МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||
Еколого-ландшафтний метод
Необхідність урахування природних властивостей території (клімату, фунтів, рельєфу місцевості, умов зволоження тощо) для цілей сільського господарства і землеустрою обґрунтовувалась економічною, та аграрною наукою на найбільш ранніх етапах становлення. У 1768 р. російський учений А.Т. Болотов писав, що першим предметом або частиною хліборобства можна вважати розбір властивостей землі або дослідження і дізнавання, до чого яка земля найбільш придатна. Приблизно через півтора століття інший класик російської аграрної науки О.С. Єрмолов зазначав, що для забезпечення врожайності полів необхідно, щоб рослини одержували все те, що потрібно для їхнього успішного виростання. Згодом академіки-землевпорядники П.Н. Перший і С.А. Удачін, узагальнивши й оцінивши досвід урахування природних властивостей території при організації її раціонального використання за період з 1917 по 1965 рр., бачили роль землеустрою в пристосуванні території для господарського використання «сил природи», у гармонійному функціонуванні земельних, трудових і матеріально-технічних ресурсів у процесі сільськогосподарського виробництва. За останні 35 років при природоохоронній організації території землеустрій у сільському господарстві набув адаптивного характеру, який виражається: 1. у пристосуванні до території, тобто запровадженні контурно-меліоративної території, яка б щонайкраще враховувала природні властивості землекористування; 2) у пристосуванні території через цілеспрямовану зміну продуктивних і територіальних властивостей земель за рахунок рекультивації, землювання, консервації, меліорації проведення культуртехнічних та інших землевпорядних заходів щодо створення найкращих організаційно-територіальних умов для ведення сільськогосподарського виробництва. В усіх випадках основою проекту землеустрою є дані, які характеризують узагальнені показники стану природних властивостей території і ґрунтового покриву. Спочатку до них належали матеріали групування типів ґрунтів в агровиробничі групи, що інтерпретували ґрунтові обстеження, дані карт ерозійної небезпеки земель, пні про природно-сільськогосподарське районування земельного фонду і виробничої класифікації земель. Надалі при землеустрої було обґрунтоване використання двох підходів: еколого-ландшафтного і агроекологічного. Еколого-ландшафтний підхідураховує ландшафтну диференціацію території з виділенням еколого-ландшафтних зон (типів, підтипів, видів) і передбачає устрій території по визначених частинах агроландшафту (місцевостях, урочищах, підурочищах, фаціях). Землевпорядне проектування на ландшафтній основі починається при цьому з еколого-ландшафтного мікрозонування території сільської ради або сільськогосподарського підприємства, яке здійснюється в ході підготовчих робіт до складання проекту землеустрою і закінчується формуванням екологічно однорідних ділянок, до яких прив'язується система господарства, землеробства, природоохоронні ходи. Додатково проектуються організаційно-територіальні заходи, які підвищують екологічну стабільність території: мікрозаповідники, міграційні коридори, зони рекреації та ін. Агроекологічний підхідпередбачає вивчення агроекологічних особливостей території (агроекологічних чинників і режимів) щодо окремих видів або груп сільськогосподарських рослин і виділення агроекологічне однотипних територій (зон, класів, підкласів, комплексів) як базису для конструювання агроценозів, тобто для здійснення землеустрою. Підсумком землевпорядного проектування при цьому є виділення первинних агроекологічне однорідних ділянок (агроекотонів) як фізичної основи, організаційно-територіального; каркаса для прив'язування системи ведення господарства, встановлення складу, площ і трансформації угідь, розміщення сівозмін, їхніх полів, робочих ділянок, облаштування території садів, виноградників, сіножатей, пасовищ тощо. Необхідність використання еколого-ландшафтного й агроекологічного підходів е об'єктивною. Вона продиктована тим, що традиційний розподіл земель України на категорії за ознаками цільового (галузевого) призначення і супутнього йому правового режиму, а також за придатністю не можуть забезпечити одержання правильних землевпорядних рішень у конкретних сільськогосподарських підприємствах або фермерських господарствах і на конкретних ділянках землі. Так, за категоріями земельний фонд розподіляється на землі сільськогосподарського призначення; землі житлової і . громадської, забудови, землі промисловості, транспорту та іншого несільськогосподарського призначення, землі лісового фонду. Такий поділ не може забезпечити адаптацію території