МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Роль печінки у травленні. Нетравні функції печінки.ВИСНОВОК до четвертого питання: Таким чином, за добу у дорослої людини виділяється 1,5 – 2 л підшлункового соку. Сік підшлункової залози містить найповніший склад ензимів, що гідролізують білки, жири, вуглеводи і нуклеїнові кислоти: пептидази, ліпази, амілази і нуклеази. Усі вони активні в слабо лужному середовищі. Регулювання панкреатичної секреції здійснюється і забезпечується комплексом нейрогуморальних механізмів.
Травна функція печінки. Цю функцію можна розділити на секреторну, або жовчовидділення (холерез) і екскреторну, або жовчовиділення (холекінез). Жовчовидділення відбувається безперервно і жовч накопичується в жовчному міхурі, а жовчовиділення – тільки під час травлення (через 3 – 12 хвилин після початку прийому їжі). При цьому жовч спочатку виділяється з жовчного міхура, а потім з печінки в дванадцятипалу кишку. Тому прийнято говорити про печінкову і міхурову жовчі. За добу відділяється 500 – 1500 мл жовчі. Вона утворюється в печінкових клітинах – гепатоцитах, які контактують із кровоносними капілярами. З плазми крові за допомогою пасивного та активного транспорту в гепатоцит виходить ряд речовин: вода, глюкоза, креатинін, електроліти та ін. В гепатоциті утворюються жовчні кислоти та жовчні пігменти, потім всі речовини з гепатоцита секретують в жовчні капіляри. Далі жовч надходить у жовчні печінкові протоки. Останні впадають у загальний жовчний протік, від якого відходить міхурова протока. Із загальної жовчної протоки жовч потрапляє в дванадцятипалу кишку. Склад жовчі. Печінкова жовч має золотисто-жовтий колір, міхурова – темно-коричневий; рН печінкової жовчі – 7,3…8,0, відносна щільність – 1,008…1,015; рН жовчі міхура – 6,0…7,0 за рахунок всмоктування гідрокарбонатів, а відносна щільність – 1,026…1,048. Жовч складається з 98% води і 2% сухого залишку, куди входять органічні речовини: солі жовчних кислот, жовчні пігменти – білірубін і білівердин, холестерин, жирні кислоти, лецитин, муцин, сечовина, сечова кислота, вітаміни А, В, С; незначне кількість ферментів: амілаза, фосфатаза, протеаза, каталаза, оксидаза, а також амінокислоти та глюкокортикоїди; неорганічні речовини. Жовчні кислоти взаємодіють з жирними кислотами і сприяють їх всмоктуванню. Жовчні пігменти забезпечують колір сечі і калу. Функції жовчі: жовч емульгує жири, роблячи водорозчинними жирні кислоти; сприяє всмоктуванню тригліцеридів; активує ліпазу; стимулює моторику тонкого кишечника; інактивує пепсин у 12-ти палої кишки; здійснює бактеріоцідну і бактеріостатичну дію на кишкову флору; підсилює гідроліз і всмоктування білків і вуглеводів; стимулює жовчоутворення і жовчовиділення. Регуляція жовчовидділення і жовчовиділення. Жовчовидділення і жовчовиділення посилюються при стимуляції парасимпатичних волокон і знижується – при подразненні симпатичних. До гуморальних жовчогінних факторів відноситься сама жовч, гастрин, ХЦК-ПЗ, секретин, простагландини. Деякі харчові продукти, такі як жовтки, молоко, жирна їжа, м'ясо стимулюють жовчоутворення і жовчовиділення. Вид, запах їжі, розмова про їжі викликають відповідні зміни в діяльності жовчного міхура і всього жовчовидільного апарату. У перші 7…10 хвилин жовчний міхур розслаблюється, а потім скорочується і невелика порція жовчі виходить в дванадцятипалу кишку. Після цього наступає основний період спорожнення жовчного міхура, виходить жовч спочатку із загального жовчного протоку, потім міхурова і в останню чергу – печінкова. Жовчовиділення стимулюється ХЦК – ПЗ, гастрином, секретином, бомбезином, ацетилхоліном, гістаміном. Гальмують жовчовиділення глюкогон, кальцитонін, ВІП. Читайте також:
|
||||||||
|