Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Карбон — структуроутворюючий елемент органічних сполук.

Карбон — один з основних складових елементів численних органічних речовин, яких відомо понад 10 мл. Органічними сполуками називають такі, структурний скелет яких складають атоми Карбону з'єднані між собою, а також з атомами Гідрогену, Оксигену, Нітрогену, Сульфуру, до складу органічних сполук можуть входити і інші елементи. Органічні сполуки у природі зустрічаються в рослинних і тваринних організмах, утворюють поклади газуватого, рідкого і твердого палива, багато органічних сполук одержують хімічним способом, це — барвники, фармацевтичні препарати, полімерні матеріали, харчові добавки, пестициди і багато ін.

Неорганічні сполуки карбону за своєю будовою простіші, ніж органічні , наприклад, СО2, карбонати металів, які входять до складу природних мінералів.

Різкої межі між органічними та неорганічними сполуками немає. Є сполуки, які можна вважати і органічними, і неорганічними одночасно, H2CO3, CH3COONa, (CN)2, NH4CNO, НCООNa. Саме такі речовини були використані хіміками у ролі вихідних для перших синтезів органічних речовин з неорганічних. У 1824 році видатний німецький хімік Ф. Велер, нагріваючи диціан з водою, одержав оксалатну кислоту НООС — СООН, у 1828 році він одержав сечовину СО(NН2)2, з ціанату амонію NН4СNО. З часом органічний синтез почав швидко розвиватись, у 1845 році німецький хімік Г.Кольбе синтезував оцтову кислоту, у 1854 році М.Бертло одержав синтетичний жир, у 1861 році у Росії О.М. Бутлеров одержав цукристу речовину. У наш час одержані ще складніші речовини серед них вітаміни (вітамін В12, Р.Б. Вудворд 1972р.), інсулін, лікарські препарати, полімерні матеріали з важливими властивостями. Органічні сполуки дуже поширені, різноманітні і численні, мають свої характерні особливості. Однією з таких є явище ізомерії. Його суть полягає у тому, що існують сполуки, які мають один і той же хімічний склад, однакові значення молекулярних мас, але різну будову, свої структури і через це мають різні фізико-хімічні властивості. Так, етиловий спирт С2Н5ОН, і диметиловий етер СН3-О-СН3 мають однакову кількість атомів Карбону, Гідрогену і Оксигену; молекулярна маса обох обох речовин однакова (46,07 а.о.м.). Але їх фізичні і хімічні властивості різні: етиловий спирт - рідина з tкип = 78,40С, необмежено розчинна у воді, а диметиловий етер — газ, практично не розчиняється у воді, хімічні властивості цих речовин також різні.

Саме явище ізомерії викликає велику різноманітність органічних сполук.

Органічні речовини мають набагато меншу термічну стійкість, ніж неорганічні, тому температури їх плавлення лежать в межах до 4000С, а більшість з них плавляться нижче 100 — 2000С. При нагріванні вище температур плавлення органічні сполуки зазнають глибоких хімічних змін, внаслідок чого утворюються суміші нових речовин. Якщо температуру підвищувати далі, то органічні речовини можуть повністю розкладатись і обвуглюватись. При нагріванні на повітрі або у струмені кисню органічні сполуки згоряють з утворенням вуглекислого газу і води (а деколи інших речовин).

В органічних сполуках основним типом зв'язку є ковалентний, через що органічні сполуки є переважно неелектролітами. Розчини цих речовин у більшості випадків не проводять електричний струм, хоч розчини органічних кислот , їх солей, органічних основ електропровідні.

Реакції між органічними сполуками ідуть досить повільно, тому органічні синтези продовжуються від кількох годин до кількох діб.

Органічні сполуки відіграють особливу і дуже важливу біологічну роль. Вони складають основу ферментів, гормонів, вітамінів, клітин живих організмів, регулюють процеси життєдіяльності, в тому числі росту, розмноження, формують генетичний код біологічних систем, є основними компонентами їжі.

 


Читайте також:

  1. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  2. Адвокатура — неодмінний складовий елемент механізму забезпечення прав людини.
  3. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  4. Азот, фосфор, біогенні елементи та їх сполуки, органічні речовини
  5. Аналіз витрат на підприємстві за їх елементами та статтями калькуляції.
  6. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні
  7. БАГАТОПОЛЮСНИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ
  8. Базові елементи управління проектом
  9. Будова атомів хімічних елементів.
  10. Будова й основні елементи машини
  11. Будова нагрівальних елементів
  12. Будова систем: підсистема, елемент, структура, зв'язок.




Переглядів: 3079

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Карбон у природі. | Хімічний склад харчових продуктів і їх вплив на здоров'я людини.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.