Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Планування продуктивності праці

Потреба в персоналі визначається обсягом робіт і рівнем продуктивності праці. Планування продуктивності праці дає можливість встановити рівень, темпи й фактори її зростання, а також співвідношення збільшення продуктивності праці і зарплати.

У плануванні продуктивності праці використовують абсолютні показни-ки, які характеризують рівень продуктивності праці, і відносні показники, які характеризують динаміку її зростання.

Розраховуючи рівень продуктивності праці, використовують прямий і обернений методи (рис. 8.3).

 

Рис.8.3- Методи вимірювання продуктивноості праці


Прямий метод показує кількість продукції (обсяг робіт, послуг), яка ви-робляється за одиницю часу (виробіток):

B = , (8.1)

де ОВ - обсяг виробництва продукції (надання послуг);

З - затрати праці на виробництво цього обсягу.

Показник «виробіток продукції» застосовують під час аналізу та плану-вання продуктивності праці на підприємстві в цілому й за його підрозділами (цехами, дільницями тощо).

Залежно від особливостей діяльності підприємства (підрозділів), мети роз-рахунків використовують різні показники обсягу продукції (послуг) і обсягу тру-довитрат (табл. 8.1).

Таблиця 8.1 Показники обсягу продукції і обсягу трудовитрат

Показники
обсягу продукції (послуг) обсягу трудовитрат
а) вартісні: - рік
- загальна вартість продукції (послуг) - квартал
- обсяг продажу - місяць
- додана вартість - доба
б) натуральні: - зміна
- обсяг продукції у фізичних одиницях - година
в) трудові  
- обсяг продукції (послуг) у нормо-годинах  
 

Динаміку рівня продуктивності праці вимірюють індексом Іпп:

Іпп= (8.2)

де Вб і Вп - виробіток у базовому та плановому періодах.

У внутрішньовиробничому плануванні для вимірювання продуктивності праці використовують обернений метод. Продуктивність праці визначається кі-лькістю праці, затраченої на одиницю продукції (роботи) - трудомісткість продукції (Тр), год:

Тр= (8.3)

Точність вимірювання зростає, якщо затрати праці розраховувати за пов-ною трудомісткістю виготовлення продукції (робіт). Повна трудомісткість виробничої програми охоплює виробничу трудомісткість і трудомісткість управління.

Виробничу трудомісткість (Трвир) обчислюють:

 

(8.4)

де Тр - відрядна технологічна трудомісткість;


Кв.н - коефіцієнт виконання норм;

Трпог - погодинна технологічна трудомісткість;

ЧІ - фактична чисельність допоміжних робітників, осіб;

ЧІІ - фактична чисельність основних робітників, осіб.

Повна трудомісткість виробничої програми (Тр) дорівнює:

Тр=Трвир (8.5)

де ЧШ - чисельність апарату управління, осіб.

У перспективному плануванні продуктивності праці використовують ме­тод екстраполяції та метод коригування базового рівня продуктивності праці з урахуванням його зміни під дією техніко-економічних факторів.

Метод екстраполяції має невелику трудомісткість, хоча він і не досить точний, оскільки не враховує позитивні зрушення в продуктивності праці, мож-ливі в плановому періоді.

Метод коригування базової продуктиеності праці під дією техніко-економічних факторіе більш трудомісткий, але дає точніші результата й за-стосовується на етапі складання планів. Він передбачає розрахунок плановано-го скорочення (збільшення) чисельності під впливом кожного техніко-економічного фактора й на цій підставі визначення планованого зростання про-дуктивності праці в такій послідовності:

а) розрахунок вихідної чисельності промислово-виробничого персоналу
підприємства в плановому періоді (тобто умовна чисельність, яка була б потрібна
для випуску планового обсягу продукції за збереження базового рівня виробіт-
ку продукції на одного працівника (Чви)):

(8.6)

деЧб - чисельність працівників у базовому періоді, осіб;

К0 - темп зростання обсягу виробництва в плановому періоді, %;

б) визначення зміни чисельності працівників під впливом різних факторів
зростання продуктивності праці і розрахунок загального зменшення (збільшення)
чисельності (Є):

