Для визначення товщини шкірно-жирового шару запропоновано декілька принципово різних методів вимірювань: рентгенографічний, ультразвукової, механічний - каліперометрія. Створено безліч елементарних і більш складних пристроїв, за допомогою яких вимірюється товщина жиру безпосередньо на живому суб'єкті. Різноманітність застосовуваного інструментарію для досліджень призводить до отримання даних, які важко порівняти. У зв'язку з цим Всесвітньою організацією охорони здоров'я при ЮНЕСКО були встановлені стандарти, що характеризують вимірювальні прилади. Тиск приладу при вимірюванні товщини шкірних складок має бути 10 г / мм 2, а площа гнітючої поверхні інструменту не повинна перевищувати 90 мм2. Техніка виміру: при вимірюванні використовуються обидві руки (рис. 15). Однією рукою великим і третім пальцем збирається і відтягується шкірно-жирова складка, яка захоплюється з мінімальним тиском (якщо на приладі немає індикатора стандартного тиску) браншамі (вимірювальними подушечками) вимірювального приладу. Для визначення істинної товщини жирового шару отриманий результат ділять на два. Рекомендується один і той же вимір повторити двічі, тричі - середній результат заноситься в карту обстежень. Вимірювання товщини шкірно-жирових складок виробляється на наступних ділянках тіла у нижнього кута лопатки; 1) у пахвовому краю великого грудного м'яза; 2) на животі справа і зверху від пупка; 3) на середині задньої поверхні плеча; 4) на середині передньої поверхні плеча; 5) у верхній третині передньої поверхні передпліччя; 6) у верхній третині передньої поверхні стегна (над прямим м'язом стегна); 7) у верхній або середній третині задньої поверхні гомілки (над литкового м'язом).