Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






ЗАГАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ МІКРООРГАНІЗМІВ

Головною ознакою мікроорганізмів, що відображено в самій їх назві, є мала величина особин. Вона не тільки стала причи­ною відокремлення цих організмів від рослин і тварин, але з нею суттєво пов'язані й особливості морфології мікроорганізмів, активність і пластичність їх метаболізму, поширення в природі, а також зручність роботи в лабораторії.

Розмір особини та співвідношення між поверхнею та об'є­мом. Діаметр більшості бактерій не перевищує тисячної частки міліметра. Ця величина — мікрометр, або мікрон (10 3 мм). Дані про тонку структуру клітини наводяться в нанометрах: 1 нм = 10 3 мкм = 10-6мм. Розмір дрібних ціанобактерій, дріжджів і найпростіших становить близько 10 мкм. Але для таких над­звичайно малих організмів характерним є дуже велике співвід­ношення поверхні до об'єму. Якщо куб з довжиною грані 1 см (об'ємом 1 см3) розбити на кубики з довжиною грані 1 мкм, то отримаємо 1012 кубиків об'ємом по 1 мкм3 кожний. Сумарна поверхня цих кубиків у 10 000 разів перевищує поверхню вихід­ного кубика. Об'єм 1 мкм3 є характерним для середньої бактері­альної клітини.

Велике відношення поверхні до об'єму зумовлює інтенсив­ну взаємодію з навколишнім середовищем. З цим пов'язаний дуже швидкий обмін речовинами між середовищем і клітиною мікро­організмів. Правило німецького фізіолога М. Рубнера (1893 р.) говорить, що енергетичний обмін тварини у спокої пропорційний не масі, а поверхні її тіла. Якщо це правило поширити і на кліти­ни, то слід чекати, що рівні метаболічної активності будуть відріз­нятися на кілька порядків. Відповідно високими є і швидкості росту мікроорганізмів. Так, в організмі вола масою 500 кг за добу утворюється приблизно 0,5 кг білка, за такий самий час 500 кг дріжджів можуть синтезувати понад 50 000 кг білка.

Пластичність метаболізму.У вищих рослин і тварин змі­ни обміну речовин відносно жорстко обмежені набором фермен­тів. У процесі індивідуального розвитку організму склад фермен­тів змінюється, але в різних умовах зовнішнього середовища ці зміни незначні. Мікроорганізми характеризуються більшою пластичністю метаболізму. Для бактерій висока здатність до адаптації просто необхідна. Це визначається їх малими розмі­рами. У бактеріальній клітині розміститься тільки кілька сотень тисяч білкових молекул. Тому не потрібні на даний час фермен­ти не можуть міститися про запас. Деякі ферменти, які необ­хідні для перероблення поживних речовин, утворюються тіль­ки тоді, коли відповідна речовина з'являється поблизу кліти­ни. Такі індуцибельні ферменти можуть становити до 10 % біл­ка, що міститься у клітині. Отже, клітинні регуляторні механіз­ми у мікроорганізмів відіграють суттєвішу роль і проявляються чіткіше, ніж в інших живих істот.

Поширення мікроорганізмів.Малі розміри мікроорганіз­мів мають велике значення і для їх екології. Багато рослин і тва­рин існують лише на певних континентах, а мікроорганізми є скрізь. Завдяки своїм малим розмірам вони легко поширюються з повітряними потоками. Як правило, достатньо 1 г садового ґрунту, щоб виділити з нього вид бактерій, який буде рости за рахунок будь-якої природної сполуки. Створюючи в пробірці певні селективні умови, можна з невеликої кількості зразка ґрун­ту чи мулу одержувати накопичувальні культури, а з них і чисті культури більшості відомих мікроорганізмів.

Малі розміри мікроорганізмів дають можливість одержу­вати в одній пробірці чи чашці Петрі та досліджувати популяції, які складаються з 108-1010 окремих клітин, і завдяки цьому виявляти такі рідкісні явища, як мутація чи передача набутої ознаки. При цьому немає потреби у використанні складної тех­ніки, наявності великого простору і часу. Великі успіхи біохіміч­них і генетичних досліджень досягнуті завдяки простоті роботи з мікроорганізмами.

 

 


Читайте також:

  1. II. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.
  2. АДАПТИВНІ РЕАКЦІЇ МІКРООРГАНІЗМІВ НА СТРЕСОВІ ДІЇ.
  3. Аеродинамічні властивості колісної машини
  4. Аналізатори людини та їхні властивості.
  5. Аналізатори людини та їхні властивості.
  6. Атрибутивні ознаки і властивості культури
  7. Бактеріофаг, його природа і практичне застосування. Вплив бактеріофага на мінливість мікроорганізмів.
  8. Білки, властивості, роль в життєдіяльності організмів.
  9. Білковий обмін: загальні відомості
  10. Біосфера Землі, її характерні властивості
  11. Будова атомів та хімічний зв’язок між атомами визначають будову сполук, а отже і їх фізичні та хімічні властивості.
  12. Будова і властивості аналізаторів




Переглядів: 2817

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ПРОКАРІОТИ ТА ЕУКАРІОТИ. | ІНШІ ФОРМИ СПОКОЮ У БАКТЕРІЙ. 4. ВІДМІННОСТІ ПРО- ТА ЄУКАРІОТ.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.