Для вимірювання товщини шкірно-жирової складки використовують спеціальний прилад - каліпер. Тиск ніжок каліпера не повинен перевищувати 10 г/мм2 поверхні шкіри. Площа шкіри, яка захоплюється пальцями, повинна бути не менше 20-40 мм2. Вимірювання повинно проводитися в строго встановлених місцях. Переважно вимірюють товщину 8 шкірно-жирових складок:
1. У ділянці спини - під нижнім кутом лопатки.
2. У ділянці грудей - по підм'язовому краю великого грудного м'яза.
3. У ділянці живота- справа біля пупка.
4. На передній поверхні плеча - над двоголовим м'язом (приблизно на середині плеча).
5. На задній поверхні плеча - над триголовим м'язом (приблизно на середині плеча).
6. На тильній поверхні кисті - на середині третьої п'ястної кістки.
7. На передній поверхні стегна- над прямим м'язом стегна, /дещо нижче пахової зв'язки.
8. На задній поверхні гомілки в ділянці зовнішньої голівки литкового м'яза.
За антропометричними даними обчислюють поверхню тіла, кістковий, жировий і м'язовий компоненти ваги тіла.