Визначення органолептичних показників якості води.
Ціль роботи: Визначити температуру, колір, колірність, прозорість, мутність, запах, смак і присмак у різних зразках води
Якість води - це характеристика складу і властивостей води, що визначає її придатність для конкретних видів водокористування. Якість води оцінюється комплексом різноманітних показників. Більшість показників застосовується для оцінки води любого походження і призначення.
Основними органолептичними показниками води є колірність, мутність, прозорість, запах, смак і присмак.
Колірність. Колір природних вод може бути різних відтінків. В багатьох випадках колір (забарвлення) води зумовлений присутністю мікроорганізмів, продуктів їх життєдіяльності і розпаду, а також часточок мулу, сульфідів та інших завислих у воді речовин. Кількісною характеристикою кольору є колірність, яка виражається в умовних одиницях - градусах надійності. Вона визначається по біхромат-кобальтовій шкалі або за допомогою колориметра фотоелектричного концентраційного (КФК-2).
Мутність води залежать від тонкодисперсних домішок у вигляді завислих частинок (піску, глини, мулу, водоростей), які потрапляють в неї в результаті ерозії берегів, з дощовими і талими водами. Якісне визначення проводять описово. Кількісне значення мутності виражається в кг/л і визначається за допомогою приладу КФК-2.
Прозорість(світлопропускання) води залежить від її кольору і мутності. Мірою світлопропускання служить висота водяного стовпа, через який можна прочитати стандартний шрифт.
Запах води викликають летучі пахнучі речовини, розчинені солі, органічні сполуки і продукти їх життєдіяльності, які потрапляють в неї природнім шляхом і з стічними водами.
Смак і присмак. Смакові якості води зумовлені присутністю речовин природного походження або речовин, які потрапляють у воду в результаті забруднення її стоками. Підземні води, що містять тільки неорганічні розчинені речовини, мають специфічний смак, який викликаний наявністю заліза, марганцю, натрію, калію, хлоридів та ін. елементів. Визначаємо смак тільки питних вод, описуємо його словесно. Розрізняють чотири основних види смаку: солоний, кислий, гіркий, солодкий. Всі інші види смакових відчуттів називають присмаками.