(8.7)

де Єі - зміна чисельності під впливом і-то фактора, осіб;

α - кількість факторів, які впливають на зміну продуктивності праці в плано­вому періоді;

в) визначення планового приросту продуктивності праці (АПП) стосовно
до базового (передпланового) періоду:

(8.8)

Для розрахунку приросту продуктивності праці завдяки окремому факто­ру (ΔППі) використовують формулу

(8.9)


Питому вагу кожного фактора в загальному прирості продуктивное^ праці (ΔППіу) обчислюють за формулою:

(8.10)

г) розрахунок планового рівня продуктивності праці (Вп):

(8.11)

(8.12)

(8.13)

де Чп - планова чисельність працівників, осіб;

д) визначення питомої ваги приросту обсягу виробництва завдяки підви-
щенню продуктивності праці (ΔОВ'):

, (8.14)

 

де ΔОВ - темпи приросту обсягу виробництва в плановому періоді, %;

ΔЧ - темпи приросту чисельності працівників у плановому періоді, %.

Темп приросту чисельності розраховують так:

(8.15)

3 огляду на можливості впливу на діяльність підприємства всі чинники зростання продуктивності праці можна поділити на зовнішні та внутрішні.

До зовнішніх чинників належать ті, що об’єктивно перебувають поза ко­нтролем підприємства (законодавство, політика, ринкова інфраструктура, при-родні ресурси). Ураховуючи їх, можна ґрунтовніше виробляти стратегію щодо продуктивності праці на перспективний період.

До внутрішніх чинників належать ті, на які підприємство може впливати безпосередньо (характер продукції, технологічні процеси, матеріали, енергія, персонал, організація виробництва та праці, система мотивації тощо).

3 метою планування продуктивності праці ці чинники можна об’єднати в такі групи:

• підвищення науково-технологічного рівня виробництва;

• удосконалення організації виробництва, праці й управління;

• зміна обсягу та структури продукції, що випускається;

• інші фактори.

Кількість чинників, які враховують під час планування продуктивності пра­вд, та їхній зміст залежать від галузевої специфіки підприємства, особливостей здійснюваних заходів. Вплив чинників на продуктивність праці в даному методі планування визначають на підставі розрахунку умовного вивільнення чисельності працівників.

Результати розрахунків відображають у «Плані продуктивності праці» [12] (табл. 8.2).

 


Таблиця 8.2 План продуктивності праці на 20____ р

 

Чинники зміни продуктивності праці Зміна чисельності, осіб (–,+) Зміна продуктивності праці, % (–,+)
1. Підвищення науково-технологічного рівня - усього у тому числі: ……………………………………………………. …………………………………………………….    
2. Удосконалення організації виробництва, праці та управління - усього у тому числі: …………………………………………………………… ……………………………………………………………    
3. Зміна обсягу і структури продукції - усьо-го у тому числі: ……………………………………………….......... ……………………………………………………..    
4. Зміна чинників зовнішнього середовища -усього у тому числі: ……………………………………………………. …………………………………………………….    
5. Заходи, які впроваджено в передпланово-му періоді, але повний розрахунковий ефект буде отримано в плановому періоді, - усього у тому числі: .................................................................................. ……………………………………………………..    
6. Усього за всіма чинниками:          

Читайте також:

  1. I. Теорія граничної продуктивності і попит на ресурси
  2. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  3. Абстрактна модель оптимального планування виробництва
  4. Автоматизація помпових станцій підкачування і перекачування. Охорона праці під час експлуатації систем автоматизації.
  5. Адаптація працівників.
  6. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  7. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників.
  8. Акти з охорони праці в організації.
  9. Акти з охорони праці, що діють в організації, їх склад і структура.
  10. Алгоритм планування податкових платежів. Вибір оптимального варіанту оподаткування та сплати податків.
  11. Алкоголізм і безпека праці.
  12. Аналіз ефективності діяльності працівників банку




Переглядів: 1565

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Порядок планування персоналу та оплати праці | Особливості підрозділів виробничої інфраструктури

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.022 сек.