Тема: Виділення чистих культур. Морфологічні та культурні ознаки мікроорганізмів.
Матеріали та обладнання.1) термостат; 2) спиртівки; 3) стерильні чашки Петрі та пробірки; 4) скляні шпателі та бактеріологічні петлі; 5) стерильні поживні середовища МПА і МПЖ; 6) досліджувальні культури; 7) олівці по склу.
Мета роботи:вивчити морфологічні ознаки мікроорганізмів.
Основні відомості.Чисті культури найчастіше виділяють з елективних: із однієї клітини або окремої колонії. В навчальних лабораторіях для цього послуговуються методом Дригальського, Коха і Ліндера. Для відокремлення мікробів з досліджуваної суміші, за методом Дригальського, рекомендується робити послідовне розтирання досліджуваного матеріалу по поверхні агарової пластинки в кількох чашках Петрі.