Визначення чисельності окремих категорій працівників
Плануючи діяльність підприємства на майбутнє його керівництво повинно визначити необхідну чисельність працівників для виконання накреслених завдань. Планування чисельності починається з оцінки її наявності за категоріями працюючих (робітники, керівники, спеціалісти, службовці), а також за професіями, спеціальностями, розрядами. Чисельність
працюючих залежить від специфіки підприємства (масове чи серійне, одиничне чи дослідне, ритмічний випуск продукції чи сезонний), а також зовнішніх факторів (особливості ринку праці, вартість праці, державні програми, замовлення і контракти, юридичні аспекти, надомна праця і т. д.)
Загальна чисельність працівників підприємства складається із чисельності промислово-виробничого і непромислового персоналу.
Планова чисельність промислово-виробничого персоналу розраховується за формулою:
де Чп.в.п.б. – чисельність промислово - виробничого персоналу за звітний період;
Ід – індекс росту обсягу виробництва;
Іп.п. – індекс росту продуктивності праці.
Планову чисельність працівників можна визначити на основі повної трудомісткостіпродукціїза формулою:
де ∑t – повна трудомісткість виробничої програми планового року, нормо – годин;
Трп – розрахунковий ефективний фонд часу одного працівника, годин;
Квн – очікуваний коефіцієнт виконання норм
Чисельність робітників зайнятих на роботах, що нормуються розраховується таким чином:
де ti – планова трудомісткість одиниці і–го виду виробу, нормо-годин;
mi – кількість виробів і-виробу, одиниць;
n – кількість видів виготовлюваних одиниць.
Трп – розрахунковий ефективний фонд часу одного працівника, годин;