Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Системи управління запасами

Безперервне забезпечення споживача певним видом ма­теріального ресурсу досягається ефективними логістичними підходами, вирішенням таких завдань [12, 22]:

1. Облік поточного рівня запасу.

2. Визначення гарантійного запасу.

3. Розрахунок розміру замовлення.

4. Визначення інтервалу часу між замовленнями.

Для ситуації, коли відсутні відхилення від запланованих показників і запаси розподіляються рівномірно, застосовуються:

- система управління запасами з фіксованим розміром замовлення;

- система управління запасами з фіксованим інтервалом часу між замовленнями.

При наявності систематичних збоїв у постановці і споживанні проектуються:

- система із встановленою періодичністю поповнення запасів до постійного рівня;

- система «мінімум — максимум».

Система з фіксованим розміром замовлення

Основний фактор — розмір замовлення. Головним критерієм оптимального розміру запасу є мінімум загальних витрат на збереження запасів і повторення замовлення. Даний критерій враховує три фактори, які діють на величину названих сукупних затрат:

1. Використовувана площа складу.

2. Витрати на збереження запасів.

3. Вартість оформлення замовлення.

Оптимальний розмір запасу (ОРЗ) за критерієм мінімізації сукупних затрат на збереження запасу і повторення замовлення розраховується за формулою Вільсона:

де А — затрати на постачання одиниці продукту, що замов­ляється, грн;

S — потреба в продукті, що замовляється, шт;

і — затрати на зберігання одиниці продукту, що замовляється, грн/шт.

І=N / q,

q = S / ОРЗ,

де І – тривалість між постачаннями, дні;

N — кількість робочих днів у році;

q — річна кількість постачань.

При зменшенні запасів до граничного рівня робиться замовлення на постачання. Розмір замовлення залишається постійним і не змінюється навіть при витраті частини гарантійного запасу.

Розрахунок розміру замовлення в системі з фіксованим інтер­валом часу між замовленнями здійснюється за формулою:

РЗ = МБЗ -ПЗ- ОС,

де РЗ — розмір замовлення; МБЗ — максимальне бажане замовлення;

ПЗ — поточний запас;

ОС — очікуване споживання за час постачання.

Розроблені вище основні системи управління запасами базуються на фіксації одного з двох можливих параметрів — розміру замовлення чи інтервалу часу між замовленнями. В умовах відсутності відхилень від запланованих показників і рівномірного споживання запасів, дляяких розроблені основні системи, такий підхід є цілком достатнім.

Система із заданою періодичністю поповнення запасів до встановленого рівня

У даній системі, як і в системі з фіксованим інтервалом часу між замовленнями, вхідним параметром є період часу між замовленнями. На відміну від основної системи, вона орієнтована на роботу при значних коливаннях споживання. Щоб запобігти завищенню обсягів запасів, які містяться на складі, або їх дефіциту, замовлення виконуються не тільки у встановлені моменти часу, а й при досягненні запасом граничного рівня.

Система «Мінімум — максимум»

Система «Мінімум — максимум» орієнтована на ситуацію, коли затрати на облік запасів і затрати на оформлення замовлення настільки значні, що стають порівнюваними з втратами від дефіциту запасів. Тому в розглянутій системі замовлення виконуються не через кожен заданий інтервал часу, а тільки за умови, що запаси на складі в цей момент виявилися рівними або меншими встановленого мінімального рівня. У випадку видачі замовлення його розмір розраховується так, щоб постачання поповнило запаси до максимального бажаного рівня.

Розрахунок розміру замовлення в даній системі здійснюється за формулою:

РЗ = МБЗ –ГР- ОС,

де РЗ — розмір замовлення;

МБЗ — максимальне бажане замовлення;

ГР — граничний рівень;

ОС — очікуване споживання за час постачання.

 

 

Таблиця 6.2.

Порівняння основних систем управління запасами

Система Переваги Недоліки
3 фіксованим розміром замовлення Менший рівень максимально бажаного запасу. Економія витрат на утримання запасів на розподільному центрі за раху­нок скорочення площ. Ведення постійного контролю наявності запасів на розподільному центрі.
3 фіксованим інтервалом часу між замовленнями Відсутність постійного контролю наяв­ності запасів на розподільному центрі. Високий рівень максимального бажа­ного запасу. Підвищення витрат на утримання запасів на розподільному центрі.

 



Читайте також:

  1. ERP і управління можливостями бізнесу
  2. H) інноваційний менеджмент – це сукупність організаційно-економічних методів управління всіма стадіями інноваційного процесу.
  3. I. Органи і системи, що забезпечують функцію виділення
  4. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  5. II. Анатомічний склад лімфатичної системи
  6. III. КОНТРОЛЬ і УПРАВЛІННЯ РЕКЛАМУВАННЯМ
  7. IV. Розподіл нервової системи
  8. IV. Система зв’язків всередині центральної нервової системи
  9. IV. Філогенез кровоносної системи
  10. Oracle Управління преміальними
  11. POS-системи
  12. VI. Філогенез нервової системи




Переглядів: 629

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Види запасів | Облік і контроль матеріалів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.016 сек.