Холодильна обробка є одним з найкращих, високоефективних і найбільш поширених способів консервування риби. Вона дає змогу найкраще зберегти споживні властивості риби. Оборобку холодом успішно застосовують для всіх промислових риб. Важливо, що консервуюча дія при холодильній обробці виявляється дуже швидко і консервувати холодом можна одночасно велику кількість риби.
Використання природного холоду для зберігання продуктів, що швидко псуються, зокрема риби, відоме здавна. Однак широке використання холоду з метою консервування риби стало можливим тільки з появою спеціальних машин, які забезпечують одержання штучного холоду.
Основним принципом холодильної обробки риби є організація безперервного ланцюга, коли риба зазнає дії холоду з моменту заготовлення сировини, виготовлення аж до реалізації її (рис. 27).
Консервування риби холодом здійснюється охолоджуванням, заморожуванням і холодильним зберіганням. Використовують також процес підморожування риби, який є проміжним міх охолоджуванням та заморожуванням.