Принципи
| Характеристика
|
Принцип спеціалізації
| обмеження різноманітності елементів виробничого процесу (зменшення номенклатури продукції, різновидів виробничих операцій, що виконуються на робочих місцях)
|
Принцип пропорційності
| узгодження пропускної спроможності всіх частин виробничого процесу, взаємозв’язаної системи підрозділів і машин
|
Принцип паралельності
| передбачає одночасне виконання окремих операцій і процесів
|
Принцип прямоточності
| означає, що предмети праці в процесі обробки повинні пересуватися найкоротшим шляхом на всіх стадіях та операціях виробничого процесу, без зустрічних і зворотних переміщень
|
Принцип безперервності
| потребує, щоб перерви між суміжними технологічними операціями були мінімальними або їх було зовсім ліквідовано
|
Принцип ритмічності
| полягає в тому, що робота всіх підрозділів підприємства і випуск продукції мають здійснюватися за певним ритмом, планомірною повторюваністю
|
Принцип автоматичності
| передбачає економічно обґрунтоване звільнення людини від безпосередньої участі у виконанні операцій виробничого процесу
|
Принцип гомеостатичності
| полягає в тому, щоб виробнича система була здатною стабільно виконувати свої функції в межах допустимих відхилень і протистояти дисфункціональним впливам
|
Рис. 10.1. Класифікація технологічного процесу