МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Способи первинної обробки молокаПри розробці технологічних схем первинної обробки молока враховуються виробничі умови конкретного господарства. Серед операцій первинної обробки молока найбільшою поширення набули очищення, охолодження, пастеризація і сепарація. На рисунках 4.7.1 – 4.7.5 показані можливі схеми технологічних ліній первинної обробки молока. Рисунок 4.7.1 – Технологічна лінія очищення і охолодження молока в об’ємних охолоджувачах Рисунок 4.7.2 – Технологічна лінія очищення і охолодження молока в пластинчатих охолоджувачах Рисунок 4.7.3 – Технологічна лінія очищення, пастеризації і охолодження молока в пластинчатих охолоджувачах Рисунок 4.7.4 – Технологічна лінія очищення, сепарації і охолодження молока в об’ємних охолоджувачах Рисунок 4.7.5 – Технологічна лінія очищення, сепарації, пастеризації і охолодження молока в об’ємних резервуарах (ваннах ) Очищення При очищенні молока видаляються механічні домішки, чим покращується його якість, створюється передумови для довгого зберігання. Фільтрування не дає змоги видалити з молока такі шкідливі включення як кров ( = 1,05 г/см3), гнійна слизь ( = 1,07 г/см3). Такі включення можуть з’явитись в молоці при не нормальних режимах роботи доїльних апаратів, при хворобах тварин. Очищення молока від таких включень можливе тільки на відцентрових очисниках. При відцентровому очищенні молоко надходить безпосередньо із доїльної установки з температурою близько 36°С. Завдяки цьому виключається збивання молока та осідання жиру, а також істотно підвищується пропускна здатність сепаратора-очисника. Охолодження Для охолодження молока використовуються пластинчаті теплообмінні апарати або резервуари спеціального призначення – танки-охолоджувачі. Очищене молоко охолоджується до 8 – 10°С і може зберігатися без погіршення якості до 24 год., при 4 – 6°С – до 36 год. Пастеризація Пастеризація – теплова обробка молока з метою знищення шкідливих мікроорганізмів без зміни смаку, запаху, консистенції та кольору молока. При тривалій пастеризації температуру молока доводять до температури 63 – 65°С і витримують при ній протягом 30 хв.; при короткочасній пастеризації молоко нагрівають до температури 71 – 76°С і витримують протягом 20 – 30 с; при миттєвій пастеризації молоко нагрівають до температури 85 – 90°С без витримки при цій температурі. Для пастеризації використовуються резервуари спеціального призначення – ванни тривалої пастеризації, пластинчаті теплообмінні апарати і пастеризатори парові з витискним барабаном. Сепарація Сепарація – процес розділення молока на молочну плазму ( = 1,03 г/см2) і молочний жир ( = 0,93 г/см2). Для сепарації молока використовуються машини, які називаються сепараторами. При знижені температури молока його густина зростає, погіршується здатність молока до розділення. Температура молока для сепарації повинна бути в межах 36 – 45°С. Можливе підігрівання молока перед сепарацією. Зниження температури сепарації погіршує процес і збільшує вихід жиру(вершків) у відвійки. Допустима жирність відвійків складає 0,03%. Читайте також:
|
||||||||
|