Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Захисні речовини харчового раціону

Ксенобіотик Речовина
Рb Кальцій, магній, цинк, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, вітамін D, харчові волокна
Hg Білок, сірковмісні амінокислоти, селен, харчові волокна
Сd Кальцій, селен, цинк, аскорбінова кислота, токофероли, харчові волокна
F Кальцій, аскорбінова кислота
А1 Кальцій, цинк, аскорбінова кислота, харчові волокна
137Cs Кальцій, токофероли, ретинол, аскорбінова кислота, вітаміноподібні речовини (біотин, пангамова кислота), харчові волокна
90Sr Кальцій, вітаміни (токофероли, ретинол, аскорбінова кислота) та вітаміноподібні речовини (біотин, пангамова кислота), харчові волокна

 

Високий захисний ефект від дії хімічних токсичних речовин та радіонуклідів виявляють пектини, тобто органічні речовини, здатні утворювати у присутності органічних кислот та цукрів гель (желе). Пектини відносяться до комплексоноутворюючих сполук (комплексони, хелати), основною властивістю яких є здатність утворювати стійкі комплексони з багатьма дво- та трьохвалентними важкими металами і рідкоземельними елементами, а також їх солями. При формуванні таких комплексонів в організмі вони відносно швидко виводяться з сечею. Захисна дія пектинів пояснюється також і тим, що вони разом з іншими харчовими волокнами покращують перистальтику кишок, сприяючи більш швидкому виведенню шкідливих речовин.

Пектинові речовини містяться в плодах, овочах, коренеплодах та в інших продуктах рослинного походження в кількостях 0,5-3,8%. Найбільш багаті на пектини буряк столовий, редис, морква, перець солодкий, гарбуз, баклажани, яблука, абрикоси, айва, вишні, сливи, груші, цитрусові (табл. 5). Високим є вміст пектинів у фруктових та овочевих соках з м'якоттю (яблучний, морквяний, яблучно-клюквенний, айвовий, персиковий, томатний), фруктах та ягодах, перетертих з цукром (яблука, суниці, аґрус, сливи, смородина тощо).

Таблиця 5

Вміст пектинів в плодах та овочах, г/ 100 г їстівної частини

Плоди та овочі Вміст пектинів Плоди та овочі Вміст пектинів
Абрикоси 0,7 Черешня 0,3
Апельсини 0,6 Яблука 1,2
Вишні 0,4 Баклажани 0,4
Груші 0,6 Горошок зелений 2,5
Суниці 0,7 Картопля 0,5
Смородина чорна 1,1 Морква 0,4
Клюква 0,7 Огірки 0,4
Аґрус 0,7 Буряк столовий 1,1
Малина 0,6 Томати 0,3
Персики 0,7 Кавун 0,5
Сливи 0,9 Гарбуз 0,3
Виноград 0,6 Перець солодкий 0,6

Так як велика кількість шкідливих речовин, що потрапляють в організм в умовах екологічно несприятливої обстановки, підвищують ризик виникнення онкологічних захворювань, необхідно в харчовий раціон включати якомога більше продуктів, що містять природні антиканцерогени (табл. 6)

Таблиця 6


Читайте також:

  1. IV. Запасні речовини
  2. А — позитивна умовна реакція натискання на клавішу, В — бурхлива емоційно-рухова реакція за відсутності харчового підкріплення сигналу.
  3. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  4. Агрегатні стани речовини
  5. Азот, фосфор, біогенні елементи та їх сполуки, органічні речовини
  6. Азотисті речовини
  7. Аморфний та кристалічний стан твердої речовини.
  8. Антикорозійні, захисні покриття металу
  9. Атомарний рівень будови речовини
  10. Атомно-молекулярна будова речовини.
  11. Барвні речовини
  12. Барвні речовини




Переглядів: 430

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Принципи еколого-захисного харчування | МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.