Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Яєчна продуктивність

Робоча продуктивність тварин

Коней, волів, ослів, верблюдів, яків, оленів – використовують у транспортних та ваговозних роботах.

Роботу тварини визначають за спеціальною формулою:

 

А= Р S

де А – робота, Дж

Р –тяглове зусилля,

S – відстань, м

 

Потужність тварини визначають за формулою:

 

,

N – потужність, кВт

t – час, хв

 

Коней рисистих порід випробовують на дистанції 1600, 2400, 3200 м.

Вантажопідйомність ваговозів визначають так: віз завантажують 1 т. піску, потім під час руху через кожні 5-6 м довантажують по 50 кг, поки кінь везе без надмірної напруги.

 

Важливе місце яєчної продуктивності в харчуванні.

Вони містять 12-19 % білка

12 % жиру

вітаміни, мінеральні речовини, вуглеводи.

Яйця індичок, гусей, качок в кондитерському виробництві, курей і перепелів – в харчуванні.

Несучість птиці оцінюють за кількістю і середньою масою яєць, отриманих від одної несучки за певний період. Спеціалізовані породи (леггорн, японська) до 365 яєць в рік качок м’ясних – 100-120 яєць.

Середня маса яйця курки – 55 г, гуски – 150 г.

 

4. Спадковість ознак продуктивності та кореляція між ними

Успадковуваність основних кількісних ознак у с.-г. Тварин визначається такими середніми показниками:

надій корів - 0,20-0,40;
вміст жиру в молоці - 0,40-0,70
вміст білку в молоці - 0,45-0,70
стабільність
лактаційної кривої - 0,10-0,30
форма вим’я - 0,28-0,35
жива маса при народженні - 0,11-0,53
жива маса в 12-15 міс. - 0,36-0,94
плодючість корів - 0,10-0,25
жива маса
овець - 0,30-0,50
вовни - 0,23-0,60
настриг вовни - 0,40-0,60
жива маса
свиней - 0,40-0,50
молочність свиней - 0,12-0,61
скороспілість - 0,10-0,39
середньодобові прирости - 0,14-0,77
несучість курей - 0,12-0,61
маса яйця - 0,50-0,70
жива маса дорослих курей - 0,50-0,65
жива маса 2-3 міс. курчат - 0,25-0,50

 

Ступінь успадкування ознаквизначається коефіцієнтом успадкованості h2 – частка фенотипової мінливості, зумовлена генетичними відмінностями, іншими словами зміна ознаки зумовлене спадковістю.

Успадкуванняце процес передачі спадкових ознак від покоління до покоління.

При обчисленні коефіцієнта успадковуваності враховують фенотипову кореляцію батько – нащадок. h2 = 2r або h2 = 2R, де r – коефіцієнт кореляції R- коефіцієнт регресії.

 

 

де Дк, Дr – середні показники кращих і гірших дочок, які походять від кращих і гірших матерів (МК Мr), порівняно з середнім рівнем по стаду.

Величину коефіцієнта успадкування виражається у частках одиниці або у %. Коефіцієнт успадкування використовують для прогнозування ефективності відбору у великих групах тварин.

Спадковість– це частка впливу генетичних факторів в загальній фенотиповій мінливості.

Генотип особини формується при зачатті і залишається константним протягом всього життя.

Але на прояв продуктивності впливає як генотип так і паратипові фактори. А саме: продуктивність є характер реакції генотипів на умови середовища. Більшість кількісних ознак знаходиться під контролем адитивних генів (кількох генів). При адитивному характері успадкування ознак споріднені між собою тварини подібні між собою більше, ніж неспоріднені, тому, що вони мають більше загальних генів.

Для визначення ступеня подібності між різними спорідненими тваринами розроблено різні генетико-статистичні методи, які виражають кореляцію між генотипом і фенотипом особин.

За допомогою цих методів встановлюється ефективність відбору племінних тварин за кожною селекційною ознакою.

Коефіцієнт успадковуваності коливається від 0 до 1. 1 – це 100 % успадкування. 0- свідчить про відсутність успадкування. За ступенем успадковуваності господарсько-корисні ознаки поділяють на

 

високоуспадковувані - 0,6-0,7
середньоуспадковувані - 0,4-0,5
низькоуспадковувані - 0,3-0,05
     

 

Складні ознаки, які відображають загальний вихід тваринницької продукції (плодючість, вихід молока, м’яса, вовни, яєць) і мають високу фенотипічну мінливість, як правило мають низький ступінь успадковуваності. Але це не означає, що за даними показниками буде низький ефект відбору, навпаки високий.

Наприклад:

 

5000 кг 3,8% за надоєм 850 кг.

за жиром 0,15 %

h2 надою - 0,25

h2 жиру - 0,5

ЕВ надою = 850 0,25 = 212, 5 кг молока – вищий

ЕВ жирністю = 0,15 0,5 = 0,075 –

Тобто відбір за надоєм буде більш ефективним

5000 – 100% х = 4,2 %

212 – х% вдвічі ефективніший за надоєм

 

3,8 - 100% х = 1,9 %

0,075 - х

 


Читайте також:

  1. Біологічні особливості, продуктивність та породи коней
  2. Будівельна продукція. Кадри, нормування і продуктивність праці
  3. Вовнова продуктивність
  4. Вплив економічної культури на продуктивність.
  5. Вплив ступіня використання вантажопідйомності автомобіля на годинну продуктивність автомобіля у тоннах, тобто .
  6. Згідно з рекомендаціями Міжнародної організації праці (МОП) розрізняють поняття «продуктивність» і «продуктивність праці».
  7. Лекція № 7, 8. Тема: «Кадри, продуктивність та оплата праці».
  8. Максимальна продуктивність мережі Ethernet
  9. Максимальна продуктивність мережі Ethernet
  10. М’ясна продуктивність ВРХ.
  11. М’ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПТИЦІ
  12. Породи свиней та їх продуктивність




Переглядів: 1350

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вовнова продуктивність | Педагогічний аналіз проблеми розумової відсталості.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.