МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Поняття про хімічний склад мікроорганізмів. Основні фізіологічні процеси у бактерій. Живлення, дихання, ріст і розмноження бактерій. Умови культивування бактерій.Для розуміння процесів метаболізму важливо знати хімічний склад мікробних клітин. Подібно до всіх живих організмів мікроби містять елементи-органогени: вуглець, водень, кисень, азот, фосфор і сірку, з яких утворюються складні органічні сполуки, а також зольні елементи: калій, натрій, кальцій, магній, залізо, кремній та інші, які входять до складу органічних речовин або утворюють солі. Мікробна клітина складається з води (70—85 %) і сухого залишку (15—ЗО %). До складу сухого залишку входять білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди, низькомолекулярні органічні речовини і солі. Основну масу клітини становить вода. її значення в процесах життєдіяльності вирішальне: у разі значної втрати води мікробна клітина гине. Вода є розчинником хімічних сполук, сприяє біохімічним процесам, входить до складу клітинних структур, складних органічних речовин. Вміст її змінюється залежно від фізіологічного стану клітини, стадії розвитку, умов середовища, в якому вона перебуває. Так, у спорі, де фізіологічні процеси пригнічені, міститься мало води (близько 40 %); капсульні форми бактерій містять найбільшу кількість води. Основну масу сухого залишку становлять білки (50—80 % маси сухого залишку). Вони представлені простими білками — протеїнами і складними — протеїдами. Білки, що зв'язані з нуклеїновими кислотами, називають нуклеопротеїдами, з вуглеводами — гліко-протеїдами, з ліпідами — ліпопротеїдами, із залізом і міддю — хромопротеїдами. Білки містяться в цитоплазмі, нуклеоїді, поверхневій мембрані, джгутиках, війках, у невеликій кількості — в цитоплазматичній мембрані. До білків належать ферменти, деякі токсини. Білки визначають видову специфічність мікробів (є антигенами), зумовлюють патогенні властивості. Нуклеїнові кислоти (10—ЗО % маси сухого залишку), як у всіх живих клітинах, представлені ДНК і РНК. ДНК знаходиться в нуклеоїді і визначає генетичні властивості мікробів. РНК міститься в рибосомах, цитоплазмі та бере участь у біосинтезі білка. Вуглеводи (12—18 % маси сухого залишку) бувають простими (моно- та дисахариди) і високомолекулярними (полісахариди). Вуглеводи входять до складу клітинної стінки, капсули, складних сполук (пептидоглікан, тейхоєві кислоти). Вони зумовлюють антигенну структуру мікробної клітини, є фактором патогенності. Деякі (глікоген, крохмаль) виконують роль запасних поживних речовин у клітині. Ліпіди (0,2—40 % маси сухого залишку) представлені жирами, восками, жирними кислотами, фосфоліпідами, входять до складу цитоплазматичної і поверхневої мембран, клітинної стінки. Значна кількість ліпідів у мікобактерій туберкульозу (40 %), коринебактерій дифтерії (до 5 %) зумовлює їхню стійкість до факторів навколишнього середовища, впливає на тинкторіальні властивості. Ліпіди, а також їх комплекси з іншими речовинами (ліпополісахариди) токсичні для макроорганізму. Мінеральні речовини (2—14 % маси сухого залишку) представлені сполуками фосфору, натрію, калію, магнію, сірки, заліза та інших елементів. Фосфор входить до складу фосфоліпідів, АТФ (акумулятор енергії в клітині), нуклеїнових кислот, ферментів. Іони натрію утримують воду, тому зумовлюють осмотичний тиск мікробної клітини (15 атм у Е. coli). У більшості мікроорганізмів осмотичний тиск цитоплазми відповідає осмотичному тиску 0,5 % розчину натрію хлориду, що враховується під час виготовлення поживних середовищ. Залізо, мідь входять до складу ферментів, які беруть участь у процесах дихання. Для розвитку мікробів також необхідні мікроелементи: кобальт, марганець, мідь, хром, нікель, цинк, молібден та ін. Вони містяться в незначній кількості, входять до складу ферментів і активують їх. Хімічні речовини зумовлюють антигенні і хвороботворні властивості мікробів. Особливості хімічного складу мікробів враховують під час створення препаратів для лікування, ідентифікації та у разі знезараження мікроорганізмів Наука про життєдіяльність живого організму називається фізіологією (від грец. physis — природа, logos — вчення). В основі фізіологічних функцій лежить безперервний обмін речовин — метаболізм (від грец. metabole — перетворення). Метаболізм — це два нерозривно пов'язаних між собою процеси: анаболізм і катаболізм. Анаболізм (від грец. anabole — підняття) — сукупність хіміко-біологічних процесів у живому організмі, спрямованих на утворення й оновлення його структурних частин. Він полягає в синтезі складних молекул із більш простих, що супроводжується накопиченням енергії. Анаболізм називають конструктивним обміном. Катаболізм (від грец. katabole — руйнування) — сукупність фізіологічних процесів у живому організмі, спрямованих на розщеплення складних органічних речовин (дихання, бродіння), під час якого вивільнюється енергія. Його називають енергетичним обміном. Мікроби — це організми з дуже інтенсивним рівнем метаболізму. За одну добу за сприятливих умов одна мікробна клітина споживає таку кількість поживних речовин, яка в ЗО—40 разів перевищує її масу. Завдяки цьому мікроорганізми швидко адаптуються до різних умов існування. Інтенсивний метаболізм і адаптацію забезпечує велика кількість ферментів. Мікроби здатні утилізувати навіть ті речовини, які не придатні для живлення вищих організмів: феноли, вуглеводні (нафту і продукти її переробки), миючі засоби. У цьому полягає їх величезна роль як санітарів, що очищують навколишнє середовище. Живлення мікроорганізмів. Для росту і розмноження мікробів необхідне надходження в клітину поживних речовин. Тип живлення мікробів голофітний, тобто поживні речовини надходять у клітину через оболонку шляхом дифузії в молекулярній формі. Процес проникнення поживних речовин у мікробну клітину контролюється цитоплазматичною мембраною завдяки її вибірковій напівпроникності. Складні речовини (білки, полісахариди) спочатку розщеплюються до низькомолекулярних під впливом ферментів, які виділяють мікроби, і стають доступними для споживання. Основні елементи, що необхідні для синтезу органічних сполук, — це карбон (вуглець), гідроген (водень), оксиген (кисень) і нітроген (азот). Потребу в кисні і водні мікроби задовольняють за рахунок води. Типи живлення визначають за характером засвоєння вуглецю й азоту. Залежно від цього мікроби поділяють на дві групи: автотрофи і гетеротрофи. Автотрофи (від грец. autos — сам, trophe — живлення) — мікроорганізми, які самі перетворюють неорганічні сполуки на органічні, а діоксид вуглецю для них є єдиним джерелом вуглецю. До них належать мікроорганізми, що населяють ґрунт, водойми. Гетеротрофи (від грец. heteras — інший і trophe — живлення) — мікроорганізми, які не здатні використовувати діоксид вуглецю як єдине джерело вуглецю. Для їх розвитку потрібні готові органічні сполуки. Гетеротрофи, в свою чергу, також поділяють на дві групи: сапрофіти (від грец. sapros — гнилий, phyton — рослина), які живляться відмерлими організмами, і паразити (від грец. para — при, sitos — їжа) — живляться за рахунок живих рослинних і тваринних організмів. Сапрофіти виконують велику роль в очищенні довкілля від залишків рослин, трупів тварин, а паразити спричинюють інфекційні хвороби. Тип живлення мікроорганізмів враховують під час виготовлення поживних середовищ для культивування їх у лабораторних умовах. Дихання мікробів. Для життєдіяльності мікробів потрібна енергія, яку вони акумулюють у молекулах АТФ. Залежно від джерела енергії мікроби поділяють на дві групи: фототрофи і хемотрофи. Фототрофи (від грец. photos — світло і trophe — живлення) використовують енергію сонячного світла; хемотрофи — енергію, що виділяється під час окисно-відновних реакцій. За відношенням до вільного кисню мікроби поділяють на 4 групи: 1) облігатні (від лат. obligatus — обов'язковий) аероби (від грец. аег — повітря) розвиваються за наявності вільного кисню (мікобактерії туберкульозу, бордетели, бруцели); вони витримують концентрацію кисню таку (21 %) або більш високу, ніж в атмосферному повітрі, і мають чисто дихальний тип метаболізму; 2) мікроаерофіли (від грец. mikros — малий, аег — повітря, phileo — люблю) потребують зменшеної кількості кисню порівняно з його вмістом в атмосферному повітрі (актиноміцети, лептоспіри); 3) факультативні (від лат. facultas — можливий, необов'язковий) аероби розвиваються як за наявності кисню, концентрація якого дорівнює його концентрації в атмосферному повітрі, так і за його відсутності (ешерихії, сальмонели); 4) облігатні анаероби (від грец. an — частка заперечення) розвиваються тільки за відсутності кисню (клостридії, бактероїди). Для них характерний бродильний тип метаболізму. Кисень на анаероби діє згубно. Для лікування хвороб, які спричинюють облігатні анаероби, використовують барокамери, в які подають кисень під тиском 1—3 атм. Ферменти мікроорганізмів. Роль каталізатора в процесах метаболізму виконують ферменти (від грец. fermentum — закваска). Для нормальної життєдіяльності клітини потрібно від 1000 до 4000 ферментів. Функціональна активність ферментів і швидкість ферментативних реакцій залежать від умов, в яких перебуває мікроорганізм. Особливе значення має pH середовища і температура. Для більшості патогенних мікроорганізмів оптимальними є pH 7,2—7,4 і температура 37 °С. Це враховується під час культивування мікроорганізмів у лабораторії. Біосинтез ферментів будь-якого мікроорганізму кодується його геномом і є досить постійною ознакою. Тому виявлення ферментів використовують для ідентифікації (біохімічні ознаки) мікробів. Крім того, вивчення ферментів необхідне для розуміння патогенезу інфекційних хвороб. У мікроорганізмів виявлені всі 6 класів ферментів: 1) оксидрредуктази — ферменти бродіння, які каталізують окисно-відновні реакції (оксидаза, каталаза та ін.); 2) трансферази — каталізують реакції переносу груп атомів від одних молекул органічних сполук до інших; завдяки цим ферментам у живих клітинах відбуваються процеси алкілування (перенос радикалів), біосинтез білків, нуклеїнових кислот (РНК- і ДНК-полімерази); 3) гідролази — каталізують реакції гідролізу молекул (протеази каталізують реакції гідролізу білків до пептонів і амінокислот, карбогідрази — гідроліз полісахаридів; деякі гідролази спричиняють патогенну дію на макроорганізм: стрептокіназа каталізує реакцію гідролізу фібрину, дезоксирибонуклеаза — гідроліз ДНК); 4) ліази — каталізують реакції негідролітичного відщеплення хімічної групи атомів (С02, Н20, —NH2) від молекули з утворенням подвійного зв'язку або приєднання групи атомів до подвійного зв'язку (дезамінази, декарбоксилази); 5) ізомерази — каталізують внутрішньомолекулярне перетворення, в тому числі взаємне перетворення ізомерів органічних сполук у живій клітині; 6) лігази, або синтетази — каталізують сполучення різних молекул за рахунок енергії АТФ (зшивання нуклеотидів у молекулу ДНК тощо). Залежно від особливостей генетичного контролю розрізняють екзоферменти і ендоферменти. Екзоферменти (від грец. ехо — зовні, поза) виділяються з мікробної клітини через оболонку в навколишнє середовище, в тому числі і в організм людини. Ці ферменти зумовлюють біохімічну активність мікроорганізмів. Ендоферменти (від грец. endort — внутрішній) локалізуються в цитоплазмі, цитоплазматичній мембрані та периплазматичному просторі. Вони вивільняються з мікробної клітини і потрапляють у навколишнє середовище, в тому числі і в організм людини, у разі руйнування мікробної клітини. Екзо- і ендоферменти поділяють на конститутивні (конструктивні) та адаптивні (індуктивні). Конститутивні (від лат. constans — постійний) ферменти постійно синтезуються в клітині, адаптивні (від пізньолат. adaptatio — пристосування) — за наявності відповідного субстрату. Останні забезпечують пристосування мікроорганізмів. Так, пеніциліназа синтезується за наявності пеніциліну і забезпечує стійкість мікробів до даного антибіотика. Під час ідентифікації мікроорганізмів найчастіше визначають такі ферменти: — протеолітичні — розщеплюють пептон до індолу, сірководню та аміаку, розріджують желатин, розщеплюють казеїн; — сахаролітичні — розщеплюють вуглеводи до кислоти або до кислоти і газу; — уреазу — розщеплює сечовину до аміаку і вуглекислого газу; — лецитиназу — руйнує лецитин (ліпід, що входить до складу клітинних мембран макроорганізму) оболонки клітин; — плазмокоагулазу — спричинює згортання плазми крові; — декарбоксилазу — відщеплює карбоксильну групу від молекул амінокислот і перетворює їх на органічні аміни, які токсичні для макроорганізму; — дезаміназу — відщеплює аміногрупу від молекули амінокислоти; — а також токсин гемолізин, який руйнує еритроцити крові. Залежно від дії на макроорганізм розрізняють ферменти агресії та захисту мікроорганізмів, вони є фактором патогенності. Одні з них безпосередньо руйнують слиз, клітини, волокна, тканини і тим