81] Читайте також:
|
||||||||
|