Під рівнем (точкою) беззбитковості (окупності) розуміють кількість реалізації продукції, при якому чиста виручка від реалізації продукції дорівнює її повній собівартості, тобто це означає, що збитків уже нема, але нема ще і прибутку, тобто:
ц * Кб = ВП + вз * Кб (10.5)
де, ц – ціна одиниці продукції; Кб – обсяг продукції, при якому відсутні прибутки підприємства і нмає збитків (доходи дорівнюють витратам).
Звідси рівень беззбитковості
Кб = ВП / (ц - вз) (10.6)
Оскільки, при розгляді лише фінансової звітності підприємства немає можливості оцінити кількість випущеної продукції, то для оцінки точки беззбитковості використовують показники порогу рентабельності та запсу фінансової стійкості.
Поріг рентабельності – це рівень беззбитковості виражений не в кількості випущеної продукції, а в грошових одиницях, тобто
Запас фінансової стійкості показує скільки відсотків від поточного обсягу продаж (чистої виручки) продукції необхідно випустити, щоб досягти точки беззбитковості:
ЗФС = (Vp – ПР) / Vp * 100% (10.8)
Рис. 10.2. Графік аналізу поведінки витрат, прибутку та обсягу продаж.