Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Лекція № 11

Тема: Бульбоплоди

Народногосподарське значення картоплі

Ботанічна характеристика та біологічні особливості картоплі.

Сорти картоплі. Технологія вирощування картоплі.

Збирання та зберігання картоплі.

Література:

1. Основи сільського господарства: Навч. посібник / Б.М. Польський, М.І. Стеблянко, Р.Д. Чмир, В.С. Яворський. – К.: Вища школа, 1991 – с. 145-149

2. Основи землеробства і тваринництва: Підруч. / П.Д. Клименко, О.І. Кононенко, В.П. Федоров. – К.: Вища школа , 1991 – с. 237-244

3. Лихочвор В.В., Петриченко В.Ф. Рослинництво. Сучасні інтенсивні технології вирощування основних польових культур. – Львів: НВФ «Українські технології», 2006 - с. 447-499

4. Лихочвор В.В Біологічне рослинництво. – Львів: НВФ «Українські технології», 2004 – с. 272-286

5. Технологія виробництва сільськогосподарської продукції: Навчальний посібник / Ярош Ю.М., Трусов Б.А. – К.: Український центр духовної культури, 2005 – с. 222-233

6. Довідник картопляра / В.А. Вітенко, М.Ю. Власенко, В.С. Куценко та ін. – К.: Урожа, 1985. – 200 с.

1. Народногосподарське значення картоплі

Картопля - одна з основних сільськогосподарських культур широкого використання. Вона цінна продовольча культура, сировина для промисловості і висококалорійний корм для тварин.

Бульби картоплі містять від 12-15% крохмалю і цукру, близько - 2% білків, багато протицинготного вітаміну С і вітамінів групи В, які підвищують стійкість організму проти захворювань нервової і кровоносної системи, а також вітаміни А, Р, К, нікотинову кислоту і мінеральні солі. Цінні поживні та смакові якості, сприяють найрізноманітнішому використанню картоплі в харчовій. Її порівнюють з другим хлібом

У процесі технічної переробки картоплі виробляють крохмаль, спирт, глюкозу. Відходи технічної переробки картоплі - мезга і берда - цінний корм для великої рогатої худоби і свиней. Велике і агротехнічне значення картоплі: вона є найкращим попередником для багатьох сільськогосподарських культур.

На Україні картопля займає 6% загальної посівної площі, що становить близько 2 млн. га.

Великі площі картоплі в Поліських районах Чернігівської, Київської, Житомирської областей. На Волині: Тернопільській, Львівській та Ровенській областях. Менше висаджують картоплі в південних областях.


Читайте також:

  1. Вид заняття: лекція
  2. Вид заняття: лекція
  3. Вид заняття: лекція
  4. Вид заняття: лекція
  5. Вид заняття: лекція
  6. Вступна лекція
  7. Вступна лекція 1. Методологічні аспекти технічного регулювання у
  8. Заняття . Лекція № .
  9. Заняття 10. Лекція № 8
  10. Заняття 12. Лекція №9.
  11. Заняття 13. Лекція №10.
  12. Заняття 7. Лекція № 6.




Переглядів: 583

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Ярі зернові культкри. Біологічні особливості та технологія вирощування (на прикладі ярого ячменю). | Ботанічна характеристика

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.