- колір – коричневий, зелений, бурий, темно-коричневий, темно-зелений;
- запах – своєрідний, смолистий, приємний, ароматний, з ароматом різних рослин;
- смак – гіркувато-приємний, дещо пекучий;
- структура – щільна, на зломі неоднорідна;
- консистенція – в’язка, клейка, за температури 20-40 0С, тверда за температури 15 0С і нижче.
2. Визначити фальсифікацію прополісу.
200 г дрібного прополісу поміщають в колбу на 250 мл, додають 5 мл спирту-ректифікату, витримують протягом однієї години і ще додають 100 мл дистильованої води. Добре перемішують. Розчин фільтрують. Відливають 10 мл фільтрату і розбавляють з 90 мл води. Піпеткою відбирають 2 мл розбавленого розчину, переносять в хімічну склянку, додають 1 мл 20% сірчаної кислоти і перемішують протягом хвилини. Далі в розчин вносять 1 краплю 0,1 н розчину марганцевокислого калію. По секундоміру підраховують час зникнення рожевого кольору.
Завдання для самостійної роботи
Надайте характеристику органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників прополісу.
Контрольні запитання
1. Яка природа походження прополісу?
2. Назвіть хімічний склад прополісу?
3. Яке значення має прополіс для бджіл?
4. Які складні частини прополісу мають особливу цінність?
8. Скільки можна отримати прополісу від однієї бджолиної сім’ї?
9. Як зберігати прополіс?
10. Коли бджоли збирають прополіс?
11. Як збільшити кількість прополісу?
12. В яких розчинах можна розчинити прополіс?
13. Який колір має прополіс?
14. Який запах має прополіс?
Тема 17. Хвороби бджіл
Вид занять: Лабораторна робота
Мета занять: Навчитися визначати ураженість бджіл нозематозом, варроатозом і знати заходи боротьбі з ними.
Обладнання і матеріали: мікроскопи, ступка з маточкою, дистильована вода, пінцети, предметні і покривні скельця, гладкі піпетки, стільники з ураженим розплодом, дорослі, хворі на нозематоз бджоли, кліщі Варроа Якобсоні.