самим сприяють інвазії мікроорганізмів (гіалуроніда-за, нейрамінідаза) або пригнічують захисні реакції макроорганізму (плазмокоагулаза захищає мікробну клітину від фагоцитозу і антитіл, протеази руйнують антитіла). Інші зумовлюють утворення продуктів розпаду, які токсично діють на макроорганізм. Так, у разі дії мікробної уреази утворюються токсичні продукти, зокрема аміак, який спричинює запалення тканин. Біохімічна активність у різних мікробів різна, що враховується під час ідентифікації культури. Ріст і розмноження мікроорганізмів. Ріст — це збільшення розмірів і формування структур мікробної клітини. Розмноження — це збільшення кількості клітин в популяції (від лат. populus — населення). Популяція — це сукупність особин одного виду, які тривалий час займають певний простір і відтворюють себе протягом багатьох поколінь. Бактерії (типові і атипові) розмножуються вегетативно переважно бінарним (від лат. binarius — подвійний) поділом. У грампозитив-них бактерій за рахунок цитоплазматичної мембрани утворюється перегородка, яка вростає від клітинної стінки до центру. Грамне-гативні бактерії спочатку тоншають у центрі, а потім розділяються перегородкою на дві дочірні клітини; францисели (збудник туляремії), мікобактерії туберкульозу розмножуються брунькуванням. Механізм розмноження бактерій полягає в тому, що ДНК ну-клеоїду деспіралізується, її нитки розходяться і на кожній одразу ж починає синтезуватись її копія за законом комплементарності (реплікація ДНК). Так відбувається поділ генетичного матеріалу материнської клітини між двома дочірніми. За рахунок цитоплазматичної мембрани утворюється перегородка і синтезуються інші структури оболонки — формуються дві дочірні клітини. Рикетсії розмножуються, як і бактерії, шляхом бінарного поділу. Але під час розмноження проходять дві стадії розвитку: вегетативну та спокою. Хламідії під час розмноження проходять три стадії розвитку: вегетативну, спокою та проміжну. Рикетсії і хламідії обов'язково розмножуються всередині еукаріотних клітин, оскільки вони — об-лігатні паразити. Мікоплазми розмножуються шляхом бінарного поділу або брунькування. Актиноміцети розмножуються фрагментацією (поділом на частини) ниткоподібних клітин на паличкоподібні та кокоподібні форми і спороутворенням. Патогенні гриби розмножуються брунькуванням (дріжджі), а також спороутворенням. У найпростіших нерідко спостерігається чергування різних форм розмноження зі зміною хазяїна. Під час вегетативного розмноження відбувається бінарний поділ клітини (трипаносоми, трихомонади) або множинне дроблення (малярійний плазмодій); це відбувається в організмі людини — проміжний хазяїн. Статевий шлях розмноження відбувається в організмі комара (малярійний плазмодій), москіта (лейшманії), тварин — основний хазяїн. Віруси розмножуються тільки внутрішньоклітинно: окремо відбувається реплікація нуклеїнових кислот, окремо синтезуються білки оболонки, потім формується віріон і виходить із клітини. Тому цей процес називають репродукцією вірусів. Мікроорганізми характеризуються великою швидкістю розмноження. У більшості видів бактерій клітина поділяється кожні 20—ЗО хв, що визначає їх патогенність. Так, збудники чуми, холери розмножуються настільки швидко, що імунна система не встигає відреагувати, — хвороба має блискавичний характер і може закінчитися смертю хворого через декілька годин або діб після зараження. Мікобактерії туберкульозу розмножуються дуже повільно, імунна система встигає відреагувати на збудника. Цим пояснюється той факт, що інфікованість дорослих людей мікобактеріями туберкульозу, за даними ВООЗ, становить 70—80 % , а хворіють близько 1 % , переважно люди з ослабленою імунною системою. За підрахунками В.