Велике значення має активність води. Показник активності води
aw = P/P0, це парціальний тиск води над поверхнею м’яса, віднесений до тиску насиченої пари. Величина aw має велике значення як фактор розвитку мікроорганізмів і мікробного псування м’яса. Осмофільні бактерії можуть розвиватись при aw = 0.6
При більш високих значеннях активності води розвиваються всі мікроорганізми.
Технологічні процеси : оглушення, обезкровлювання та збір крові, відділення голови та кінцівок, забіловка та знімання шкір, вилучення нутрощів, розпилювання (великих тварин) на дві напівтуші, зачистка туш, визначення якості та кількості м’яса.
Оглушення.
Оглушення великої рогатої худоби та свиней.
Способи : 1. Електрооглушення. Застосовуються різні способи підводу електродів. 2. Оглушення великої рогатої худоби механічною дією. Для цього застосовують дерев’яний молот, пневмомолот або спеціальний пістолет. Отримується м'ясо кращої якості, але спосіб трудомісткий. 3. Оглушення свиней газовою сумішшю (65% СО2) в спеціальній камері на протязі 45 секунд. Тварина заглиблюється в глибокий сон на протязі 1-2 хвилин. За цей час необхідно провести обезкровлювання.
Обезкровлювання.
Для обезкровлювання застосовують порожнистий ніж або спеціальні установки. Порожнистий ніж має спеціальну трубку, по якій стікає кров в приймальник після вводу ножа в кровоносну судину. Одночасно вводять стабілізатор. Вихід крові – 4.5% від маси тіла. Для свиней і малої рогатої худоби – 3, 5%.