МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Способи первинної обробки молокаПри розробці технологічних схем первинної обробки молока враховуються виробничі умови конкретного господарства. Серед операцій первинної обробки молока найбільшою поширення набули очищення, охолодження, пастеризація і сепарація. На рисунках 4.7.1 – 4.7.5 показані можливі схеми технологічних ліній первинної обробки молока. Рисунок 4.7.1 – Технологічна лінія очищення і охолодження молока в об’ємних охолоджувачах Рисунок 4.7.2 – Технологічна лінія очищення і охолодження молока в пластинчатих охолоджувачах Рисунок 4.7.3 – Технологічна лінія очищення, пастеризації і охолодження молока в пластинчатих охолоджувачах Рисунок 4.7.4 – Технологічна лінія очищення, сепарації і охолодження молока в об’ємних охолоджувачах Рисунок 4.7.5 – Технологічна лінія очищення, сепарації, пастеризації і охолодження молока в об’ємних резервуарах (ваннах ) Очищення При очищенні молока видаляються механічні домішки, чим покращується його якість, створюється передумови для довгого зберігання. Фільтрування не дає змоги видалити з молока такі шкідливі включення як кров ( = 1,05 г/см3), гнійна слизь ( = 1,07 г/см3). Такі включення можуть з’явитись в молоці при не нормальних режимах роботи доїльних апаратів, при хворобах тварин. Очищення молока від таких включень можливе тільки на відцентрових очисниках. При відцентровому очищенні молоко надходить безпосередньо із доїльної установки з температурою близько 36°С. Завдяки цьому виключається збивання молока та осідання жиру, а також істотно підвищується пропускна здатність сепаратора-очисника. Охолодження Для охолодження молока використовуються пластинчаті теплообмінні апарати або резервуари спеціального призначення – танки-охолоджувачі. Очищене молоко охолоджується до 8 – 10°С і може зберігатися без погіршення якості до 24 год., при 4 – 6°С – до 36 год. Пастеризація Пастеризація – теплова обробка молока з метою знищення шкідливих мікроорганізмів без зміни смаку, запаху, консистенції та кольору молока. При тривалій пастеризації температуру молока доводять до температури 63 – 65°С і витримують при ній протягом 30 хв.; при короткочасній пастеризації молоко нагрівають до температури 71 – 76°С і витримують протягом 20 – 30 с; при миттєвій пастеризації молоко нагрівають до температури 85 – 90°С без витримки при цій температурі. Для пастеризації використовуються резервуари спеціального призначення – ванни тривалої пастеризації, пластинчаті теплообмінні апарати і пастеризатори парові з витискним барабаном. Сепарація Сепарація – процес розділення молока на молочну плазму ( = 1,03 г/см2) і молочний жир ( = 0,93 г/см2). Для сепарації молока використовуються машини, які називаються сепараторами. При знижені температури молока його густина зростає, погіршується здатність молока до розділення. Температура молока для сепарації повинна бути в межах 36 – 45°С. Можливе підігрівання молока перед сепарацією. Зниження температури сепарації погіршує процес і збільшує вихід жиру(вершків) у відвійки. Допустима жирність відвійків складає 0,03%. Читайте також:
|
||||||||
|