Розподіл витрат на постійні та змінні лежить в основі методу, який широко поширений в економіці. Вперше він був запропонований у 1930 р. інженером Уолтером Раутенштраухом як спосіб планування, набув слави під назвою графіка критичного обсягу виробництва, або графіка беззбитковості (рис. 19).
Графік беззбитковості в різних його модифікаціях широко використовується в сучасній економіці. Безперечною перевагою цього методу є те, що з його допомогою можна швидко отримати досить точний прогноз основних показників діяльності підприємства при зміні умов на ринку.
При побудові графіка беззбитковості передбачається, що не відбувається змін цін на сировину та продукцію за період, на який здійснюється планування; постійні витрати вважаються незмінними в обмеженому діапазоні обсягу продажів; змінні витрати на одиницю продукції не змінюються при зміні обсягу продажів; продажу здійснюються достатньо рівномірно.
При побудові графіка по горизонтальній осі відкладається обсяг виробництва в одиницях виробів або у відсотках використання виробничої потужності, а по вертикальній - витрати на виробництво і дохід. Витрати відкладаються з підрозділом на постійні (ПОІ) і змінні (ПІ). Крім ліній постійних і змінних витрат, на графіку відображаються валові витрати (ВІ) і виручка від реалізації продукції (ВР).
Точка перетину ліній виручки і валових витрат являє собою точку беззбитковості (К). Ця точка цікава тим, що при відповідному їй обсязі виробництва і продажів (В кр ) у підприємства немає ні прибутку, ні збитків. Обсяг виробництва, відповідний точці беззбитковості носить назву критичного. При обсязі виробництва менше критичного підприємство своєї виторгом не може покрити витрати і, отже, результатом його діяльності є збитки. Якщо обсяг виробництва і продажів перевищує критичний, підприємство отримує прибуток.
Обсяг мінімального чистого прибуткурозраховується за формулою:
,
де: Кмрр – обсяг вкладеного капіталу, грн.;
МРР – мінімальний рівень рентабельності капіталу, %;
Сп – частка прибутку, що сплачується в бюджет у вигляді податкових платежів, %.
Точка „мінімальної рентабельності”розраховується за формулою: