МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття. 4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:
4.2. Теоретичні питання до заняття: 1. Які процеси в організмі людини відображує температура тіла? 2. Якими фізіологічними механізмами забезпечується постійність температури тіла людини (температурний гомеостаз)? 3. Назвіть нормальні величини температури тіла в пахвинній ділянці, у прямій кишці, у поржнині рота? 4. Які Ви знаєте методи термометрії? 5. Діагностичне значення щоденної реєстрації температури у хворих? 6. Які Ви знаєте типи лихоманки і при яких захворюваннях вони зустрічаються? 7. Які заходи першої медичної допомоги необхідно надати хворому з остудою, високою температурою тіла та відчуттям жару? 8. Які зміни температури притаманні “лізису”, “кризису”? 9. До яких ускладнень може призвести кризисоподібне зниження температури і які заходи необхідно застосувати у цьому випадку? 10. Які особливості харчування хворого з високою температурою?
4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті: 1. Вимірювання температури тіла хворого в пахвовій ділянці. 2. Побудови температурних кривих та визначення характеру гарячки. 3. Заповнення температурного листа. 4. Оцінка стану температурного гомеостазу хворого за результатами визначення температури тіла. 5. Проведення заходів з догляду за хворим із гарячкою в залежності від стадії гарячки.
5. Зміст теми:
Термометрія - вимірювання температури тіла людини. Температура тіла є відносною константою внутрішнього середовища, підтримання якої забезпечується складними процесами терморегуляції. У здорової людини під пахвою вона коливається в межах 36,4-36,8 °С. Летальна максимальна температура тіла 42,5 °С. При цьому відбуваються незворотні зміни білкових структур. Летальна мінімальна температура тіла коливається в межах 15-23 °С. Можливі фізіологічні коливання. Так, температура, виміряна в прямій кишці, піхві, паховій складці, порожнині рота, виявляється на 0,2-0,4 °С вищою, ніж під пахвою. У дітей температура тіла дещо вища (у новонароджених вона досягає 37,2 °С під пахвою), у похилому віці, навпаки, - знижена. У жінок температура залежить від фази менструального циклу: в період овуляції вона підвищується на 0,6-0,8 °С. Добові коливання температури тіла — 0,1-0,6 °С. Максимальна температура реєструється в другій половині дня, між 17-ю і 22-ю год, а мінімальна - на світанку між 3-ю і 6-ю год. Вимірюють температуру тіла медичним термометром. Це скляний резервуар, куди впаяні шкала і капіляр, що має на кінці розширення, заповнене ртуттю. При нагріванні ртуть піднімається у капіляр, залишаючись на рівні максимального підйому навіть при охолодженні, і опускається тільки при струшуванні. Шкала термометра проградуйована від 34 °С до 42 °С з ціною поділки 0,1. °С. Зберігають медичні термометри у склянці, на дно якої кладуть шар вати і наливають дезінфікуючий розчин, наприклад, 0,5 % розчин хлораміну. Після вимірювання температури у хворого термометр опускають у склянку з дезінфікуючим розчином, потім добре витирають і, струсивши ртуть нижче мітки 35 °С, дають іншому хворому. Перед вимірюванням температури необхідно оглянути пахвову западину (для виключення місцевих запальних процесів) і досуха витерти її. Термометр кладуть таким чином, щоб ртутний резервуар з усіх боків стикався з тілом. Вимірювання температури триває не менше ніж 10 хв. Між термометром і тілом не повинно бути білизни. Ослабленим хворим слід притримувати руку для фіксації термометра. При вимірюванні температури в прямій кишці термометр змащують вазеліном або іншим жиром. Хворий лягає на бік і термометр вводять в пряму кишку на глибину 6-7 см. Після кожного вимірювання температури термометр миють теплою водою з милом і дезінфікують. При вимірюванні температури в ротовій порожнині термометр розміщують під язиком. Дітям частіше вимірюють температуру в паховій складці. Для цього ногу згинають у кульшовому суглобі так, щоб термометр знаходився в утвореній складці. У стаціонарі температуру тіла вимірюють двічі на добу: між 6-ю і 8-ю годинами ранку та о 16-18-й годині дня. Хворий при цьому лежить або сидить. За призначенням лікаря, щоб вловити максимальний підйом температури протягом доби, вимірюють її кожні 2-3 год. Отримані дані реєструють у температурному журналі, а потім переносять в температурні листки, вклеєні в карту стаціонарного хворого. Результати кожного вимірювання температури позначають точкою на перетині показників температури і дати та часу (ранок, вечір) вимірювання. Ламана лінія від з'єднання цих точок називається температурною кривою, яка має характерні особливості при деяких захворюваннях. Для швидкого виявлення людей з підвищеною температурою тіла у великому колективі користуються полімерними пластинками, покритими емульсією з рідких кристалів "Термотест". Пластинку прикладають до шкіри лобної ділянки. При температурі 36-37 °С на пластинці зеленим кольором світиться буква "N" (Nогmа), а при температурі вищій 37 °С - буква "F" (Fеbгіs). Рівень підвищення температури визначають медичним термометром. Електротермометрія - вимірювання температури тіла з використанням датчиків для різних ділянок тіла. Метод має значно меншу інертність, зручний у ослаблених, неспокійних хворих, у дітей. Датчики з'єднуються із стрілкою, відхилення якої на шкалі визначає температуру тіла хворого. В палатах інтенсивної терапії у системах моніторного спостереження використовують індивідуальні термометричні блоки. При підвищенні температури тіла за встановлені межі подається звуковий чи світловий сигнал тривоги. Метод дозволяє проводити добову, а у разі необхідності і довше, реєстрацію коливань температури. При одночасному вимірюванні ректальної і шкірної температури збільшення градієнта цих температур за рахунок зниження шкірної температури виявляють при гострій судинній недостатності (колапс) та при різних варіантах шоку (кардіогенний шок при інфаркті міокарда). За ступенем підвищення розрізняють субфебрильну (37-38 °С), помірно підвищену (38-39 °С), високу (39-41 °С) і надмірно високу температуру (вище 41 °С). Ступінь підвищення температури визначає особливості догляду за хворим. Важливе значення має визначення добових коливань температури або лихоманки. Розрізняють такі типи лихоманок: 1. Лихоманка постійного типу (febris continua) - температура тіла встановлюється на високих цифрах, тримається довго, добові коливання її не перевищують 1 °С. Може бути ознакою запалення легень, черевного тифу.
2. Лихоманка ремітуюча, послаблююча (febris remittens) - з різницею температури протягом доби 1-2 °С без зниження її до нормального рівня. Спостерігається при туберкульозі, гнійних захворюваннях.
3. Лихоманка переміжного, інтермітуючого типу (febris intermittens). Спостерігається короткочасне раптове підвищення температури до 39-40 °С і швидке її зниження до нормального рівня. Підвищення температури, що повторюється через 2-3 дні, може бути ознакою малярії. 4. Гектична або виснажлива лихоманка (febris hectica) - високе підвищення температури з різким на 3-4 °С зниженням її до нормального рівня, а то і нижче, з виснажливим потовиділенням. Спостерігається при туберкульозі,сепсисі, лімфогранулематозі.
5. Зворотний тип лихоманки (febris reccurens) - раптове підвищення температури до 39-40 °С і вище, яке утримується декілька днів, а потім раптовознижується до норми. Через декілька днів температурна крива знову показує новий період підйому температури. Характерна для поворотного тифу/
6. Хвилеподібна лихоманка (febris undulans) - спостерігається періодичне наростання температури з наступним її зниженням до норми і періодом нормальної температури тіла. Може бути ознакою лімфогранулематозу, бруцельозу.
7. Гарячка спотворена (febris inversus), коли вранці температура вища і знижується до вечора. Може бути ознакою сепсису, туберкульозу, бруцельозу.
8. Неправильна (febris irregularis). Ця лихоманка проявляється відсутністю закономірності коливань температури в різні періоди доби.
Догляд за хворими з гарячкою визначається її стадією. Розрізняють три стадії гарячки: І - наростання температури тіла (цій стадії властиве переважання теплопродукції над тепловіддачею); II - постійно підвищеної температури (характеризується певним балансом між теплопродукцією і тепловіддачею); III - зниження температури тіла (зменшується продукція тепла і зростає його віддача). Клінічними проявами першої стадії є м'язове тремтіння, мерзлякуватість, біль у м'язах, головний біль, загальне нездужання, іноді блідість чи ціаноз кінцівок. Шкіра холодна на дотик, набуває вигляду гусячої. Хворого необхідно вкласти в ліжко, зігріти (обкласти грілками, напоїти гарячим чаєм, вкрити додатковою ковдрою). У другій стадії з припиненням підвищення температури м'язове тремтіння значно зменшується, блідість шкіри змінюється почервонінням. Хворий може скаржитися на головний біль, відчуття жару, сухість у роті. Шкіра гаряча, червона. При високій температурі тіла можливе марення. Ознаками інтоксикаційного делірію є поява особливостей у поведінці хворого: неспокій, плач, стогін, повторення тих самих запитань до персоналу, відмова від їжі, підвищена чутливість до шуму і світла. Потім хворий починає дрімати, мовчки лежить з широко відкритими очима, пильно розглядаючи картини, які ввижаються йому. Може виникнути збудження: хворий зривається з ліжка, може зробити спробу вибігти на вулицю чи вискочити з вікна. На обличчі вираз страху і тривоги. Йому уявляються примарні картини, звірі, які вчиняють напад на нього. Делірій небезпечний навантаженням на серцево-судинну систему і можливими небезпечними для життя хворого і оточуючих людей діями. У таких випадках установлюють індивідуальний пост. Ліжко розміщують дальше від вікна і так, щоб до нього був доступ з усіх боків. З палати забирають всі зайві предмети, особливо гострі і ріжучі. Медична сестра контролює пульс, артеріальний тиск, дихання, колір шкіри і виконує лікарські призначення. При головному болі на лоб хворого можна покласти холодний компрес із змоченої в розчині оцту (2 столових ложки на 0,5 л води) лляної серветки, рушника або зробити холодне обгортання. На лоб хворого кладуть обгорнутий серветкою чи рушником міхур з льодом. Замість міхура з холодною водою чи льодом при необхідності використовують мішечки з сухим льодом "Пінгвін", які попередньо охолоджують у морозильній камері. Дія цих мішечків зберігається 2-3 год, їх можна накладати на ділянку великих судин шиї, ліктьових згинів. Контролюють частоту пульсу і величину артеріального тиску. Часто стан серцево-судинної системи (особливо у хворих похилого віку) має вирішальне значення в прогнозі захворювання, тому необхідно вчасно призначати серцеві чи судинні засоби. Висока температура і її значні коливання спричиняють виснаження хворого. Щоб підвищити опірність організму, необхідно давати хворому легкозасвоювані харчові продукти високої енергетичної цінності у рідкому чи напіврідкому вигляді (дієта № 13). У зв'язку із значним зниженням апетиту харчування повинно бути частим (5-6 разів), при цьому їжу слід давати невеликими порціями, краще у години зниженої температури. Для дезинтоксикації організму хворий потребує великої кількості рідини у вигляді фруктових і ягідних соків, дегазованої мінеральної води. Часто при високій температурі тіла виникають тріщини губ і кутків рота, які слід змащувати вазеліновою олією або гліцерином. Простерилізовані шпатель і пінцет з достатньою кількістю стерильних марлевих серветок вкладають на стерильний лоток. Ліки наливають у чашку Петрі. Затиснуту пінцетом серветку змочують ліками. Хворого просять відкрити рот і, користуючись шпателем, виявляють вражене місце слизової оболонки. До нього прикладають змочену ліками серветку. Для кожного місця ураження використовують свіжу стерильну серветку. Ротову порожнину споліскують або протирають слабким розчином натрію