Умова. Дитина народилася з масою тіла 3200 г. Вигодовується штучно сумішшю “NAN 1”. На даний час дитині 1,5 місяців. Порахувати потребу в білках, жирах, вуглеводах та енергії. Скласти одноденне меню. Провести розрахунок харчових інгредієнтів та при потребі корекцію.
1. Належна маса тіла дитини: 3200+600+400=4200 г.
2. Потреба в основних харчових інгредієнтах та енергії:
а) білки: 2,0 г/кг х 4,2 кг = 8,4 г; 2,5 г/кг х 4,2 кг = 10,5 г;
б) жири: 6,0 г/кг х 4,2 кг = 25,2 г; 6,5 г/кг х 4,2 кг = 27,3 г;
в) вуглеводи: 12 г/кг х 4,2 кг = 50,4 г; 14 г/кг х 4,2 кг = 58,8 г;
г) калорії: 120 ккал/кг х 4,2 кг = 504,0 ккал; 125 ккал/кг х 4,2 кг = 525,0 ккал.
3. Розрахунок добового об’єму їжі:
Об’ємний метод – 1/5 х 4200 г = 840 мл.
Калорійний метод – (1000 мл х 525 ккал х 4,2 кг) : 700 ккал = 750 мл.
4. Розрахунок разового об’єму їжі:
750 мл / 6 = 125 мл.
5. Меню дитини:
6.00 – “NAN 1” 125 мл
9.30 – “NAN 1” 125 мл
13.00 – “NAN 1” 125 мл
16.30 – “NAN 1” 125 мл
20.00 – “NAN 1” 125 мл
23.30 – “NAN 1” 125 мл
6. Таблиця розрахунку вигодовування:
№ п/п
Продукт
Добова кіль-кість, мл
Білки, г
Жири, г
Вугле-води, г
Калорії ккал
“NAN 1”
25,5
Загальна кількість харчових інгредієнтів
25,5
Загальна потреба дитини
8,4-10,5
25,2-27,3
50,4-58,8
504-525
Дефіцит, надмір
-
-
-
- 9 ккал,
- 1,8 %
7. Аналіз. Таким чином, при розрахунку виявлено дефіцит калорій, який не перевищує 10% і не потребує корекції.
Матеріали методичного забезпечення.
5.1. Питання для самоконтролю.
1. Визначення штучного вигодовування, його недоліки.
2. Покази до штучного вигодовування.
3. Класифікація штучних сумішей для вигодовування немовлят.
4. Адаптовані суміші, принципи адаптації штучних сумішей.
5. Неадаптовані суміші.
6. Кисломолочні та лікувальні суміші.
7. Техніка годування дитини з пляшечки.
8. Потреба в харчових інгредієнтах при штучному вигодовуванні.
9. Правила введення прикорму при штучному вигодовуванні.