Сили в’язкості. Рух тіл в рідинах і в газах. Формула Стокса
Механіка рідин і газів
Сила в’язкості, або сила внутрішнього тертя, виникає в рідинах і в газах при відносному русі шарів і направлена паралельно напрямку руху цих шарів (рис.5.1). В рідинах поява цієї сили зумовлена наявністю міжмолекулярних сил взаємодії. Природу виникнення сил в’язкості в газах встановимо пізніше.
Сила в’язкості гальмує шар, що рухається з більшою швидкістю, і прискорює повільніший шар. Величина цієї сили тим більша, чим більша відносна швидкість шарів і чим менша відстань між ними. Вона знаходиться за формулою Ньютона
. (5.1)
Тут: η [Па∙с] – коефіцієнт в’язкості, для різних речовин різний, але при заданій температурі величина стала; ∆S – площа шарів; - градієнт швидкості направленого руху шарів, тобто „швидкість” її зміни з координатою oz, яка перпендикулярна до площини шарів.
При рухові тіла в рідині або в газі приповерхневий молекулярний шар рідини чи газу рухається разом з тілом і утягує в направлений рух більш віддалені від поверхні шари. Так виникає градієнт швидкості і сила внутрішнього тертя, яка гальмує рух тіла. Ясно що вона залежить від форми тіла. Для кулі цю силу вперше розрахував англійський фізик Д.П.Стокс (1818-1903)
, (5.2)
де: R – радіус кулі, Vo – швидкість кулі.
Розглянемо визначення в’язкості рідини методом Стокса, оснований на формулі (5.2).
В посудину з досліджуваною рідиною кидається кулька радіусом R. Під дією сили тяжіння і виштовхуючої сили Архімеда вона рухається з прискоренням. Ясно, що густина тіла ρт повинна бути більшою, ніж густина рідини ρр. По мірі зростання швидкості зростає сила в’язкості , внаслідок чого величина прискорення зменшується, і в кінці кінців рух кульки стає рівномірним, коли рівнодіюча цих трьох сил стане дорівнювати нулю, тобто , або в скалярній формі
. (5.3).
Підставимо в (5.3) силу Стокса (5.2), масу і силу Архімеда:
. Після спрощень, одержуємо
. (5.4)
Таким чином, знаючи густини ρт, ρр, прискорення вільного падіння g, вимірюючи радіус R і швидкість рівномірного руху Vo, можна розрахувати коефіцієнт в’язкості.