Тема: Система забезпечення якості і конкурентоспроможності продукції.
Мета:Засвоїти сутність і поняття якість та конкурентоспроможність продукції. Ознайомитись з стандартизацією та сертифікацією продукції.
В результаті розгляду теоретико - практичних питань студент повинен
вміти:
- розкривати поняття виробничої програми, виробничої потужності;
- оволодіти методикою визначення показників виробничої програми;
- володіти і орієнтуватися в методиці визначення виробничої потужності;
- оцінювати показники виробничої програми в аграрних підприємствах.
План заняття:
1. Поняття якості продукції, показники якості продукції.
2. Рівень конкурентоспроможності продукції, етапи визначення якості продукції.
3. Методи оцінки та управління якістю продукції.
4. Основні способи підвищення якості та конкурентоспроможності продукції.
5. Стандартизація і сертифікація продукції.
6. Державна політика в сфері управління якістю.
7.Методика визначення втрат від зниження якості продукції.
8. Завдання 1.Обчислити річний економічний ефект від виробництва продукції підвищеної якості.
9. Завдання 2:Обчислити річну економію від збільшення прибутку, термін окупності та коефіцієнт економічної ефективності при впровадженні у виробництво продукції вищої якості.
10. Завдання 3:Визначити залікову масу молока та коефіцієнт сортності.
11. Завдання 4: Визначити загальну суму коштів за реалізацію озимої пшениці хлібоприймальному пункту.
Терміни і поняття:
Якість продукції, показники якості, конкурентоспроможність підприємства, конкурентоспроможність продукції, управління якістью.