і ґрунтового покриву до вимог сільськогосподарських культур. Тому використання еколого-ландшафтного підходу при створенні нових або удосконаленні існуючих землеволодінь і землекористувань; е необхідною умовою. Землі сільськогосподарського призначення за придатністю поділяються на продуктивні сільськогосподарські угіддя (ріллю, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища) і сільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісосмуги та інші захисні насадження, землі під господарськими дворами і будівлями, землі тимчасової консервації тощо). Тільки адаптивний підхід, реалізований через проекти землеустрою, може забезпечити правильний облік природних властивостей території і прив'язати систему ведення сільськогосподарського виробництва до землі. Це пояснюється тим, що він ураховує весь комплекс агроекологічних умов, чинників і режимів, необхідних для організації раціонального використання й охорони землі і зростання ефективності сільськогосподарського виробництва. Визначаючи стратегію адаптивної інтенсифікації сільського господарства, академік О.А. Жученко зазначає, що міжгосподарський і внутрішньогосподарський землеустрій, а також схеми сівозмін є найважливішими засобами диференційованого використання місцевих природних ресурсів, особливостей адаптивного потенціалу видів (сортів) рослин, які культивуються і техногенних чинників: сільськогосподарської техніки, добрив, пестицидів, зрошення та ін. Обґрунтованих землевпорядних результатів можна досягти тільки на основі синтезованого методу, що враховує вимоги адаптивних ландшафтних систем землеробства, агроекологічного підходу і спеціальні землевпорядні норми і правила, Це пояснюється тим, що тільки в проектах землеустрою можна одночасно узгодити питання економіки, організації і технології виробництва, устрою території відповідно до місцевих природних умов, з продуктивними і територіальними властивостями землі, її агроекологічним потенціалом. Тільки в проекті землеустрою еколого-ландшафтний підхід з абстрактного перетворюється на реальний і виражається у формі науково обґрунтованої організації території. Еколого-ландшафтний підхід застосовують при розробленні проектів територіального землеустрою, а агроекологічний — внутрішньогосподарського. Методика розроблення проектів територіального землеустрою ґрунтується на методі еколого-ландшафтного районування (зонування) і еколого-економічної класифікації земель. Водночас внутрішньогосподарська організація території сільськогосподарських підприємств потребує здійснення агроекологічної типізації земель. Основна мета комплексного агроекологічного оцінювання земель полягає у виділенні агроекологічне однорідних територій (типів, класів, комплексів, видів) і встановленні на цій основі їх придатності для сільськогосподарських рослин, які мають подібний діапазон життєвих потреб і потребують однакових вимог до чинників зовнішнього середовища. Виділення в складі земельного фонду груп земель, однорідних за агроекологічними ознаками і властивостями, називають агроекологічною типізацією земель. При агроекологічній типізації (класифікації) земель визначають: w агроекологічні зони вирощування сільськогосподарських культур; w еколого-економічні класи земель; w агроекологічні підкласи земель; w агроекологічні комплекси земель. Агроекологічна зона вирощування сільськогосподарських культур(агроекотип) — найбільша із систематичних одиниць типології. Агроекотип поєднує землі за орфографічними ознаками і чинниками, з якими сполучені гравітаційні і гідродинамічні процеси, які відбуваються в природі, особливості міграції і нагромадження речовин, у тому числі забруднювальних, механізм їхнього внесення і винесення, а також формування агроекологічних режимів. Як правило, агроекологічні зони відповідають генетичному типові мезорельєфу місцевості. При агроекологічному зонуванні виділяють чотири основних типи земель: * гідрографічні (заплавні); * присітьові (терасові); * привододільні; * вододільні. Агроекологічне зонування пов'язане з типізацією агроландшафтів. Еколого-економічний клас земель поєднує землі, однорідні за спрямованістю й інтенсивністю природних процесів, які формують агроекологічні режими. Наприклад, у межах типу привододільних земель можна виокремити кілька класів, які забезпечують або не забезпечують окупність затрат при вирощуванні основних сільськогосподарських культур, що забезпечує розширене їх виробництво (на рівні 1,35) за ступенем ерозійної небезпеки, еродованості, зволоженості, прояву лужно-кислотних властивостей. Агроекологічний підклас земель – остання, нижча систематична одиниця типології. Він є екологічно однорідним масивом (ділянкою) землі, яку