гідрокарбонату. Необхідно стежити за тим, щоб хворий не скидав ковдру, а у палаті не було протягів. Лежачим хворим потрібен ретельний догляд за шкірою, який дасть змогу запобігти виникненню пролежнів. У разі виникнення запору ставлять очисну клізму. Хворому в ліжко подають судно і сечоприймач. При провітрюванні палати остерігаються протягів, хворого треба вкрити ковдрою, а голову прикрити рушником. Протягом періоду лихоманки хворому призначають ліжковий режим. Перебіг періоду зниження температури тіла (III стадія) буває різний, бо воно може відбуватися швидко або поволі. Повільне зниження температури впродовж декількох днів називається лізисом. Швидке, протягом однієї доби (часто за 5-8 год), зниження температури з високих величин до нормальних і навіть субнормальних називається кризою. Критичне зниження температури може супроводжуватися гострою судинною недостатністю, що проявляється надмірним потовиділенням, блідістю шкіри, іноді з ціанозом, зниженням артеріального тиску, почастішанням пульсу і зменшенням його наповнення аж до ниткоподібного. Кінцівки стають холодними на дотик, шкіра покривається липким, холодним потом. При критичному зниженні температури тіла хворого медична сестра контролює властивості пульсу і величину артеріального тиску. При необхідності слід застосовувати засоби інтенсивної терапії, зокрема невідкладне введення судинних засобів (мезатон, кофеїн, адреналіну гідрохлорид). Пацієнтові кладуть грілки до ніг, з-під голови забирають подушку або піднімають ножній кінець ліжка, дають пити гарячий чай чи каву. При надмірному потовиділенні хворого витирають, змінюють натільну і постільну білизну. На ніч залишають декілька запасних пар білизни для заміни мокрої. При літичному зниженні температури тіла хворий відчуває загальну слабкість. Після того, як температура знизилась, він звичайно засинає.
Матеріали для самоконтролю: А. Тестові завдання для перевірки готовності до вивчення теми: 1. Яка температура тіла вважається нормальною в пахвинній ділянці: 1. 36,6–36,8 °С. 2. До 37,0 °С. 3. 36,5–37,0 °С. 4. 36,1–36,9 °С. 5. 36,4–36,7 °С.
2. Як відрізняється температура у прямій кишці від температури тіла у пахвинній ділянці? 1. Вища на 1 °С. 2. Вища на 2–3 °С. 3. В нормі така ж сама, відрізняється тільки при патології. 4. Нижча на 1 °С. 5. Вранці така ж сама, ввечері вища на 1 °С.
3. Яка тривалість вимірювання температури тіла у пахвинній ділянці? 1. Не більше 5 хвилин. 2. До 10 хвилин. 3. До 15 хвилин. 4. Від 5 до 15 хвилин в залежності від патології. 5. Понад 20 хвилин, особливо у важких хворих.
4. З якою метою перед вимірюванням температури тіла очищують від поту пахвинну ділянку? 1. Для забезпечення гігієнічних умов процедури. 2. Для профілактики від застуди. 3. Для забезпечення вищої точності вимірювання. 4. З метою кращої фіксації термометра. 5. Для покращення тактильних відчуттів хворого.
5. У яких випадках застосовують вимірювання температури у прямій кишці? 1. При кишковій кровотечі. 2. При геморої. 3. При пухлинах прямої кишки. 4. При проносах. 5. При виснаженні організму.
6. Яке зниження температури тіла називається літичним? 1. Каскадоподібне. 2. Хвилеподібне. 3. Поступове. 4. Раптове. 5. Більше, ніж на 4 °С за 2 години.
7. Яка система у першу чергу страждає при кризисному зниженні температури тіла? 1. Нервова. 2. Серцево-судинна. 3. Система травлення. 4. Система виділення. 5. Ендокринна система.
8. Який рівень температурної реакції свідчить про субфебрильну температуру? 1. 37,0–38,0 °С. 2. 38,5–39,0 °С. 3. 38,0–39,0 °С. 4. 39,0–39,5 °С. 5. Понад 40,0 °С.
9. Який рівень температурної реакції характеризує помірну лихоманку? 1. 37,0–38,0 °С. 2. 38,5–39,0 °С. 3. 38,0–39,0 °С. 4. 39,0–39,5 °С. 5. Понад 40,0 °С.
10. Яку температуру тіла, виміряну в пахвинній ділянці, називають високою? 1. 37,0–38,0 °С. 2. 38,0–39,0 °С. 3. 39,0–40,0 °С. 4. 40,0–41,0 °С. 5. Понад 41,0 °С.
