Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Вивчення родин промислових риб

 

Завдання 1. Вивчити відмінні риси, які дають змогу розпіз­навати представників різних промислових родин. Описати і нама­лювати у робочому зошиті будову луски та плавників риб.

Для визначення родини, роду, виду промислових риб звертають увагу на такі анатомічні ознаки:

форма тіла (симетрична, асиметрична, веретеноподібна, сплю­щена, стрілоподібна, зміяста та ін.);

вид луски (циклоїдна, ктеноїдна, ганоїдна, плакоїдна);

характер і забарвлення шкірного покриву (голі, покриті лускою повністю або частково);

кількість, взаємне розташування, форма та будова плавців (парні - грудинні, черевні; непарні - спинні, анальні, хвостові; м'які, жорсткі, жирові);

наявність, форма і розміри бічної лінії;

інші ознаки (будова скелета - хрящовий, хрящокістковий, кістковий; розташування ротової порожнини, наявність вусиків, зубів та ін.).

Морфологічні особливості будови тканин вивчають за допомогою мікроскопування гістологічних зрізів (препаратів).

Завдання 2. Розглянути склад вітчизняних виловів риби і кількісне співвідношення в них представників різних промисло­вих родин. Скласти перелік із 15-20 родин риб у послідовності, що характеризує їх промислове значення.

Завдання 3. Вивчити видовий склад і товарні властивості основних родин промислових риб. Заповнити табл. 9.1 у послі­довності, визначений під час виконання завдання 2.

Таблиця 9.1

№ йор. Родина Контурне зображення, відмінні ознаки Представники родини (роди, види) Товарна характеристика
         

 

У характеристиці родини промислових риб слід виділити не всі, а лише відмінні ознаки. Зазначають найважливіші товарні властивості - жирність м'яса, його колір, здатність дозрівати під час засолу, наявність

дрібних міжм'язових кісток, основні способи технологічної обробки (засіл, коптіння і т.п.).

Для виконання завдання користуються таблицею-визначником промислових риб . Якщо родини риб, яка вивчається, немає у таблиці-визначнику, то використовують запропонований у ній алгоритм роботи.

Контрольні питання

 

1. Класифікація промислових риб.

2. Основні анатомічні ознаки визначення родини, роду, виду риб.

3. Будова м 'язової тканини риб.

4. Особливості будови сполучної, хрящової, кісткової і жирової тканин риб.

5. Розподіл жирової тканини у тілі риби.

6. Масовий склад риби. Фактори, які впливають на його зміну.

7. Промислові родини, які мають найбільшу питому вагу в загальному обсязі вітчизняних виловів.

8. Промислові родини, що використовуються для заготівлі та реалізації у живому вигляді.

9. Промислові родини, які використовуються для виробництва дозріваючих під час засолу солоних рибних виробів.

10. Промислові родини, які використовуються для виробництва в 'ялених рибних виробів.

 

 


Читайте також:

  1. Cтатистичне вивчення причин розлучень.
  2. II. Вивчення нового матеріалу
  3. II. Вивчення нового матеріалу
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. Вивчення нового матеріалу.
  6. II. Вивчення нового матеріалу.
  7. II. Вивчення нового матеріалу.
  8. II. Вивчення нового матеріалу.
  9. II. Вивчення нового матеріалу.
  10. II. Вивчення нового матеріалу.
  11. II. Вивчення нового матеріалу.
  12. II. Вивчення нового матеріалу.




Переглядів: 938

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ВАРІАНТ 15 | Вивчення асортименту та визначення якості в'ялених і сушених рибних товарів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.