називають екотипом, з конкретними параметрами життєвих умов, що задовольняють ті або інші сільськогосподарські рослини. Як правило, екологічно однорідні ділянки є однаковими за ґрунтами, підстильними породами, ступенем зволоження, крутістю і формою схилу, іншими параметрами. Агроекологічний комплекс земель або тип землекористування — це сукупність агроекологічне однорідних ділянок, що входять у визначену систему устрою території з погляду інвестиційної привабливості землекористування. Наприклад, кожному виду сівозміни (польові, ґрунтозахисні, пасовищезміни, сіножатезміни) має відповідати свій агроекологічний комплекс земель, який оцінюють як інвестиційне привабливий тип землекористування. Взаємозв'язок рівня агроекологічної типізації земель з формами організації території показано в табл. 4.9. Із табл. 4.9 видно, що кожній формі організації території відповідає свій рівень агроекологічної типізації, що визначає зміст землевпорядних заходів у проекті і його стадійність. Так, у ході підготовчих робіт до складання проекту внутрішньогосподарського землеустрою потрібно розробити картограми ландшафтних типів, агроекологічних зон і класів земель. На основі цих картограм в проекті землеустрою виділяються агроекологічне однорідні ділянки й типи землекористування як агроекологічні комплекси земель, які відповідають своїм формам організації території (сівозмінам, полям, робочим ділянкам тощо). Дані агроекологічної типізації земель використовують для визначення агроекологічного потенціалу території, що є основним критерієм агроекологічного оцінювання.
Агроекологічний потенціал земель залежить від поєднання агроекологічних чинників і режимів і оцінюється за показниками продуктивності агроценозів, за здатністю земельних ділянок виробляти різноманітніший асортимент продукції. Агроекологічні чинники — це чинники природного середовища, що зумовлюють ріст і розвиток рослин. Агроекологічні чинники поділяють на три види: абіотичні (чинники неживої природи); біотичні (рослини і живі організми); антропогенні (спричинені діяльністю людини). Абіотичні чинники охоплюють: 1)кліматичні чинники (атмосферні опади, температурний режим, рівень інсоляції тощо), сукупний вплив яких виражається в 2)літогенетичні і ґрунтові чинники, які характеризують фізико-хімічні властивості ґрунтів і ґрунтоутворювальних порід, їх багатство елементами мінерального живлення (ґрунти, ґрунтоутворювальні породи, режим наносності ґрунтів); 3)геоморфологічні чинники (форми рельєфу, крутість, експозиція, довжина схилів, глибина базису ерозії); 4)гідрографічні і гідрологічні чинники, що впливають на водний 5)культуртехнічний стан земель (кам'янистість, горбистість, закущеність, залісненість). Біотичні чинники складаються з: 1) біогеноценотичних і геоботанічних чинників, які визначають 2) епіфітотійних чинників, що характеризують фітосанітарні Антропогенні чинники є сукупністю впливів господарської й іншої діяльності людини на стан земель. До них належать: спеціалізація підприємств, структура земельних угідь і посівних площ, застосовувані технології обробітку культур, системи машин, добрив, захисту рослин тощо. Агроекологічні режими — це показники, що характеризують сукупний вплив різних чинників на хід і спрямованість процесів життєзабезпечення сільськогосподарських рослин. Агроекологічними режимами е радіаційний, тепловий, харчовий, водний, повітряний та ін. Найважливіші показники агроекологічних режимів: трофність (запаси елементів мінерального харчування в підстильних породах, ґрунтах і коренедоступних ґрунтових водах); фізико-механічна стійкість; проточність; лужність; засоленість; зволоження. При агроекологічній типізації земель застосовують такі показники: 1. Чинники життєзабезпечення і продуктивності сільськогосподарських рослин, властиві їм екологічні режими. При складанні і проекту землеустрою землевпорядник-проектувальник виокремлює І однорідні за сукупністю екологічних режимів земельні ділянки, установлює чинники, які обмежують розміщення сільськогосподарських культур, причини, що знижують їх продуктивність і якість продукції, визначає придатність земельної ділянки під культури (види, сорти) і угіддя, а також заходи, потрібні для поліпшення життєзабезпечення рослин. 