У людини виділяється 1,5-2 літри соку на добу. Кислотність його – 7,8-8,4.
Електроліти соку.
Основні аніони підшлункового соку – Cl- та HCO3- , катіони – Na+ та K+. На відміну від слини, сік ізотонічний плазмі крові незалежно від ступеня стимуляції. Концентрація катіонів при стимуляції лишається сталою, аніонів – змінюється в протилежному напрямку. Карбонат утворюється в ацинусах у більш високій концентрації, а при проходженні через протоки частково обмінюється на хлор – тому при посиленні підшлункової секреції концентрація карбонату підвищується (не встигає відбуватися обмін йонів). Окрім цих йонів, в підшлунковому соці містяться також йони кальцію, магнію, цинку, сульфат та фосфат.
Ферменти підшлункового соку:
1. Протеолітичні
а) ендопептидази – розщеплюють внутрішні пептидні зв’язки у білковій молекулі – трипсин, хемотрипсин, еластаза.
б) екзопептидази – відщеплюють кінцеві амінокислоти: карбоксипептида-зи (відщеплює амінокислоти від СООН-кінця), амінопептидази (відщеплюють амінокислоти від NH2 - кінця)