Розрахунок тривалості вегетаційного періоду проектованої восьмипільної зрошуваної сівозміни (метеостанція м. Херсона)
№ поля
Культура першого врожаю
Кількість днів вегетації
Культура другого врожаю та озимі посіви
Кількість днів вегетації
Культура третього врожаю
Кількість днів вегетації
Загальна тривалість веге-тації культур в полі, доба
Тривалість вегетаційного періоду зони, доба
1.
Ячмінь ярий
Люцерна
2.
Люцерна
Люцерна
Люцерна
3.
Люцерна
Люцерна
Пшениця озима
4.
Пшениця озима
Кукурудза на зел.корм
5.
Буряк цукровий
Буряк кормовий
6.
Кукурудза на зерно
Соя
7.
Кукурудза МВС
Пшениця озима
8.
Пшениця озима
Кукурудза на зелений корм
Разом
Згідно наведених даних в таблиці 2.3, коефіцієнт використання вегетаційного періоду складає:
.
На сучасному рівні розвитку науки та техніки сільськогосподарському товаровиробнику необхідно прагнути до максимального рівня використання вегетаційного періоду зони, який максимально теоретично можливий складатиме 100%. Тобто, усі дні вегетаційного періоду зони зайняти вирощуванням культури.
За наявності в структурі посівних площ сільськогосподарських культур з довгим вегетаційним періодом і проміжними посівами коефіцієнт використання довжини вегетаційного періоду досягає 85-90% і більше.
В кінці підрозділу необхідно зробити висновки щодо складеної сівозміни, індексу використання зрошуваної ріллі та коефіцієнту використання вегетаційного періоду зони. Запропонувати можливі зміни до структури посівних площ, з метою отримання максимальних показників ефективності складеної зрошуваної сівозміни.