МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
План до вивчення темиПрограмна анотація Тема 2. Документальне забезпечення та облік надходження товарних запасів і тари на підприємства гуртової торгівлі Контрольні питання 1. Стратегія розвитку кооперативних підприємств на сучасному етапі. 2. В чому полягає суть бухгалтерського обліку у споживчій кооперації? 3. Згідно з яким законом здійснюють ведення бухгалтерського обліку у споживчій кооперації? 4. Назвіть основні функції підприємства споживчої кооперації щодо організації обліку. 5. Охарактеризуйте зміст форм організації бухгалтерського обліку, які використовуються у споживчій кооперації. 6. В чому полягає суть бухгалтерського обліку у споживчій кооперації? 7. У компетенцію якої структури входять питання методології бухгалтерського обліку у споживчій кооперації? 8. Охарактеризуйте структуру бухгалтерських служб у споживчій кооперації. 9. Яким документом керуються головні бухгалтери у своїй роботі? 10. В чому полягає особливість застосування Плану рахунків підприємствами споживчої кооперації? 11. Модель книжково-журнальної форми: послідовність документообігу та взаємозв`язки. Рекомендована література: 1, 2, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 18, 55.
Види кооперативних гуртових підприємств та завдання обліку надходження товарних запасів. Принципи організації бухгалтерського обліку товарних операцій на підприємствах гуртової торгівлі. Механізм формування цін на товари. Складові первинної вартості товарів залежно від джерел їх надходження. Види облікових цін у гуртовій ланці. Контроль за дотриманням цінової політики. Види надходження товарів і тари на гуртові підприємства та особливості документального забезпечення цих операцій. Типові первинні товарні та розрахункові документи. Суть та призначення довіреностей на право отримання цінностей. Документування операцій у разі виявлення розбіжностей під час приймання товарів і тари від постачальників. Особливості відображення в обліку операцій з надходження товарів і тари з урахуванням попередньої та наступної оплати.
1. Завдання та принципи організації бухгалтерського обліку товарів і тари підприємства гуртової торгівлі. 2. Механізм формування первинної та облікової вартості товарних запасів у гуртовій торгівлі. 3. Документальне забезпечення надходження товарів і тари.. 4. Фінансовий облік надходження товарів і тари на гуртові підприємства споживчої кооперації.
Господарюючі суб'єкти споживчої кооперації для зайняття торговельною діяльністю у сфері гуртової торгівлі можуть мати: - гуртові, гуртово-роздрібні бази (об'єднання) та гуртівні – основні господарські підприємства гуртової торгівлі, що здійснюють гуртові закупівлі та поставки товарів і надають торговельні послуги підприємствам і організаціям роздрібної торгівлі, громадського харчування та іншим суб'єктам підприємницької діяльності; - товарні склади, склади-холодильники у формі гуртових підприємств – відокремлені або спеціально пристосовані приміщення для зберігання та переробки, доробки товарних запасів; - склади – магазини, що мають функціональні площі, до яких входять торговельні та складські площі закритих та напівзакритих приміщень для зберігання і продажу великогабаритних товарів (меблі, будматеріали). Закупівля товарів цими підприємствами та інше надходження здійснюється від гуртових, посередницьких, виробничих підприємств різних форм власності, які розташовані як в межах України, так і за кордоном. Ці товари призначені для подальшого перепродажу покупцям (роздрібним, підприємствам громадського харчування, та ін.), які здійснюють реалізацію товарів народного вжитку кінцевим споживачам. Завданнями обліку товарних запасів і тари на підприємствах гуртової торгівлі споживчої кооперації є: 1. Формування у гуртовій мережі необхідної і достатньої кількості товарних запасів з метою раціонального їх просування до кінцевих споживачів; 2. Зовнішній і внутрішній контроль за виконанням планових завдань з товарообороту за його видами; 3. Своєчасний контроль за станом товарних запасів і своєчасними розрахунками з контрагентами згідно з укладеними угодами з метою запобігання виникненню простроченої заборгованості і відображення її реальної вартості у фінансовій звітності; 4. Організація оперативного контролю за збереженням товарно-матеріальних цінностей шляхом ретельного підбору кадрового забезпечення та своєчасного укладання договорів про матеріальну відповідальність; 5. Контроль за формуванням облікових цін на товари, відповідності їх первинної вартості до чистої вартості реалізації; згідно з ПСБО 9 “Запаси”; 6. Своєчасне надання зовнішнім і внутрішнім користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про стан, наявність, рух товарних запасів і тари з метою ефективного управління підприємством. До основних принципів організації бухгалтерського обліку товарних операцій на підприємствах гуртової торгівлі належать: взаємозв'язок показників бухгалтерського обліку і планових завдань товарообороту; своєчасне формування інформації про виконання плану товарообороту; організація обліку товарно-матеріальних цінностей за матеріально-відповідальними особами та місцями зберігання; облік товарів і тари у кількісно-сумовому вираженні та взаємо узгодженість цих показників; дотримання облікових цін та націнок під час реалізації товару.