11. Яку температуру тіла, виміряну в пахвинній ділянці, називають надто високою? 1. 37,0–38,0 °С. 2. 38,0–39,0 °С. 3. 39,0–40,0 °С. 4. 40,0–41,0 °С. 5. Понад 41,0 °С.
12. Яка температурна реакція характерна для гіперпіретичної лихоманки? 1. 37,0–38,0 °С. 2. 38,0–39,0 °С. 3. 39,0–40,0 °С. 4. 40,0–41,0 °С. 5. Понад 41,0 °С.
13. Як змінюється температура тіла після приймання їжі? 1. Не змінюється. 2. Незначно знижується. 3. Дещо знижується в конкретній ділянці. 4. Підвищується в ділянці живота. 5. Підвищується.
14. Які коливання температури протягом доби притаманні постійній формі лихоманки? 1. В межах 1 °С. 2. В межах 0,5 °С. 3. Однакова температура тіла протягом доби. 4. В межах 2 °С з мінімальними значеннями увечері. 5. В межах 2 °С з мінімальними значеннями вранці.
15. Добові коливання температури тіла у хворого 4–5 °С. Для якого типу лихоманки характерні такі значення? 1. Ремітуючої. 2. Хвилеподібної. 3. Гектичної. 4. Зворотної. 5. Спотвореної.
16. Які особливості забезпечення рідиною організму у хворого з високою температурою тіла? 1. Частий прийом невеликої кількості рідини. 2. Частий прийом значної кількості рідини. 3. Частий прийом мінеральної води у дозі 2–3 склянки на добу. 4. Часте змочування губ. 5. Рідке (через 6–7 годин) приймання великої кількості напоїв ( до 0,5 л на прийом).
17. У хворого температура супроводжується головним болем. Яку першу допомогу Ви надасте такому хворому? 1. Холодний компрес на голову. 2. Гаряча грілка на потилицю. 3. Вдихання нашатирного спирту. 4. Тепла грілка на скроні. 5. Інгаляція кисню. Б. Задачі для самоконтролю: Завдання 1. При вимірюванні температури тіла у хворого із гарячкою отримано наступні дані: 1 день: ранок – 37,8 °С, вечір – 39,5 °С 2 день: ранок – 37,2 °С, вечір – 39,2 °С 3 день: ранок – 37,5 °С, вечір – 38,9 °С 4 день: ранок – 37,4 °С, вечір – 38,7 °С 5 день: ранок – 37, 6 °С, вечір – 39,1 °С. Заповніть температурний лист. Встановіть характер гарячки.
Завдання 2. При вимірюванні температури тіла у хворого із гарячкою отримано наступні дані: 1 день: ранок – 37,3 °С, вечір – 37,9 °С 2 день: ранок – 37,2 °С, вечір – 38,0 °С 3 день: ранок – 37,1 °С, вечір – 37,6 °С 4 день: ранок – 36,8 °С, вечір – 37,7 °С 5 день: ранок – 36,7 °С, вечір – 37,5 °С. Заповніть температурний лист. Встановіть характер гарячки.
Завдання 3. При вимірюванні температури тіла у хворого із гарячкою отримано наступні дані: 1 день: ранок – 38,3 °С, вечір – 40,1 °С 2 день: ранок – 38,1 °С, вечір – 39,8 °С 3 день: ранок – 38,2 °С, вечір – 40,2 °С 4 день: ранок – 37,9 °С, вечір – 39,9 °С 5 день: ранок – 38,2 °С, вечір – 39,8 °С. Заповніть температурний лист. Встановіть характер гарячки.
Завдання 4. Хворому проведено вимірювання температури тіла ртутним термометром. Що після цього слід зробити з термометром?
Завдання 5. Яким чином слід проводити догляд за хворим із гарячкою на стадії підвищення температури тіла?
Завдання 6. Які види зниження температури тіла Вам відомі? Яким чином слід проводити догляд за хворим на стадії зниження температури тіла?
Завдання 7. Назвіть методи боротьби з гіпертермією.
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|