Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методичні вказівки

Визначення видового складу 3-4 проб квіткового пилку. Для цього необхідно 1 г пилку розтерти в ступці, додати 1 мл води і розмішати. Краплину розчину помістити на покривне скло і подивитися під великим збільшенням мікроскопу. За допомогою еталонів квіткового пилку, визначити з яких рослин-пилконосів зібрано пилок.

Пробу пилку висипати на чистий папір. Пінцетом зібрати механічні домішки і зважити, потім підрахувати відсоткове відношення різних видів пилкових зерен. Розібрати грудки пилку за кольором, консистенцією. Визначити запах, смак в залежності від виду. В кожній пробі підрахувати кількість грудок розміром зерна проса та більше і кількість грудок, які розпались на окремі часточки. Підрахувати відсоток зернистості.

Розібрати грудки:

- визначить наявність плісняви, личинок, комах та інших домішок;

- за кольором підрахувати відсоток основного кольору;

- за запахом – специфічний, пряний, кислий;

- за смаком – солодкий, гіркий, або кислуватий;

- наявність мінеральних домішок – при розжовуванні грудок пилку відчувається хрускіт на зубах.

Визначені ознаки квіткового пилку записати у зошит.

 

Завдання для самостійної роботи

1. Надайте характеристику органолептичного і фізико-хімічного складуквіткового пилку.

2. Скласти технологічну схему отримання і зберігання квіткового пилку пасіки.

3. Надайте характеристику і особливості різниці хімічного складу квиткового пилку і перги.

 

Контрольні запитання

1. Що являє собою квітковий пилок, а що перга? Які речовини входять до складу квіткового пилку?

2. Опишіть загальні біологічні і біохімічні властивості пилку.

3. Чому необхідно залишати пергові рамки в бджолиних сім’ях взимку?

4. Від чого залежать поживні цінності пилку?

5. Яка основна мета технології отримання якісного квіткового пилку?

6. Які способи консервування квіткового пилку Ви знаєте?

7. Як визначити ботанічний склад квіткового пилку?

8. Як зберігати квітковий пилок поза гніздом бджіл?

9. Як визначити якість квиткового пилку?

10. Охарактеризуйте технологію відбору бджолиного обніжжя?

11. Яка технологія сушіння квіткового пилку?

12. Які строки зберігання квіткового пилку?

13. Скільки необхідно квіткового пилку на вигодування однієї личинки бджоли?

14. Скільки необхідно квіткового пилку і перги на рік для однієї бджолиної сім’ї?

15. Які процеси проходять в комірках з квитковим пилком?


Читайте також:

  1. I. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. V. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЇХ ВИКОНАННЯ
  4. VIІ. Короткі методичні вказівки до роботи студентів на практичному занятті
  5. В ході аудиту фінансової звітності аудитором застосовуються методичні прийоми документального та фактичного контролю.
  6. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ
  7. Вказівки до виконання контрольної роботи
  8. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  9. Вказівки до виконання контрольної роботи
  10. Вказівки до виконання контрольної роботи ( РГР ).
  11. Вказівки до виконання контрольної роботи ( РГР ).
  12. Вказівки до компоновки міжповерхового Перекриття




Переглядів: 347

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Теоретичні підстави | Тема 16. Технологія виробництва і визначення якості прополісу

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.022 сек.