МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Тема: Визначення вимелювання зернаМета роботи. Отримання практичних навичок оцінки вимелюваності зерна, як показника його борошномельних властивостей. Попередні зауваження. Вимелюваність являє собою ступінь вилучення-ендосперму при подрібненні зерна в оптимальних умовах, вона залежить від здатності клітин суб-алейронового шару подрібнюватися в борошно під дією робочих органів машин при збереженні цілісності алейронового шару оболонок. Вимелюваність пов'язана зі структурно-механічними властивостями ендосперму і визначається міцністю органічного зв'язку на кордоні алейронового і суб-алейронового шарів. На вимелюваність зерна впливають: район вирощування зерна і умови вегетації, тип, сорт, склоподібність, вологість, режими підготовки та розмелювання і т. д. Вимелюваність зерна поряд з іншими факторами визначає вихід борошна та його зольність. В результаті поганої вимелюваності вихід борошна знижується і збільшується залишковий вміст ендосперму у висівках.
Таблиця 5 Вміст ендосперму в борошні і висівках (78%- ний вихід)
Представлені в таблиці 5 дані свідчать про те, що найменші втрати ендосперму у висівках характерні для зерна пшениці IV типу, гірше вимелються зерна I типу. У таблиці наведені середні значення коефіцієнта вилучення ендосперму. При розмелі окремих партій вміст ендосперму у висівках може досягати значно більшої величини - до 40%. Методичні вказівки. Розроблено кілька методів оцінки вимелюваності зерна пшениці. Один з них - визначення кількості ендосперму у висівках з утримання в них крохмалю. Метод розроблений ВНІІЗ і заснований на тому, що весь крохмаль в зерні зосереджений в ендоспермі, тому про вміст у продуктах розмелювання ендосперму судять за вмістом у них крохмалю. Вміст крохмалю визначають поляриметричним методом, заснованим на гідролізі крохмалю розчином соляної кислоти, і за здатністю отриманого розчину цукрів обертати площину поляризації (метод Еверса). Вміст ендосперму (% с. м.) у висівках знаходять за формулою
(20)
де 249,8 – перевідний коефіцієнт; - смужка цукрометра при довжині поляризаційної трубки 200 мм; w - вологість висівок, %. Кількісно оцінити вимелюваність зерна можна за ступенем вилучення ендосперму (%):
(21)
де m, m0 - маса переробленого зерна і висівок, г; х, х0 - вміст крохмалю в зерні і висівках, % с. м. Для порівняльної оцінки вимелюваності зерна різних типів, районів зростання, різної вологості, способу і режимів ГТО тощо проводять лабораторні помели при постійних режимах роботи млина - навантаженні, величинах робочих зазорів вальців. Добре відтворювані і достовірні результати одержують при розуміли зерна в установці МЛУ-202. Можна використовувати й інші установки. Визначають вміст крохмалю у вихідному зерні, висівках, отриманих з драних і розмельних систем. Висівки з розмельних систем просівають на ситі № 27 для висіву борошна. Для того щоб розрахувати ступінь вилучення ендосперму за формулою вміст крохмалю Х0 у висівках беруть як середньозважену величину:
(22)
де xДр, XР - відповідно вміст крохмалю у висівках з драних і розмельних систем,% с. mдр, mр - їх маса, г. Можна обмежитися визначенням вмісту крохмалю тільки в висівках з драних систем, що істотно спростить і скоротить роботу. Порядок виконання роботи. Для виконання роботи беруть кілька зразків зерна I і IV типів, масою по 2 кг кожен, попередньо очищеного від домішок і проведеного ГТО при оптимальних режимах за схемою холодного кондиціювання. Перед I обдирною системою відбирають наважку зерна для визначення вологості та вмісту крохмалю. Проводять розмел кожного зразка в установці МЛУ-202 при постійних навантаженні і величинах зазорів між вальцями. Установку МЛУ-202 попередньо налаштовують на вихід 70 % борошна із зерна середніх борошномельних властивостей. Після розмелювання зважують борошно і висівки з драних і розмельних систем. Відбирають проби висівок і визначають в них вологість і вміст крохмалю. Розраховують вміст ендосперму у висівках і ступінь його вилучення. Результати записують у таблицю 6. Розмел кожного зразка зерна виконує група з двох осіб. Результати роботи обговорюють спільно. Висновок повинен містити оцінку борошномельних властивостей і вимелюваності кожного зразка і типу зерна.
Таблиця 6 Оформлення даних по розмельному процесі зерна
*Для кожного типу зерна проводять декілька дослідів.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|