МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||||||||
Вивчення родин промислових риб
Завдання 1. Вивчити відмінні риси, які дають змогу розпізнавати представників різних промислових родин. Описати і намалювати у робочому зошиті будову луски та плавників риб. Для визначення родини, роду, виду промислових риб звертають увагу на такі анатомічні ознаки: форма тіла (симетрична, асиметрична, веретеноподібна, сплющена, стрілоподібна, зміяста та ін.); вид луски (циклоїдна, ктеноїдна, ганоїдна, плакоїдна); характер і забарвлення шкірного покриву (голі, покриті лускою повністю або частково); кількість, взаємне розташування, форма та будова плавців (парні - грудинні, черевні; непарні - спинні, анальні, хвостові; м'які, жорсткі, жирові); наявність, форма і розміри бічної лінії; інші ознаки (будова скелета - хрящовий, хрящокістковий, кістковий; розташування ротової порожнини, наявність вусиків, зубів та ін.). Морфологічні особливості будови тканин вивчають за допомогою мікроскопування гістологічних зрізів (препаратів). Завдання 2. Розглянути склад вітчизняних виловів риби і кількісне співвідношення в них представників різних промислових родин. Скласти перелік із 15-20 родин риб у послідовності, що характеризує їх промислове значення. Завдання 3. Вивчити видовий склад і товарні властивості основних родин промислових риб. Заповнити табл. 9.1 у послідовності, визначений під час виконання завдання 2. Таблиця 9.1
У характеристиці родини промислових риб слід виділити не всі, а лише відмінні ознаки. Зазначають найважливіші товарні властивості - жирність м'яса, його колір, здатність дозрівати під час засолу, наявність дрібних міжм'язових кісток, основні способи технологічної обробки (засіл, коптіння і т.п.). Для виконання завдання користуються таблицею-визначником промислових риб . Якщо родини риб, яка вивчається, немає у таблиці-визначнику, то використовують запропонований у ній алгоритм роботи. Контрольні питання
1. Класифікація промислових риб. 2. Основні анатомічні ознаки визначення родини, роду, виду риб. 3. Будова м 'язової тканини риб. 4. Особливості будови сполучної, хрящової, кісткової і жирової тканин риб. 5. Розподіл жирової тканини у тілі риби. 6. Масовий склад риби. Фактори, які впливають на його зміну. 7. Промислові родини, які мають найбільшу питому вагу в загальному обсязі вітчизняних виловів. 8. Промислові родини, що використовуються для заготівлі та реалізації у живому вигляді. 9. Промислові родини, які використовуються для виробництва дозріваючих під час засолу солоних рибних виробів. 10. Промислові родини, які використовуються для виробництва в 'ялених рибних виробів.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||
|