2. Природні характеристики земельних ділянок у їх генетичній 3. Екологічні і технологічні умови господарського використання Зміст агроекологічного оцінювання земель у межах сільськогосподарського підприємства виражається у віднесенні території господарства до визначених градацій рельєфу, зволоження, багатства (трофності) ґрунтів, інтенсивності алювіальних або делювіальних процесів та інших умов, відповідно до вимог сільськогосподарських (які культивуються і природних кормових) рослин до умов життєзабезпечення, з урахуванням їх реакції на умови середовища, здатності адаптуватися і відгукуватися на технічні засоби поліпшення конкретних агроекологічних умов. Метод еколого-ландшафтного землеустрою, основою якого е агроекологічна типізація, призначений для діагностики й оцінювання агроекологічного стану земель, виявлення їхньої придатності під культури й угіддя, а також для розроблення заходів щодо охорони земель і поліпшення режимів життєзабезпечення конкретних груп сільськогосподарських рослин. Він є інструментарієм, що дає змогу проводити територіальну і внутрішньогосподарську організацію території сільськогосподарських підприємств із максимальним урахуванням агроекологічного потенціалу земель і здійснювати їх використання, ґрунтуючись на принципах економічної ефективності, екологічній безпеці і соціальній прийнятності. При використанні методичного підходу агроекологічної типізації земель здійснюють: w комплексне багатофакторне агроекологічне оцінювання території; w оцінювання екологічних режимів, що визначають придатність земель під сільськогосподарські культури; w виявлення агроекологічне однорідних ділянок (агроекотипів) як фізичної основи для виділення при землеустрої виробничих ділянок (полів сівозмін, робочих ділянок); w виділення типів землекористування як агроекологічних комплексів земель, що є базисом для організації виробничих масивів (сівозмін, сіножате- і пасовищезмін, угідь); w виявлення агроекологічне однотипних територій (агроекотипів) для формування виробничих підрозділів і обґрунтування системи ведення господарства. Виділення систематичних одиниць типізації ґрунтується на сукупності таких методів. 1. Метод поєднання агроекологічних рядів земель. Цей метод дає змогу поділити землі за: а) чинниками і режимами зволоження (від заболочених і болотних до нормально зволожених); б) чинниками ослаблення або посилення режимів переміщення відкладів у поверхневому шарі (від стабільних в умовах рівнинних вододілів до різного ступеня динамічних на схилах); в) чинниками і режимами трофності (від відносно багатих глинистих відкладів до досить бідних — пісків і верхового торфу); г) іншими чинниками і режимами. За допомогою цього методу встановлюється екологічний стан земель, зумовлений сукупним впливом чинників і режимів, їх придатність під сільськогосподарські культури й угіддя. 2. Метод агроекологічного групування земель. У процесі використання цього методу земельні ділянки і масиви виділяються під 3. Метод агроекологічного картографування. На його основі виділяються агроекологічне однотипні території (мезорівень) і агроекологічне однорідні масиви (ділянки) земель (мікрорівень). При агроекологічній типізації земель обліковують також можливі небезпечні наслідки господарської діяльності, до яких належать усі види деградації земель (водяної і вітрової ерозії, заболочування, підтоплення, вторинного засолення), забруднення і порушення. Основний зміст агроекологічної типізації земель полягає в: w розподілі земельного фонду, враховуючи біотичні, абіотичні та w інформаційному забезпеченні землевпорядного проектування Кожне з понять, які застосовують при агроекологічній типізації, має реальний природний і господарський зміст, межі, які виявляються в натурі, конфігурацію і розміри, підпорядковане одне одному, їх потрібно розглядати як систематичні й морфологічні частини агроландшафту, на основі яких формується структура сільськогосподарських угідь і виробнича діяльність сільськогосподарських підприємств. Наприклад, за методом Д.С. Добряка, О.П. Канаша і І.А. Розумного для виділення зон аналізують вимоги культур до тепла, вологи, світла на різних фазах розвитку, визначають кількісну потребу кожного чинника у «критичні» періоди росту і розвитку рослин. Відповідно до цих вимог складають допоміжні таблиці для зазначених культур, наприклад для озимої пшениці. Зіставлянням мінімальних або максимальних значень названих показників для кожної культури з фактичними багаторічними даними про клімат встановлюють межі зон вирощування. У табл. 4.10, 4.11 наведено дані агроекологічної характеристики орних земель України по природно-сільськогосподарських зонах і провінціях. Для виділення зон найменшою таксономічною одиницею беруть природно-сільськогосподарський або еколого-ландшафтний район, оскільки по кожному з них є дані про ґрунти, їх площу і характеристику. Межі зон вирощування культури проводять по межах цих районів. При цьому враховують, що радіус дії температурних показників становить не більш як 50 км, показників про опади — значно менше, їх використовують за даними метеопостів.
