Тема: Основи годівлі сільськогосподарських тварин.
1. Значення кормової бази для тваринництва та основні шляхи розвитку.
Хімічний склад кормів.
Перетравність та поживність кормів.
Класифікація кормів та їх характеристика.
Основні принципи нормованої годівлі тварин і техніка складання кор-мових раціонів.
Потреба тварин у воді.
Література:
1. Основи сільського господарства / за ред. Б. М. Польського. - К.: Вища школа, 1991, - с. 263-271
2. Основи землеробства і твариництва / П. Д.Клименко, О. І. Кононенко, В.П. Федоров. – К. : Вища школа, 1991, -с. 342-356
3. Технологія виробницва сільськогосподарської продукції. Навчальний посібник / Ярош Ю. М., Трусов Б. А. – К.: Український центр духовної культури, 2005, - с. 357-370
Значення кормової бази для тваринництва та основні шляхи розвитку
Правильна годівля тварин зберігає їхнє здоров'я, підтримує високу плодючість, нормальний ріст і розвиток.
Корми впливають на склад молока (вміст жиру, білка, вітамінів), якість м’яса, сала та інших видів тваринницької продукції.
Недостатня годівля призводить до одержання недорозвиненого життєздатного прикладу, затримки росту і розвитку молодих тварин.
Вирощені за таких умов тварини мають вади екстр'єру (плоскуватий тулуб, відвисле черево) часто хворіють, погано плодяться і, як правило мають низьку продуктивність.
По республіці в 1999 р. в середньому на корову згодовано 43 у кормових одиниць при потребі 459, що призводило до недодержання близько 250-300кг молока від корови.
Тому для підвищення ефективності тваринництва вирішальне значення має зміцнення кормової бази та організація раціональної годівлі тварин.