Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми

(міждисциплінарна інтеграція)

Назви попередніх дисциплін Отримані навички
Нормальна анатомія Анатомічні властивості травної системи у дітей
Нормальна фізіологія Функціональні особливості травної системи та обміну речовин у дітей різного віку
Біохімія Обмін білків, жирів, вуглеводів мікроелементів та вітамінів, їх роль у розвитку дитини.
Пропедевтика терапії Навички збирання анамнезу

 

4. Матеріали для аудиторної самостійної роботи студента

(зміст теми)

Тема 6. Організація та принципи раціонального харчування здорових дітей старших одного року.

Після одного року життя здійснюється поступовий перехід від вигодовування дитини до харчування – так називається годування дітей після одного року.

Діти вже можуть вживати їжу, яку їдять дорослі. Рекомендоване число годувань для дітей з року до трьох складає п'ять раз: три основних та два додаткових прийоми.

Основні принципи здорового харчування дитини віком 1-3 роки:

I. Продовжувати грудне вигодовування і на другому році життя.

II. Раціон повинен бути різноманітний, щоденно повинен містити свіжі овочі і фрукти.

III. Рекомендовані не жирні сорти м'яса, риби, печінка, яйця.

IV. Страви повинні бути м'якими, кашкоподібні, гомогенної консистенції у вигляді пюре, суфле, тефтельок, парових котлет, а фрукти та овочі дрібно порізані. З появою корінних зубів у дітей, їжа може бути за консистенцією такою, як у дорослих.

V. Об'єктом молочних продуктів має становити близько 600мл на добу. До 2-х річного віку – звичайної жирності(3,2%-3,5%) пізніше зі зниженим вмістом жиру. Використовувати в раціоні кисломолочні продукти.

VI. Для профілактики йододефіцитних станів слід використовувати йодовану сіль.

VII. Їжа повинна піддаватися ретельній термічній обробці і даватися дитині не пізніше, ніж через 30 хвилин після приготування.

Після 3-х років і до 14-ти років кратність годувань не повинна становити менше ніж 4 рази за добу. Після року нерівномірно розподіляється енергетична цінність їжі.

при 5 разовому годуванні:

Ø сніданок(перший) 20%

Ø сніданок(другий) 10-15%

Ø обід 30-35%

Ø підвечірок 10-15%

Ø вечеря 20%

при 4 разовому годуванні:

Ø сніданок 25%

Ø обід 35%

Ø підвечірок 10-15%

Ø вечеря 25%

Останній прийом їжі повинен бути за 1,2 – 2 години до сну.

Залежно від віку середньодобовий об'єм раціону має становити:

1 – 1,5 роки - 1000 – 1110 мл

1,5 – 3 роки - 1200 – 1500 мл

3 – 5 роки - 1400 – 1600 мл

5 – 7 роки - 1600 – 1800 мл

7 – 11 роки - 2000 – 2200 мл

11 – 14 роки - 2300 – 2500 мл


Читайте також:

  1. Cтатистичне вивчення причин розлучень.
  2. II. Вивчення нового матеріалу
  3. II. Вивчення нового матеріалу
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. Вивчення нового матеріалу.
  6. II. Вивчення нового матеріалу.
  7. II. Вивчення нового матеріалу.
  8. II. Вивчення нового матеріалу.
  9. II. Вивчення нового матеріалу.
  10. II. Вивчення нового матеріалу.
  11. II. Вивчення нового матеріалу.
  12. II. Вивчення нового матеріалу.




Переглядів: 529

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Ситуаційні задачі. | Кількість харчових інгредієнтів та кілокалорій на 1 кг маси тіла дитини в добовому раціоні

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.008 сек.