Для порівняння агрокліматичних ресурсів певних місць перебування з потребами в них сільськогосподарських культур застосовують коефіцієнт відповідності (С). Коефіцієнт відповідності умов потребам рослин згідно із законом оптимуму євідношенням значення метеорологічного чинника (Ху) до оптимального (Ху0) його значення для певної рослини. Оптимальне значення — це та кількість метеорологічного чинника, Яка забезпечує отримання не менш як 90 - 95 % максимального врожаю. Території зкоефіцієнтами С, які дорівнюють одиниці, відповідають зоні агрокліматичного оптимуму. Ця територія є зоною вирощування культури. Придатність окремих ґрунтів для вирощування сільськогосподарської культури визначають за класифікаційними таблицями, їх складають для того, щоб інформацію про ґрунтове середовище та інші чинники, які впливають на використання орних земель, подати у стислому вигляді з достовірно встановленими агробіологічними вимогами культур. У цих таблицях узагальнюють дані і відомості про особливості таких компонентів природного середовища, як ґрунт, рельєф тощо, а також про агробіологічні вимоги культур. У них зводять також характеристики ґрунтового покриву: залягання і ґрунтоутворювальні породи, реакцію ґрунтового середовища, механічний склад і вологість ґрунту та ін. Агровиробниче значення окремих ділянок ріллі визначається тим, наскільки зазначені характеристики відповідають агробіологічним вимогам культур.
Узгодження характеристик природного середовища (ґрунтів та інших компонентів) і вимог культур досягають за рахунок розподілу орних земель на підкласи придатності. Кількість підкласів дорівнює кількості рівнів, відповідності середовища перебування вимогам культури. З цією метою орні землі поділяють на п'ять підкласів за придатністю для вирощування окремих культур. За наслідками класифікації розроблено комплексну агроекологічну характеристику орних земель України стосовно агробіологічних вимог названих культур. Характеристика охоплює, по-перше, загальну площу зони вирощування культури в Україні та належність певних її частин, до таксонів (одиниць) природно-сільськогосподарського районування; по-друге, кожен окремий таксон і районування має площу підкласів придатності орних земель певної культури і бал цієї площі за урожайністю. До придатної площі належить площа першого, другого і третього підкласів придатності для групи всіх зернових, першого і другого — для інших названих культур, тобто площа, на якій вирощування культури не супроводжується корінними меліоративними заходами. Це та інформація, користуючись якою можна насамперед визначити території з відносним екологічним оптимумом для кожної культури. Є підстави також дорівняти окремі території за сприятливістю агроекологічних умов для окремих культур або певних їх груп. Маючи придатні площі і оцінку за урожайністю, можна визначити обсяги виробництва продукції окремих культур в умовах, наближених до екологічного оптимуму. Такий підхід слід вважати найважливішим і вирішальним у створенні реальних передумов для екологобезпечного землекористування. Контрольні запитання і завдання 1. Які ви знаєте основні методи землевпорядного проектування? 2. Охарактеризуйте принципи системно-діагностичного аналізу регіонального, територіального або внутрішньогосподарського розвитку землекористування. 3. Які ви знаєте методи екологічного районування території? 4. Сутність методів екологічного районування території. 5. Охарактеризуйте сутність методів типології і класифікації земель. 6. Зміст методу оцінювання економіко-географічного положення і природно-господарського використання. 7. Зміст методу комплексного еколого-економічного оцінювання регіонального (територіального) розвитку системи землекористування. 8. Охарактеризуйте методи аналітично-розрахункового обґрунтування і моделювання. 9. Охарактеризуйте нормативний метод землевпорядного проектування. 10. Охарактеризуйте балансовий метод землевпорядного проектування. 11. Охарактеризуйте картографічний метод землевпорядного проектування. 12. Сутність і зміст еколого-ландшафтного методу землевпорядного проектування.
Читайте також:
|
||||||||||
|