Характеристика індикану, як небілкової азотистої речовини
Індікан – продукт обміну амінокислот. Утворюється при руйнуванні індола бактеріями. Міститься в сечі людини. Індікан утворюється бактеріями мікрофлори кишечника. Він є калієвою або натрієвою сіллю індоксилсірчаної кислоти, що утворюється в печінці при знешкодженні індола. Подібно іншим отруйним речовинам, індол з'являється у кишечнику при гнитті білків. Так, з ароматичної амінокислоти тирозина синтезується фенол і крезол, з триптофана – індол і скатол. Всмоктуючись в кров, вони потрапляють в печінку, де знешкоджуються шляхом з'єднання з глюкуроновою кислотою. При цьому з індола утворюються індоксилсірчана і індоксилглюкуронова кислоти.