МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||||||||||||
Помел зернаПідготовка зерна до помелу Помел зерна При помелі зерна отримуємо борошно та побічні продукти (харчовий зародок, висівки та відходи). Відходи – це борошняні витряски, змітки, оббивальний пил, різні зернові відходи. Борошно – це харчовий продукт, що являє собою дрібні частинки ендосперму та для окремих сортів частинки оболонки та алейронового шару. Борошно отримують з жита, пшениці, кукурудзи, овса, гороху, ячменю і т. д. Розрізняють такі види хлібопекарського борошна: Пшеничне борошно: 1) крупчатка; 2) вищий ґатунок; 3) перший ґатунок; 4) другий ґатунок; 5) оббивне борошно. Житнє борошно: 1) сіяне; 2) обдирне; 3) оббивне. Технологічний процес виготовлення борошна поділяють на 2 етапи: І етап –підготовка зерна до помелу; ІІ етап – процес помелу. І етап включає 3 стадії 1) очищення зерна (провіювання – відділяються легкі домішки; просіювання – відділяються дрібні домішки; сепарування – просіювання зерна через сита певних розмірів, відокремлення зернових домішок, очистка на оббивних машинах від бруду, землі, частково відокремлюється оболонка, очистка на щиточних машинах, миття зерна); 3) кондиціювання зерна – здійснюється з метою покращення борошномельних властивостей зерна, при кондиціюванні збільшується вологість зерна і структура, зерно буде краще подрібнюватись і краще відокремлюватися від оболонок. Розрізняють холодне кондиціювання: зерно замочують з t 10-15оС на протязі 1-2 годин, вода змивається і зерно відлежується протягом 12-16 годин. Гаряче кондиціювання- дозволяє прискорити цей процес, використ. Н2О з t = 40-45оС тривалість замочування 20-40 хв і зерно охолоджують на протязі 10-13 годин. Вологість зерна після кондиціювання: Пшениці 15-17%, жита 13,5-15%, перезволожене і недозволожене зерно погано вимелюється. 4) складання помельних партій здійснюється з метою одержання борошна з гарними хлібопекарськими властивостями. Розраховуємо показники: вміст білків та скловидність при цьому в залежності від цих показників розрізняють сильну пшеницю, вміст білків не менше 14% і скловидність не менше 60%, середню за силою пшеницю, вміст білків 11-14%, скловидність 40-60%, слабка пшениця, вміст білків до 11% і скловидність до 40%. В помельній партії пророслого зерна не більше 3% і зерна цілих культур не більше 5%.
(при оббивному помелі) Зерно І Очищення на повітряно-ситовому сепараторі
Відокремлення коротких домішок на (насіння буряків) куколевідбірнику
Відокремлення довгих домішок на вівсюговідбірнику
Перша очистка поверхні зерна на оббивній машині
ІІ Повітряно-ситове сепарування Холодне кондиціювання Друга очистка поверхні зерна на оббивній машині
Третє повітряно-ситове сепарування Обробка на каменевідбірній машині
Третя очистка поверхні зерна на щитковій машині
Повітряно-ситове сепарування
Помел зерна
Складається з двох операцій – це подрібнення зерна та просіювання зерна. Подрібнення здійснюється на вальцювальних станках просіювання, здійснюється на розсівах. Розсів – це набір горизонтальних сит різного розміру, частинки які залишилися на ситі це схід, частинки, які пройшли через сито це прохід. Вальцювальний станок і з розсівом складають систему валки на вальцювальних станках, можуть бути гладенькими і рифленими, якщо валки гладенькі, то систему наз. розмельною(уьтв. борошно), а якщо рефлені, то систему наз. драною(утв. крупка). Драною системою може бути шліфувальна система – це система з вальцювальним станком з рефулерними валками, але вони більш дрібні і призначені для кращого відокремлення ендосперму від оболонок на розмелених систем. Можна одразу отримати борошно, завдання драної системи – отримати крипки різного розміру. В залежності від того, які системи входять в технологічну лінію помелу розрізняють простий помел зерна (низький помел) і складний (сортовий). Простий повторювальний помел. Технологічна схема помелу складається з 3х-6х пар розмелених систем при цьому зерно одразу подрібнюється в борошно, великі частинки (схід) із сит поступають в наступну розмельну систему, все борошно об’єднується і йде на контрольний розсів. Вихід оббивного борошна 96% і висівок 1%. Простий помел може бути односортним, використовується для виробництва оббивного борошна, але є можливість виробляти борошно 1 і 2 гатунків. Вихід борошна ІІ ґатунку 85%, вихід борошна І ґатунку 72%, манка – 600 мкм (ендосперм), крупка макаронного борошна – 3000 мкм, крупка хлібопекарського борошна – 180 мкм.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||
|