Методика формування первинної вартості товарів регламентується ПСБО 9 “Запаси”. Розглянемо складові елементи первісної вартості товарів, що надійшли на підприємство різними шляхами. 1. Первинна вартість товарів, придбаних за плату, окрім ціни придбання включає такі елементи: - суму ввізного мита; - суми непрямих податків у зв'язку з придбанням товарів, що не відшкодовуються підприємству; - транспортно-заготівельні витрати (витрати на заготівлю, оплата тарифу за вантажно-розвантажувальні роботи); - інші витрати, які безпосередньо пов’язані з придбанням товарів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях. 2. Первинна вартість товарів, які безоплатно отримані визначається як їх справедлива вартість. 3. Первинна вартість товарів, придбаних у результаті обміну на подібні товари, дорівнює балансовій вартості переданих товарів. Якщо балансова вартість переданих товарів перевищує справедливу вартість отриманих товарів, то первісною вартістю отриманих товарів є їх справедлива вартість. Різниця між балансовою і справедливою вартістю переданих товарів включається до складу витрат звітного періоду. 4. Первинна вартість товарів, придбаних в обмін на неподібні активи, дорівнює справедливій вартості отриманих товарів. Таким чином, згідно з ПСБО 9 “Запаси”, сума витрат, пов'язаних з придбанням та доведенням товарів до стану, придатного для їх використання у запланованих цілях, включається до первинної вартості товарів тільки у разі їх придбання за плату. Слід зазначити, що незалежно від шляху надходження товарів на підприємство, не включаються до їх первинної вартості, а відносяться до складу витрат звітного періоду, у якому вони будуть здійснені (встановлені), такі витрати: - наднормативні втрати і нестачі товарів; - відсотки за користування позиками; - витрати на збут; - загальногосподарські та інші подібні витрати, що безпосередньо не пов'язані з придбанням і доставкою товарів і доведенням їх до стану, у якому вони придатні для використання у запланованих цілях. Формування первинної вартості товарів в поточному обліку ускладнюється тим, що повну інформацію про всі елементи первинної вартості товарів підприємство може отримати лише після відображення в обліку всіх господарських операцій за звітний період. Водночас продаж товарів може здійснюватися щодня. Протягом звітного місяця обліковими цінами товарів для відображення їх руху у поточному бухгалтерському обліку можуть бути: - первинна вартість; - ціна придбання; - ціна продажу. Якщо підприємство протягом місяця здійснює облік товарів за цінами продажу (придбання), то в робочому плані рахунків до рахунка 28 “Товари” необхідно відкрити субрахунок “Транспортно-заготівельні витрати” для обліку елементів первинної вартості товарів, які не можуть бути безпосередньо віднесені на конкретний вид товару. До зазначених елементів первинної вартості відносяться транспортно-заготівельні витрати. За результатами діяльності у звітному місяці, після визначення відхилення облікових цін від фактичної вартості товарів на суму відхилення коригується собівартість реалізованих товарів та визначається первинна вартість залишків товарів на кінець звітного місяця. Для формування остаточної первинної вартості товарів після закінчення звітного місяця здійснюється розподіл суми транспортно-заготівельних витрат, які припадають на залишок нереалізованих товарів. Як зазначалося, обліковими цінами на товарні запаси у гуртовій торгівлі можуть бути ціни придбання та гуртово-відпускні ціни. Такий порядок визначається підприємством самостійно на початку фінансово-господарського року і затверджується у наказі про облікову політику та не підлягає зміні протягом року. Надходження товарів від постачальників відбувається за цінами виробника з ПДВ або без ПДВ. Згідно з ПСБО 2 “Баланс” у фінансовій звітності товари відображаються за цінами придбання. Контроль за дотриманням цінової політики відбувається на стадіях руху товарів на підставі угод між контрагентами та первинних документів, які містять інформацію про ціни. Достовірність цін мають право контролювати зовнішні контрольні органи – ДПА, відомчі контрольно-ревізійні відділи (управління), інспекції з контролю за цінами, які функціонують при держадміністраціях. Внутрішніми контролерами за цінами є менеджери різних рівнів управління та центрів відповідальності, а також керівники гуртових підприємств та головні бухгалтери.
Читайте також:
|
||||||||
|