Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Лекція № 3. Ліпіди. Жири

Основні питання:

1. Ліпіди, їх біологічна роль, вміст в харчових продуктах.

2. Класифікація ліпідів. Характеристика простих і складних ліпідів.

3. Фізичні та хімічні властивості жирів.

4. Фізико-хімічні показники якості жирів.

5. Методи виділення ліпідів із харчової сировини та харчових продуктів і їх аналіз.

Ліпідами (від грец. «ліпос» ‑ ефір) називають складну суміш ефіроподібних органічних сполук з близькими фізико- хімічними властивостями, яка міститься в клітинах рослин, тварин і мікроорганізмів. Широко використовуються при виробництві багатьох продуктів харчування, є важливими компонентами харчової сировини, напівпродуктів і готових харчових продуктів, визначаючи їх харчову та біологічну повноцінність та смакові якості.

В рослинах ліпіди накопичуються в насінні та плодах. У тварин і риб ліпіди концентруються в підшкірних, мозкових і нервовій тканинах поблизу важливих органів (серце, нирки). Вміст ліпідів в окремих видах мікроорганізмів може досягати 60%. Вміст ліпідів в рослинах залежить від сорту, місця та умов їх зростання; у тварин – від виду, складу кормів, умов вигодовування.

Ліпіди(жири і жироподібні речовини) разом з білками і вуглеводами становлять основну масу органічних речовин організму. Згідно сучасних уявлень доцільно за кожний прийом їжі вживати жири, що мають збалансований склад, а не використовувати жирові продукти різного складу протягом доби.

Біологічна роль ліпідів:

Ø складові частини клітинних оболонок та мембранних систем клітини;

Ø жири захищають внутрішні органи від механічних пошкоджень (печінка);

Ø жири захищають організм від теплових втрат, так як є добрим термоізолятором;

Ø субстрат для синтезу цілого ряду біологічно важливих речовин;

Ø ліпіди є важливим джерелом енергії для організму, доповнюють калорійність раціону;

Ø жири є джерелом поліненасичених жирних кислот;

Ø містять фізіологічно активні нежирові компоненти – жиророзчинні вітаміни, фосфатиди, стериди.


Читайте також:

  1. Вид заняття: лекція
  2. Вид заняття: лекція
  3. Вид заняття: лекція
  4. Вид заняття: лекція
  5. Вид заняття: лекція
  6. Вступна лекція
  7. Вступна лекція 1. Методологічні аспекти технічного регулювання у
  8. Клітинна селекція рослин.
  9. Колекція фонограм з голосами осіб, які анонімно повідомляли про загрозу вибуху
  10. ЛЕКЦІЯ (4): Мануфактурний період світової економіки
  11. Лекція - Геополітика держави на міжнародній арені
  12. Лекція 02.04.2013




Переглядів: 1458

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Функціональні властивості білків | Вміст жирів у харчових продуктах

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.