Л. Омелянського, з однієї клітини за умови безперервного розмноження за 5 діб могла б утворитися така кількість бактерій, що заповнила б басейни всіх морів і океанів на Землі. Але на швидкість розмноження мікробів впливають різні фактори середовища: температура, рН, аерація, наявність поживних речовин тощо. Це враховують під час культивування мікроорганізмів. Після внесення мікробів у поживне середовище відбувається ріст культури за певними законами. Термін росту культури насамперед залежить від виду мікроорганізмів. Так, культура кишкової палички виростає за 18—20 год, патогенних грибів (залежно від виду) — за 5—10 діб, туберкульозної палички за 3—5 тижнів і більше. Під час культивування в рідкому поживному середовищі спостерігають поступову зміну фаз розвитку культури, які умовно можна розділити на чотири основні: 1) латентна, або лаг-фаза (від лат. lateas — прихований) — мікроорганізми адаптуються до поживного середовища, не розмножуються. Тривалість кожної фази у різних видів мікробів різна і залежить від часу генерації (терміну, протягом якого відбувається поділ клітини). Для більшості бактерій тривалість лаг-фази становить 1—2 год; 2) фаза логарифмічного росту — експоненціальна (від лат. ехропепв — той, що показує, відображає) — мікроорганізми енергійно ростуть і розмножуються, споживають із середовища поживні речовини і починають накопичувати продукти обміну (5—8 год). У цій фазі мікроби найбільш біологічно і біохімічно активні, тому в цей час слід вивчати властивості культури; 3) фаза стаціонарного росту — кількість живих клітин у культурі залишається постійною, тобто настає рівновага між живими і відмерлими клітинами. У середовищі кількість поживних речовин зменшується, кількість токсичних продуктів обміну зростає. Умови для розвитку культури мікробів погіршуються. Тривалість фази для більшості бактерій становить 6—7 год; 4) фаза відмирання — кількість живих клітин у культурі значно зменшується. Виснаження поживного середовища і накопичення токсичних продуктів обміну призводить до того, що культура мікробів з часом гине. Ця фаза може тривати від 10 год до декількох тижнів і навіть місяців. У фазі стаціонарного росту і фазі відмирання порушуються процеси метаболізму, у мікробній клітині можуть виникати морфологічні, тинкторіальні і біохімічні зміни (змінюється форма клітини, втрачаються джгутики, капсули, змінюється відношення до барвників, зменшується здатність синтезувати ферменти, токсини тощо). Це слід враховувати під час ідентифікації культури. У процесі життєдіяльності мікроби здатні утворювати пігмент. Утворення пігменту є постійною ознакою і використовується під час ідентифікації культури мікробів. Мікроби утворюють пігменти різного кольору: жовтий, білий, червоний, чорний, синій, оранжевий. За розчинністю пігменти бувають: розчинні у воді, нерозчинні у воді, але розчинні у спирті та нерозчинні ні у воді, ні у спирті. Синьогній-на паличка утворює пігмент піоціанін, розчинний у воді. Тому під час її культивування забарвлюються і колонії, і поживне середовище. Якщо цей мікроорганізм потрапляє в рану, то перев'язувальний матеріал також забарвлюється в синій колір. Біологічна роль пігментів полягає в тому, що вони захищають мікроби від пагубної дії сонячного світла, беруть участь в обміні речовин, деякі пігменти мають антибіотичні властивості. Деякі мікроорганізми утворюють леткі пахучі речовини — аромати. Аромат молочнокислих продуктів, вершкового масла, вина зумовлений життєдіяльністю мікроорганізмів. Аромат залежить від продуктів, що накопичуються під впливом мікробів. Гнилісні мікроби утворюють індол, скатол, меркаптан, сірководень, аміак, тому від гнилих продуктів поширюється неприємний запах. Деякі мікроби утворюють складні ефіри: оцтово-етиловий, оцтово-аміловий, тому культури таких мікробів мають приємний запах. Утворення аромату є постійною ознакою, яку використовують під час ідентифікації мікробів. Так, культура шигел (збудника дизентерії) має запах сперми, туберкульозних паличок — запах меду, синьогнійної палички — суничного мила. У природі трапляються мікроби, здатні світитися в темряві зеленувато-блакитним або жовтуватим світлом. їх називають фотобактеріями (від грец. photos — світло). Світіння відбувається за рахунок інтенсивних процесів окиснення, внаслідок яких виділяється енергія у вигляді світла. Фотобактерії — це аероби, більшість із яких населяють солону морську воду, тому їх також називають гало-фільними. Присутністю фотогенних мікробів пояснюється світіння морської води, морської риби й інших морських тварин. Фотоген -ні мікроорганізми також населяють наземні об'єкти, зумовлюючи світіння павуків, мурашок, грибів опеньок, пеньків тощо. Вони не спричинюють гниття. На початку XX ст. їх пробували використовувати як "безпечні лампи" у порохових погрібах. Серед патогенних мікробів також є фотогенні (легіонели). Читайте також:
|
||||||||
|